…τώρα που κάθεται σιγά – σιγά ο θόρυβος των εγκαινίων της Βιβλιοθήκης της Κοζάνης καλό θα ήταν όλοι ψύχραιμα και χωρίς προκαταλήψεις και πολιτικές σκοπιμότητες να αξιολογήσουμε το έργο στην πραγματική του διάσταση.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα έργο που ως μέγεθος ξεπερνά τα όρια του Δήμου Κοζάνης και αυτής ακόμη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ο τεράστιος όγκος και η σημαντικότητα των έργων σε βιβλία, χειρόγραφα, κώδικες και έγγραφα την τοποθετούν στη δεύτερη θέση από άποψη πλούτου και μεγέθους βιβλιοθήκη της Ελλάδας μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη!
Ο πλούτος αυτός δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκει σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία, η οποία με ηρωικές προσπάθειες γνωστών και άγνωστων μελών της τον διέσωσε και τον μεγέθυνε από τον 17ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
Στοίχημα για τους τωρινούς είναι η ορθολογική διαχείριση των ομολογουμένως νέων τεράστιων κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά κυρίως η διάδοση του πλούτου της βιβλιοθήκης πέρα από τα όρια της περιοχής.
Και οι πολίτες με τη σειρά τους θα πρέπει να αγκαλιάσουν το έργο αυτό καθιστώντας το πραγματικό σύμβολο της Πόλης του Βιβλίου.
Στη σημερινή εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με την τοπική κοινωνία χειμαζόμενη στα προβλήματά της, ο πολιτισμός αποτελεί τη μόνη διέξοδο από το τέλμα της γενικής απαξίωσης, γιατί μας επιστρέφει στις ρίζες και τις αξίες της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ας δούμε λοιπόν την ολοκλήρωση και λειτουργία των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης ως μια ευκαιρία και ταυτόχρονα μια απάντηση στο ζητούμενο της διαμόρφωσης μιας νέας αναπτυξιακής φυσιογνωμίας στην περιοχή.
Σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις για την αρχιτεκτονική του κτιρίου – άλλωστε είναι πολυποίκιλες στα ζητήματα αισθητικής – αλλά νομίζω ότι το πρωτεύον είναι η ομόθυμη και χωρίς όρους στήριξη της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης από το σύνολο των φορέων και των πολιτών της περιοχής…
… μετά τα εγκαίνια της Κ.Δ.Β.Κ. (Τάσου Σιδηρόπουλου)
97