banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Λίμνη Πετρών: Τοπίο κινηματογραφικής ομορφιάς σε απόσταση αναπνοής από το Αμύνταιο

0 comment 3 minutes read

Από Βίβιαν Ευαγγέλου Μισιρλή –

Μένουμε στο σπίτι και ταξιδεύουμε μέσα απο το lehovonews24.gr στην μικρή και ήσυχη λίμνη Πετρών με πρωταγωνιστές τοπία κινηματογραφικής ομορφιάς.

Πλάβες σε άψογους αντικατοπτρισμούς, σμήνη πουλιών, σύννεφα που κατακάθονται πάνω από τις ορεινές λεκάνες και πνίγουν τα πάντα στην ομίχλη, ατελείωτοι χρυσοί καλαμιώνες.

Ναι, κινηματογραφικό είναι το σκηνικό στη λίμνη των Πετρών όλες τις εποχές του χρόνου.

Η λίμνη Πετρών βρίσκεται 1 χλμ βορειοδυτικά από το Αμύνταιο, στους πρόποδες του όρους Βόρας-Καιμάκτσαλάν και σε πολύ μικρή απόσταση από τη λίμνη Βεγορίτιδα. Μαζί με τη λίμνη Βεγορίτιδα και τις υπόλοιπες λίμνες του οροπεδίου του Αμύνταιου, τη Ζάζαρη και τη Χειμαδίτιδα αποτελούν ενιαίο οικοσύστημα. Τροφοδοτείται από νερά βροχής και χιονιού απευθείας στην επιφάνεια της και με το νερό από τη λίμνη Χειμαδίτιδα μέσω μιας υπόγειας σήραγγας κι έπειτα τροφοδοτεί με νερό τη γειτονική της Βεγορίτιδα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 527 μέτρων και καλύπτει μία έκταση 10 τετρ. χλμ. Πρόκειται για μια αβαθή λίμνη με μέγιστο βάθος τα 5 μέτρα και μέσο βάθος τα 2,6 μέτρα, η οποία συχνά παγώνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Το μήκος των ακτών της που φτάνει τα 13,5 χλμ.

Στη δυτική όχθη της σε στρατηγική θέση βρίσκεται ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος δεσπόζει πάνω από τη λίμνη των Πετρών και την εύφορη πεδιάδα.

Η λίμνη Πετρών αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό βιότοπο για την ορνιθοπανίδα της χώρας μας αφού φιλοξενεί πολλά είδη υδρόβιων πτηνών και έχει προταθεί ως περιοχή κοινοτικού ενδιαφέροντος. Εδώ ζούνε περισσότερα από ενενήντα είδη πουλιών πολλά εκ των οποίων είναι χαρακτηρισμένα ως απειλούμενα είδη. Ένα σπάνιο είδος που βρίσκουμε είναι αυτό της Λαγγόνας, με μία από τις τρεις μεγαλύτερες  αναπαραγωγικές αποικίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις μοναδικές στην ΕΕ. Επίσης σημαντική στη λίμνη είναι η αναπαραγωγή  της σπάνιας βαλτόπαπιας.  Στους καλαμιώνες και στα δέντρα αναπαράγονται ερωδιοί  ενώ έχει παρατηρηθεί το φώλιασμα του σπάνιου χρυσογέρακου. Στη διάρκεια προγράμματος που υλοποίησε στην περιοχή η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου, διαπιστώθηκε το φώλιασμα ζευγαριών χρυσογέρακου.Το χρυσογέρακο με εξάπλωση γύρω από την Μεσόγειο και την Αφρική έχει χαρακτηριστεί παγκοσμίως απειλούμενο είδος. Στην Ελλάδα, τα ζευγάρια των χρυσογεράκων έχουν εκτιμηθεί μόλις σε 37-56.

Στη λίμνη, σημαντικό πόλο έλξης για τα παρυδάτια πουλιά αποτελούν τα υγρά λιβάδια εξαιτίας της άφθονης τροφή που διαθέτουν. Εκεί αναπαράγονται αμφίβια και ψάρια τα οποία  αποτελούν τροφή για την μικτή αποικία ερωδιών και λαγγόνας που βρίσκονται στη λίμνη Πετρών. Τακτική είναι και η παρουσία του επίσης παγκοσμίως απειλούμενου αργυροπελεκάνου .

Η ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει περίπου 20 είδη, με σημαντικότερα τα γριβάδια , τις τούρνες , τα γληνιά , τα βαβούκια, τα χέλια , οι κοκκινοφτέρες , οι πεταλούδες , οι βουλγαροκωβιοί , οι μακεδονικοί ποταμοκέφαλοι , οι κορήγωνοι , οι γουλιανοί  και τα μαυροτσιρώνια .

Πως θα πάτε
Η λίμνη Πετρών βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας, 540 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 140 από την Θεσσαλονίκη. Η πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει είτε μέσω της όμορφης διαδρομής Θεσσαλονίκη-Έδεσσα-Άρνισσα-Αμύνταιο, είτε μέσω της Εγνατίας Οδού.

Επιμέλεια & σύνταξη: Βίβιαν Ευαγγέλου Μισιρλή

Φωτογραφίες: Σοφία Κωνσταντινίδου

 

https://www.lehovonews24.gr/

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00