Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025

Συνέντευξη «εκτός κλισέ» και ελεύθερη με το νέο δήμαρχο Σερβίων, Χρήστο Ελευθερίου

0 comment 10 minutes read

Μια συνέντευξη «εκτός κλισέ» και ελεύθερη με το νέο δήμαρχο Σερβίων, Χρήστο Ελευθερίου:
Βρήκαμε έναν Δήμο λίγο ή πολύ χαοτικό, σε οικονομικά αλλά και στην καθημερινότητα… Η σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειάς μας με τους πολίτες-δημότες των Σερβίων εκτιμήθηκε… Προσπαθούμε να διοικήσουμε τον Δήμο με συγκεκριμένο σύστημα που θα αποδίδει…  Υπάρχει αυτή την στιγμή ένας οργασμός έργων σε εξέλιξη… Οι πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν στη χώρα μας, είτε απ’ τον πόλεμο είτε απ’ την πείνα…

 

Μια συνέντευξη για όλα και για όλους παραχώρησε στην εφημερίδα ΚΟΖΑΝΗ – efkozani.gr ο νέος δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου.

Είναι παγκοίνως γνωστό και πανθομολογούμενο το γεγονός πως στο νέο Δήμο Σερβίων άρχισε να πνέει ένας ούριος άνεμος, με κατεύθυνση προς τη δημιουργία, πρόοδο και ανάπτυξη, του πολύπαθου αυτού Δήμου, με τα πρώτα εχέγγυα-σημάδια πως ολοένα και θα δυναμώνει αυτός ο άνεμος, πως θα υπάρχει συνέπεια και συνέχεια και στο τέλος της δημαρχίας του Χρήστου Ελευθερίου και των συνεργατών του, θα «γίνει ταμείο» των πεπραγμένων της νέας δημοτικής αρχής και οι πολίτες-δημότες θα εκτιμήσουν δεόντως.

Η ακολουθία λόγων και πράξεων-συμπεριφορών των ιθυνόντων του Δήμου, είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει την απαρχή και το πρόπλασμα για μια πορεία προς τη δημιουργία και ανάπτυξη του Δήμου, αλλά και θα γεφυρώσει τον Δήμο προς το μέλλον.

Ολόκληρη η συνέντευξη του δήμαρχου Χρήστου Ελευθερίου:

 

 

1.      Στο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης κατεβήκατε μόνος. Εννοούμε πως δεν επιδιώξατε συνεργασίες άλλων κομματικών ή μη αυτοδιοικητικών παρατάξεων, καθώς επιλέξατε με τους συνοδοιπόρους σας να απευθυνθείτε στους πολίτες-δημότες του δήμου Σερβίων και να ζητήσετε την ψήφο τους, οι οποίοι γνώριζαν βέβαια την επιτυχημένη επαγγελματική σας πορεία και τον συντοπίτη τους άνθρωπο Χρήστο Ελευθερίου… και στον αυτοδιοικητικό σας δρόμο τερματίσατε πρώτος. Τελικά σε τι συνίσταται αυτή σας η πρωτιά;

 

Δεν είναι κακό να ζητάς την υποστήριξη κομματικών μηχανισμών.

Το πολιτικό και αυτοδιοικητικό σύστημα άλλωστε στην Ελλάδα έτσι δουλεύει.

Αλλά όταν ζητάς υποστήριξη δημιουργείς σχέση δούναι και λαβείν. Δημιουργείς εξάρτηση και «υποχρεώσεις».

Εγώ προτίμησα να μη δημιουργήσω τέτοιες υποχρεώσεις. Προτίμησα να μιλήσω καθαρά στους συμπολίτες μου και να ζητήσω από αυτούς να με υποστηρίξουν χωρίς ενδιάμεσους. Με υποστήριξαν στο έπακρο και τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους. Θεωρώ ότι εκτιμήθηκε αυτή η θέση ειλικρίνειας.

