Οι καλές επιλογές προϋποθέτουν ενημέρωση, ζύγισμα των προοπτικών και τις κατάλληλες πηγές πληροφόρησης. Ελπίζω το παρόν ενημερωτικό κείμενο να βοηθήσει τα νέα παιδιά (και τους γονείς/κηδεμόνες τους) να σταθμίσουν τις επιλογές τους, να αποδεχθούν τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις μέρες μας και να αναγνωρίσουν τις πολυάριθμες διεξόδους που προσφέρει το Επαγγελματικό Λύκειο.
Το ΕΠΑ.Λ αποτελεί μια σημαντική λύση στις σημερινές δύσκολες συνθήκες επαγγελματικής αποκατάστασης. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζουν γονείς/κηδεμόνες και μαθητές τη δομή και το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΠΑ.Λ καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει.
Τίτλοι Σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου για τους μαθητές:
Απολυτήριο Λυκείου Ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου.
Επιπλέον Επαγγελματικό Πτυχίο Ειδικότητας, Επιπέδου 4 (αντίστοιχο των Ευρωπαϊκών) στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει (π.χ. Ηλεκτρολόγος, Μηχανολόγος, Τεχνικός Οχημάτων, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός Νοσηλευτή, κ.α.).
Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα στην επιλεγμένη Ειδικότητα.
Ανώτερες και Ανώτατες Σπουδές:
Το ΕΠΑΛ δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή/μαθήτρια να συνεχίσει τις σπουδές του/της στα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια), στα ΑΤΕΙ, στην Πυροσβεστική, στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές και στα ΙΕΚ.
Μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι μαθητές μπορούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ και στα ΑΤΕΙ.
Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στην Γ’ Τάξη οι μαθητές εξετάζονται μόνο σε 4 μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και σε δύο (2) μαθήματα της Ειδικότητας που έχουν επιλέξει.
· Εισαγωγή στα ΑΤΕΙ, στις Αστυνομικές και στις Στρατιωτικές Σχολές καθώς και στη Σχολή Πυροσβεστικής με Ειδικό Ποσοστό. (Για τις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας για το σχ. έτος 2016-17 επί των διακοσίων πενήντα (250) θέσεων για τη Σχολή Αστυφυλάκων, κοινό ειδικό ποσοστό 5%, ήτοι δώδεκα (12) θέσεις, θα καλυφθεί από υποψήφιους/ες, που συμμετέχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν. 4186/2013 (Α’ 193), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.)
Από το σχολικό έτος 2016-2017 ισχύει η εισαγωγή επιπλέον θέσεων 1% για κάθε τμήμα στις Πανεπιστημιακές σχολές (ΑΕΙ).
Εγγραφή στα ΙΕΚ με φοίτηση μόνο 3 Εξαμήνων στην ίδια Ειδικότητα ή 5 Εξαμήνων για την απόκτηση νέας Ειδικότητας.
· Τάξη μαθητείας: Με το νέο θεσμό του «Προαιρετικού μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας» δίνεται η δυνατότητα σε απόφοιτους ΕΠΑΛ ηλικίας 18 – 24 ετών, ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, για εννέα (9) μήνες, υπό τη εποπτεία του σχολείου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και πλήρη ασφάλιση (υγειονομική και συνταξιοδοτική) και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.
Τα μαθήματα που διδάσκονται στα ΕΠΑ.Λ
· Α’ Τάξη ΕΠΑ.Λ: Εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αγγλικά, Φυσική Αγωγή) υπάρχουν και τρία (3) μαθήματα επιλογής–προσανατολισμού ώστε να βοηθήσουν τους μαθητές να επιλέξουν τον Τομέα που επιθυμούν για να συνεχίσουν στην Β’ Τάξη. Επίσης, υπάρχουν μαθήματα όπως: Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία, Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Ασφάλεια & Υγεία στο χώρο εργασίας και Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων.
