– Συμφωνείς ότι από τότε που ο άνθρωπος κατάλαβε τον εαυτό του άρχισε παράλληλα να θέτει σ΄αυτόν το ερώτημα “Τι είναι αλήθεια;”
– Νομίζω πως το ερώτημα προηγήθηκε, γιατί ήταν μέρος του αγώνα για την αποσαφήνιση των μυστικών της πραγματικότητας.
– Αλήθεια πάντως είναι πως το ερώτημα εξακολουθεί να ταλανίζει την ανθρώπινη σκέψη. Απαντήσεις δόθηκαν κατά καιρούς και δίνονται ίσαμε σήμερα, αλλά το ερώτημα υπάρχει και θα υπάρχει.
– Θυμάμαι πριν από κάμποσα χρόνια ο μακαρίτης Β. Ραφαηλίδης, μιλούσε για τη σχετικότητα της αλήθειας. Γι αυτόν δεν υπήρχε μία και μόνο αλήθεια, γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με την αναίρεση της μόνης αλήθειας που υπάρχει και είναι πως η αλήθεια είναι σχετική.
– Όπως αλήθεια είναι και το ότι η απάντηση που υιοθετεί ή δίνει καθένας στο ερώτημα “τι είναι αλήθεια;” είναι άμεσα εξαρτημένη από τα προσωπικά του πιστεύω. Ο Ορθολογιστής πιστεύει ότι αλήθεια είναι ότι δεν αντιβαίνει στους κανόνες της λογικής. Ενώ αντίθετα οι εμπειριστές πιστεύουν πως δε φτάνει η νόηση για την ανακάλυψη της αλήθειας, αλλά χρειάζεται και η άμεση επαφή με την αντικειμενικότητα, δηλαδή την εμπειρία. Για τους Μυστικιστές, όμως, δεν υπάρχει άλλη αλήθεια εκτός από Αυτήν που δίνεται με την Αποκάλυψη.
– Νομίζω πως, τελικά, η ανάγκη για την αναζήτηση της αλήθειας γεννιέται από την προσπάθεια για πληρέστερη κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης.
– Για τον Πλάτωνα, στην “Απολογία Σωκράτους”, η αναζήτηση της αλήθειας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη φροντίδα του ανθρώπου, αλλά και στο έργο του “Θεαίτητος” γίνεται μνεία κατά κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν μπορεί να φθάσει την αλήθεια όποιος δε φτάνει στην ουσία.
– Δηλαδή για τον Πλάτωνα υπάρχει ταύτιση αλήθειας και ουσίας; Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα για μια άλλη κουβέντα.
– Όση κουβέντα και αν σηκώνει, όλα καταλήγουν σ΄αυτό που είπε Αυτός που χώρισε την ιστορία της ανθρωπότητας στα δύο: Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή ( Ιησούς Χριστός )
Ηλίας Κ Μάρκου