 

2.      Στους 9 μήνες, ως «τιμονιέρης» του δήμου σας, ποια ήταν η γενικότερη κατάσταση που αντιμετωπίσατε στο δήμο, που βρίσκεται σήμερα και τι σχεδιάζετε να υλοποιήσετε, ώστε ο δήμος να «πάρει μπροστά» και να σταθεί «στα πόδια του», με στόχο την ανάπτυξη και την επιτυχία του; Πιστεύετε πως θα «γεφυρωθείτε» με το μέλλον;

 

Η κατάσταση που βρήκαμε στο Δήμο ήταν λίγο ή πολύ χαοτική. Και δε μιλώ μόνο στα οικονομικά. Μιλώ για την καθημερινότητα. Δεν δούλευε κανένας μηχανισμός, η πόλη ήταν παρατημένη, οι υποδομές υπολειτουργούσαν, δεν ξέραμε σε ποιον χρωστούμε και ποιον να πληρώσουμε. Προσπαθήσαμε να βάλουμε τάξη και ακόμη παλεύουμε. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ τόσο στα οικονομικά, με κάποιες καταλυτικές αποφάσεις που πήραμε, όσο και στην καθημερινότητα που τα αποτελέσματα της δουλειάς φαίνονται μέρα με τη μέρα. Το μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε ήταν ότι κινητοποιήσαμε τους πολίτες να συνδράμουν με τον εθελοντισμό. Ο Δήμος ανήκει σε όλους μας. Πρέπει όλοι να βάλουμε ένα χέρι βοηθείας. Και οι πολίτες του Δήμου Σερβίων το έπραξαν.

 

Έχουμε καταρτίσει ένα βασικό σχέδιο στο οποίο καταγράψαμε κάθε δράση που θέλουμε να υλοποιήσουμε, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη, καθώς και τα άτομα που θα εμπλακούν στην υλοποίηση και τον τρόπο που θα το κάνουμε. Προσπαθούμε να διοικήσουμε τον Δήμο με συγκεκριμένο σύστημα που θα αποδίδει.

Σας αναφέρω μερικά πράγματα που έχουν  ήδη δρομολογηθεί:

Έχουμε δημοπρατήσει έργα αξίας πέντε εκατομμύρια ευρώ περίπου και έχουμε αναδόχους σε όλα αυτά τα έργα ενώ μέχρι τέλους Ιουνίου θα υπάρχει ανάδοχος για  τις 24 παιδικές χαρές που θα δημιουργηθούν σε κάθε σημείο του Δήμου μας.

Η ΜΠΕ για τα Μάρμαρα Τρανοβάλτου έχει κατατεθεί και είναι έτοιμη κατά το 98% όπως μας έχει ενημερώσει η ΑΝΚΟ που παρακολουθεί στενά το θέμα.

Μπήκε επιτέλους τάξη στους λογαριασμούς ύδρευσης και εφ’ εξής οι δημότες θα ξέρουν τι καταναλώνουν, τι χρωστούν και πως το αποπληρώνουν.

Ήδη ετοιμάζουμε σύμβαση με εξειδικευμένη εταιρία για την κατάρτιση πλάνου διοικητικής οργάνωσης του Δήμου και πιστοποίησής του με πρότυπα συστήματα διαχειριστικής ικανότητας ώστε να δημιουργήσουμε δομές οι οποίες θα μπορούν να διαχειρίζονται ευρωπαϊκά κονδύλια.

Έχουμε ήδη ΦΕΚ διάλυσης και του ΝΠΔΔ αλλά και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του πρώην Δήμου Σερβίων-Βελβεντού οπότε σιγά σιγά τελειώνουμε με τον διαχωρισμό του Δήμου μας με το Βελβεντό.

Έχει εγκριθεί και έχει ανατεθεί σε εταιρία του Δήμου Τρικάλων η υλοποίηση wi-fi δικτύου σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου μας με δυνατότητα επέκτασης.

Στο σχεδιασμό μας θα παρουσιάζαμε αυτό το πλάνο στους πολίτες αυτή την άνοιξη. Δυστυχώς με την πανδημία του κορωνοϊού αναγκαστήκαμε να το αναβάλλουμε. Θα το πράξουμε όμως μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση. Γίνονται πολλά, δουλεύουμε νυχθημερόν. Θα δούμε απτά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον.

 

3.      Η οικονομική κατάσταση του δήμου που παραλάβατε ήταν τραγική, τα δημοτικά συμβούλια μας θύμιζαν «Βαβέλ», τα γενικότερα φαινόμενα στο δήμο υπήρξαν διαλυτικά, καμία συνοχή στη λειτουργία των παρατάξεων στα ΔΣ, σύμπνοια και ομοθυμία ξένες έννοιες γι αυτούς που υπηρετούσαν τον αυτοδιοικητικό θεσμό. Σήμερα πού βρίσκεσθε;

 

Όπως προανέφερα τα οικονομικά παρουσιάζουν σαφή βελτίωση. Η κατάσταση στα ΔΣ θεωρώ ότι είναι καλή. Με το νέο σύστημα όμως της απλής αναλογικής, ένας Δήμαρχος που δεν κατέχει την πλειοψηφία στο ΔΣ αντιμετωπίζει σίγουρα δυσκολίες. Δυστυχώς δεν υπάρχει η κουλτούρα της συνεργασίας στη χώρα μας. Τη δεύτερη Κυριακή των περασμένων αυτοδιοικητικών εκλογών, ο λαός επέλεξε τον Δήμαρχο που θέλει, δίνοντας εντολή να εφαρμόσει το δικό του όραμα και φυσικά δίνοντας στην αντιπολίτευση το δικαίωμα του ελέγχου και της συνδρομής. Εδώ δεν έχουμε κανένα από τα δύο. Στείρα αντιπαράθεση, εμπόδια στην εφαρμογή, με συνέπεια να χάνεται χρόνος και χρήμα.

 

4.      Τα χρέη που άφησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές Σερβίων-Βελβεντού και δη η τελευταία είναι πολλά και δυσερμήνευτα. Πώς θα τα διαχειριστείτε ώστε να βγει ο δήμος απ’ αυτό το οικονομικό τέλμα; Και με την αυτονομία πλέον του δήμου Βελβεντού αυτά τα χρέη θα καταμεριστούν αναλογικά στους δύο δήμους μετά τον διαχωρισμό τους;

 

Ήδη με τη βοήθεια της αποκεντρωμένης διοίκησης έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε στον διαχωρισμό πολύ πιο γρήγορα από άλλους αντίστοιχους Δήμους. Τα ταμεία των δύο Δήμων έχουν ήδη διαχωριστεί και μένει να διαχωριστούν τα χρέη του  ΝΠΔΔ αλλά και της κοινωφελούς επιχείρησης. Υπάρχει ένα χρέος του Δήμου Βελβεντού προς τον Δήμο Σερβίων που πρέπει να συμφωνηθεί  σε όλες του τις λεπτομέρειες με την λογική του βελούδινου διαζυγίου μεταξύ των δύο γειτονικών Δήμων.

 

5.      Ποιο είναι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου σας, ποια έργα δρομολογούνται και ποια σχεδιάζονται στην πορεία και πώς και από πού θα ανευρεθούν οι πόροι για την υλοποίησή τους;

 

Υπάρχει αυτή την στιγμή ένας οργασμός έργων σε εξέλιξη. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά όπως τις υδρεύσεις Ελάτης, Τριγωνικού, Μεταξά, Νεράιδας, αντιπλημμυρικού Σερβίων, ενεργειακή αναβάθμιση ΕΠΑΛ Σερβίων, καθώς και νηπιαγωγείου Λάβας, δημοπράτηση 27 παιδικών χαρών, αναβάθμιση όλων των παιδικών σταθμών του Δήμου,δημιουργία βρεφικού σταθμού στον Α παιδικό σταθμό, πλήρη ανακαίνιση του ΚΗΦΗ-ΚΑΠΗ Σερβίων και πολλά ακόμη που θα σας κουράσω αν τα αναφέρω.

 

6.      Ξεχωρίζετε κάποια από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ως την αποτελεσματικότερη σε έργα και διαφανέστερη στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου σας;

 

Όλες οι δημοτικές αρχές έβαλαν το δικό τους λιθαράκι. Άλλες με μεγαλύτερη επιτυχία και άλλες με μικρότερη. Ο Λαός έκρινε με τα δικά του κριτήρια και τώρα  έχει ορίσει εμάς υπηρέτες του τόπου μας. Η νέα δημοτική αρχή ούτε θα απαξιώσει αλλά κυρίως, θα συνεχίσει το θετικό έργο όλων των προηγούμενων διοικήσεων του πολύπαθου Δήμου μας. Δεν είναι καιρός για κρίσεις αλλά για δουλειά. Φυσικά όπου υπάρχει φτώχεια πάντα θα υπάρχει και γκρίνια.

 

7.      Ο προηγούμενος δήμαρχος, κυρίως στα τελευταία δύο χρόνια της δημαρχίας του, έμεινε σχεδόν μόνος, με έναν αντιδήμαρχο με πολλές αρμοδιότητες και «αντ’ αυτού»! Πού οφείλεται το γεγονός αυτό κατά τη γνώμη σας; Σκοπεύετε, ώστε να διαλάμψει η αλήθεια και να μάθουν οι δημότες περί των τεκταινομένων προηγούμενων γενικά δημοτικών αρχών, να δημοσιοποιήσετε στοιχεία και γεγονότα τεκμηριωμένα και δομημένα; Ευθυγραμμίζεστε  με το «τα εν δήμω και εν δήμω»;

 

Ο πρώην Δήμαρχος κρίθηκε για την πορεία του από τους συμπολίτες μας. Όπως άλλωστε θα κριθούμε και εμείς.

Στην παρουσίαση του προγράμματος δράσεων που ανέφερα, θα μιλήσουμε και για την κατάσταση που παραλάβαμε και καταγράψαμε κατά την παραλαβή.

Σαφώς και είμαστε υπέρ της διαφάνειας. «Τα εν δήμω, εν δήμω φυσικά».

 

8.      Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές εκτεθήκατε στην κρίση των πολιτών-δημοτών της επαρχίας Σερβίων, χωρίς επίσημη στήριξη κόμματος, έτσι διακομματικά και υπερκομματικά και πρωτεύσατε, καθώς έτσι ψηφιστήκατε και ως φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Είναι στη φιλοσοφία σας πως τα κόμματα δεν πρέπει να εμπλέκονται σε αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε οι δημοτικές αρχές να μην ποδηγετούνται από τις εκάστοτε, κάθε κόμματος και χρώματος, κυβερνήσεις και έτσι απερίσπαστα να λειτουργούν;

 

Στην Ελλάδα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εργάζεται για την καλυτέρευση της καθημερινότητάς μας και για την ευημερία του τόπου. Εδώ δεν χωρούν πολιτικές σκοπιμότητες.

 

9.      Η διαχείριση μιας όποιας εξουσίας, εν προκειμένω της δημαρχίας, είναι δύσκολη, όσο και αν φαίνεται σε πολλούς μια εύκολη υπόθεση. Ποια είναι η γνώμη σας, σχετικά με τις μεθόδους, πρακτικές και συμπεριφορές που πρέπει να ακολουθηθούν από έναν δήμαρχο, που οδηγούν σε επιτυχίες και προόδους του δήμου τους, αλλά και στην αποδοχή του από τους δημότες;

 

Είναι μία δύσκολη εξίσωση. Ο Δήμαρχος βρίσκεται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών. Πρέπει να ελίσσεται, να σκέπτεται και να ενεργεί γρήγορα, να διοικεί με σύγχρονες μεθόδους, να προσπαθεί να αντλεί βοήθεια από εξωτερικές πηγές, εκτός Δήμου εννοώ, να βρίσκει λύσεις και να επιλέγει συνεργάτες.

 

10.  Πώς εννοείτε το χιλιοειπωμένο «όλοι μαζί μπορούμε»; Ο δήμαρχος μπορεί να πάρει π.χ. το χορτοκοπτικό μηχάνημα και να καθαρίζει κι αυτός κοινόχρηστους χώρους του δήμου του ή θα είναι αυτός που θα κινεί τα νήματα, θα δίνει εντολές μόνον και… θα εφησυχάζει;

 

Είναι αυτό που σας έλεγα προηγουμένως. Το κλειδί για την ευημερία σε μια τοπική κοινωνία είναι η συνύπαρξη και ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων της κοινωνίας αυτής. Οι Δήμοι, ακόμη και οι Περιφέρειες είναι αδύναμες στελεχιακά δομές στη χώρα μας. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως θα ήθελαν στις απαιτήσεις των καιρών. Και στο κάτω, κάτω, αν δεν φροντίσουμε οι ίδιοι οι πολίτες τον τόπο μας, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για εμάς.

 

11.  Ποια είναι η γνώμη-θέση σας στο ενδεχόμενο δημιουργίας δομής προσφύγων-μεταναστών, φερειπείν, στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στην άκρη της πόλης των Σερβίων;

 

Είμαι της άποψης ότι με δομές φιλοξενίας δεν θα λύσουμε το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό αν όχι πανευρωπαϊκό σχέδιο για το προσφυγικό. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ερωτηθούν τι θέλουν να κάνουν και να τους γνωστοποιηθεί το τι μπορούν να κάνουν. Οι δομές φιλοξενίας  δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Δεν φιλοξενείς κάποιον δια παντός.

Οι πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα πρέπει να αφομοιωθούν από την κοινωνία, να τους δοθεί η ευκαιρία να φτιάξουν ξανά τη ζωή τους, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αυτό.

 

12.  Αποδέχεστε τον όρο «λαθρομετανάστης» και αν όχι, συμφωνείτε με τους όρους (λαθρο)-κυνηγός-επιβάτης-αναγνώστης-έμπορος… ; Ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι μετανάστες, κατά την άποψή σας;

 

Ας μην κάνουμε τώρα μάθημα ελληνικής γλώσσας. Έχει διαφορά αν κάποιος πήρε το δρόμο της ξενιτιάς εξωθούμενος από την πείνα και την άκρατη φτώχεια ή αν έφτασε εδώ κυνηγημένος από τον πόλεμο; Και στις δύο περιπτώσεις ήρθε παρά τη θέλησή του για να σώσει τη ζωή του. Είτε απ’ τον πόλεμο, είτε απ’ την πείνα.

 

13.  Ζούμε τους τελευταίους μήνες στον «αστερισμό του covid-19» και οι σκέψεις όλων των Ελλήνων «εγκλωβίζονται» στον κορωνοϊό. Εσείς τι λέτε, «πολύ κακό για το κακό», «πολύ κακό για το λίγο» ή… κάτι άλλο; Έχασε κάποιος συνάνθρωπός μας από την περιοχή Σερβίων τη ζωή του από τον κορωνοϊό;

 

Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα κρούσμα και κατά συνέπεια κανέναν θάνατο από κορωνοϊό στον Δήμο μας.

Κοιτάξτε, νομίζω ότι η ελληνική πολιτεία χειρίστηκε το θέμα συνετά και απ’ ό,τι φαίνεται εκ του αποτελέσματος και με επιτυχία. Ας ακούμε λοιπόν τους ειδικούς, ας ακολουθούμε τις συμβουλές τους και πιστεύω ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν.

 

 

 

 

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00