Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας: Οι επιθυμητές δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα (Σπύρου Κουταβά)

0 comment 5 minutes read

Η έλευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτείται με την διενέργεια ενόςαναπτυξιακού συνεδρίου για το μέλλον της δυτικής Μακεδονίας. Η έλευση του πρωθυπουργού  βρίσκει την περιοχή να έχει περάσει σε μια  οικονομική ύφεση, η έλευση του πρωθυπουργού  γίνεται σε μια χρονική στιγμή  που η περιοχή οδεύει σε οικονομικό μαρασμό.

Η δυτική Μακεδονία πλησιάζει στο κατώτερο σημείο της οικονομικής της δραστηριότητας. Έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ισχύος  620 mw. και τα επόμενα δύο χρόνια το συγκρότημα του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ισχύος 1200 MW και του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ισχύος 600 mw  που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας θα κλείσουν οριστικά και θα σταματήσει η λειτουργία τους.  Οι τελευταίες εξελίξεις στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προσδιορίζουν την συμμετοχή ταυ λιγνίτη σε ποσοστά που θα αγγίζουν το 20%. Αυτό σημαίνει ότι η λιγνιτική λεκάνη της δυτικής Μακεδονίας με τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη περνά στο περιθώριο. Η οικονομική απώλεια  θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα προκαλέσει έναν οικονομικό σεισμό, την επικράτηση ενός σιβηρικού χειμώνα και κατάρρευση της οικονομία της.
Από την δραστηριότητα της λιγνιτικής βιομηχανίας (ΔΕΗ & Εργολάβοι και  παροχές υπηρεσιών προς τη ΔΕΗ) , στο σύνολο της τοπικής οικονομίας  προκύπτει σε ετήσια βάση το ποσό των 387 εκατομμυρίων ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη ότι το ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας για το 2009 κυμάνθηκε στα 5,2 δις ευρώ, η λιγνιτική βιομηχανία συμμετείχε με περισσότερο από το 23% στη διαμόρφωση του περιφερειακού πλούτου

Η αναλυτική μελέτη του ΤΕΕ για το κόστος μετάβασης της τοπικής οικονομίας από την μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ αποδεικνύει ότι για κάθε τόνο λιγνίτη που εξορύσσετε στη Δυτική Μακεδονία, η τοπική οικονομία κερδίζει συσσωρευτικά 23,81 ευρώ, ενώ για κάθε χίλιους τόνους λιγνίτη συντηρούνται 0,45 θέσεις εργασίας.  Επίσης για κάθε μια θέση εργασίας στην λιγνιτική βιομηχανία δημιουργούνται η συντηρούνται 2,5 θέσεις εργασίας γύρω από αυτήν. Δηλαδή για τους 6882 εργαζομένους (2009) συντηρούνται 17.205 θέσεις εργασίας.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός για το πόσο επιδρά η βαθμιαία συρρίκνωση της λιγνιτικής δραστηριότητας, η απόσυρση μονάδων σε θέσεις εργασίας και εισόδημα για την δυτική Μακεδονία.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ (MW)   ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ      ΕΙΣΟΔΗΜΑ (εκατ.€)

300                     -1.559                        -84

600                     -3.117                      -168

900                     -4.676                      -251

1200                     -6.234                      -335

1500                     -7.793                      -419

1800                     -9.351                      -503

2100                   -10.910                      -586

2400                   -12.468                      -670

(πινακας απο εκθεση ΤΕΕ- ομαδα εργασίας- Δ. Σωτηρόπουλο (Χημ.Μηχ., MBA), Ε. Καρλόπουλο, (Χημ. Μηχ., MSc), Α. Σιδηρόπουλο

Δηλαδή, στο δεδομένο γεγονός της απόσυρσης  λιγνιτικών μονάδων ισχύος 2.420  MW σε δύο χρόνια η τοπική οικονομία θα στερηθεί 670 εκ €  ετησίως ενώ θα χαθούν 12.468  θέσεις εργασίας κυρίως εκτός ΔΕΗ ΑΕ. Τα μεγέθη είναι εφιαλτικά και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για όσους αποφασίζουν για την τύχη του τόπου.

Το πρόβλημα δεν έγινε γνωστό σήμερα αλλά από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Ομως το πολιτικό και συνδικαλιστικό προσωπικό και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης αρνήθηκαν πεισματικά να λάβουν από τότε έγκαιρα τα μέτρα που έπρεπε ώστε η περιοχή να προετοιμαστεί  για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Τι θα περίμενα να ακούσω από τον πρωθυπουργό

Εάν το επιτελείο του πρωθυπουργού γνώριζε η γνωρίζει τα παραπάνω στοιχεία που αποτελούν την μοναδική μελέτη που δείχνει το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής και το κόστος μετάβασης σε μια άλλη οικονομία για την δυτική Μακεδονία θα ανέμενα ορισμένες αυτονόητες κινήσεις όπως:

-Την ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει την περιοχή που έγινε κρανίου τόπος για να ορθώσει το οικονομικό της ανάστημα η υπόλοιπη χώρα
-Την ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού στην δημιουργία ενός αναπτυξιακού προγράμματος που σε βάθος χρόνου έως και 20 ετών, θα θέσεις τα θεμέλια για την σταδιακή μεταμόρφωση της οικονομίας της περιοχής. (Αρχικά ας μην υπάρχουν αριθμοί)
-Την Δημόσια πρόσκληση στην ελληνική επιστημονική αριστεία που διαπρέπει στο εξωτερικό αλλά και επιλεγμένα σε ειδικούς ξένους επιστήμονες που έχουν μελετήσει αντίστοιχα οικονομικά μοντέλα και έχουν βοηθήσει με σχέδια την μεταμόρφωσή τοπικών οικονομιών  να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
-Την ανακοίνωση και συγκρότηση μιας ολιγομελούς ομάδας εργασίας που θα αναλάβει με χρονικό ορίζοντα οχι πάνω απο ένα έτος να συντονίσει το έργο των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για την επόμενη μέρα.
-Την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα έλθει εκ νέου στη Κοζάνη για να παρουσιάζει το σχέδιο για την επόμενη μέρα της Δυτικής Μακεδονίας κοστολογημένο με αριθμούς με δράσεις και συνέργειες  και την εναρξη της υλοποιησής του.
-Οτι το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα λάβει σχέδιο νόμου που θα ψηφισθεί απ’όλες τις πτέρυγες της βουλής, όπως ο τοπικός πόρος ανάπτυξης

Η πολυαναμενόμενη για την περιφερειακή αρχή ποσοστιαία μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ -που δεν ξέρω εάν θα την εξαγγείλει τελικά ο πρωθυπουργός -δεν προσφέρει κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα  για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή η για τους επιχειρηματίες που ήδη λειτουργούν.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης όσο κανένας περιφερειάρχης, η νομάρχης του παρελθόντος σε υπέρτατο βαθμό βρίσκεται σε πλήρη σχέσεις αλληλεξάρτησης με την ΑΝΚΟ.   Χωρίς την συγκρότηση ενός δικού του σοβαρού επιστημονικού επιτελείου από συμβούλους,  οδηγήθηκε στην λύση πακέτο της ΑΝΚΟ στην οποία ασκεί και  την προεδρεία.

Οι «εκθέσεις εργασίας» της ως ανω εταιρίας,  ανάλογα την κυβέρνηση, τον περιφερειάρχη, τις ιδιαιτερότητες του υπουργού η πόσα λεφτά έμπαιναν ως αμοιβή στους λογαριασμούς της, ανακυκλώνονται ως το καινούργιο  στα κυβερνητικά τραπέζια τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η ιστορία αυτή την φορά δεν πρέπει να επαναληφθεί ούτε ως αστείο και θα πρέπει άμεσα να λάβει τέλος.

Επίσης το ακριβοπληρωμένο από όλους τους φορολογούμενους πολίτες αρχείο μελετών που διαθέτει η εταιρία για την περιβόητητη ανάπτυξη της δυτικής Μακεδονίας, να τεθεί στην υπηρεσία όσων μελετητών και επιστημόνων εμπλακούν στο νέο εγχείρημα.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00