· Β’ Τάξη ΕΠΑ.Λ: Ανάλογα με τον επιλεγμένο Τομέα διδάσκονται μαθήματα Γενικής Παιδείας (12 ώρες) και Επαγγελματικά μαθήματα (23 ώρες). Τα Επαγγελματικά μαθήματα μπορούν να είναι Θεωρίας, Εργαστηριακά ή Μεικτά (δηλ. Θεωρία + Εργαστήριο). Για παράδειγμα το μάθημα «Τεχνολογία Μηχανολογικών Κατασκευών» του τομέα Μηχανολογίας είναι μεικτό μάθημα 7 ωρών: 2 ώρες Θεωρίας και 5 ώρες Εργαστηρίου.
· Γ’ Τάξη ΕΠΑ.Λ: Στην Γ’ τάξη γίνεται η επιλογή της ειδικότητας. Για παράδειγμα στον Τομέα «Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας» υπάρχει η Ειδικότητα «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων» ή «Βοηθός Νοσηλευτή». Αντίστοιχα υπάρχουν Ειδικότητες και στους υπόλοιπους Τομείς των ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα διακρίνονται σε Γενικής Παιδείας (12 ώρες) και μαθήματα Ειδικότητας (23 ώρες). Επίσης τα μαθήματα Ειδικότητας είναι Θεωρίας, Εργαστηριακά ή Μεικτά (δηλ. Θεωρία + Εργαστήριο).
Κυρίως στη Β’ και στη Γ’ Τάξη τα μαθήματα είναι εξειδικευμένα και έχουν άμεση σχέση με το επάγγελμα που θα ακολουθήσει ο μαθητής αργότερα. Επίσης τον προετοιμάζουν τόσο με το κατάλληλο Θεωρητικό υπόβαθρο όσο και σε πρακτικό επίπεδο μέσα στο χώρου του Εργαστηρίου με κατάλληλες εργαστηριακές ασκήσεις.
Τομείς που λειτουργούν στο 1ο ΕΠΑ.Λ Σερβίων
· Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού
· Τομέας Μηχανολογίας
· Τομέας Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας
· Στο σχολείο μας υπάρχουν επιπλέον οι υποδομές για τη λειτουργία των τομέων Πληροφορικής, Οικονομίας & Διοίκησης και Γεωπονίας Τροφίμων & Περιβάλλοντος έτσι ώστε αν υπάρξει ικανός αριθμός μαθητών να διεκδικήσουμε την επαναλειτουργία τους
Οι Απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων μπορούν να εγγραφούν στη Β’ τάξη του ΕΠΑΛ και να παρακολουθήσουν μόνο τα μαθήματα του τομέα και όχι τα μαθήματα γενικής παιδείας. Στη Γ’ τάξη παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα της ειδικότητάς τους και λαμβάνουν ΠΤΥΧΙΟ Επιπέδου 4.
Οι Απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων με ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΑ.Λ μπορούν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επιλέγοντας τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις: είτε ως απόφοιτοι ΓΕΛ, είτε ως απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ.
Οι μαθητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, δικαιούνται αναβολή στράτευσης και πάσο για τις μετακινήσεις τους.
Το σχολείο μας είναι ανοιχτό για επισκέψεις στις αίθουσες διδασκαλίας και στα σύγχρονα εργαστήρια όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Από φέτος, είναι διαθέσιμος προς επίσκεψη και ο Εκθεσιακός χώρος του σχολείου μας, όπου εκτίθενται μουσειακά εκθέματα τεχνολογίας (υπολογιστές πρώτης γενιάς, πολύγραφοι, γραφομηχανές, εργαλειομηχανές, κ.α.) και οι διακρίσεις του σχολείου σε διαγωνισμούς. Επίσης το σχολείο μας διαθέτει σύγχρονη βιβλιοθήκη η οποία δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας μέσω του ΕΠΕΑΕΚ (Γ’ ΚΠΣ)
Εγγραφές πραγματοποιούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Σχολείο μας στο τηλέφωνο 246402158.
Σημείωση: Το μηχανογραφικό δελτίο που περιλαμβάνει όλες τις Σχολές και τα Τμήματα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ για το σχ. Έτος 2016-2017 βρίσκεται στο παρακάτω link του Υπουργείου Παιδείας εδώ (http://www.minedu.gov.gr/news/28447-02-06-17-mixanografiko-deltio-gia-tis-panelladikes-eksetaseis-2017)
*Ο Κυριάκος Μ. Τσολακίδης είναι Διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου Σερβίων. Πτυχιούχος του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων.