Λίγο πριν τη συμπλήρωση 3 ετών από τη διεξαγωγή των τελευταίων εκλογών – τον Σεπτέμβριο του 2015- το Vouliwatch σάς παρουσιάζει μ΄ένα vouligraphic τις αλλαγές στη σύνθεση της Βουλής μας: ανεξαρτητοποιήσεις, μεταγραφές, αποχωρήσεις.
Ανεξάρτητοι •
Την αρχή έκαναν οι διαγραφέντες Βουλευτές Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ αντίστοιχα. Αμφότεροι διαγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2015 έπειτα από τη διαφωνία τους στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με το τρίτο «πακέτο» προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της «υποδόσης» των 2 δισ. Ευρώ και των 10 δισ. Ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σειρά είχε ο Βουλευτής Χάρης Θεοχάρης ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, τον Απρίλιο του 2016, λόγω διαφωνιών με τον επικεφαλής του Κινήματος, Σταύρο Θεοδωράκη, «συναισθανόμενος ότι όσα τους χωρίζουν είναι περισσότερα από όσα μας ενώνουν».
Αποχωρήσεις υπήρξαν και στην Χρυσή Αυγή, αφού οι Δημήτρης Κουκούτσης και Νίκος Μίχος ανεξαρτητοποιήθηκαν τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2017 αντίστοιχα, αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία του κόμματος. Μια απώλεια ακόμη μέτρησε η Χρυσή Αυγή με την διαγραφή του Κώστα Μπαρμπαρούση, τον Ιούνιο του 2018, σε συνέχεια ομιλίας του στη Βουλή για το Σκοπιανό, όπου ανέφερε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να σταθούν στο ύψος τους, να συλλάβουν τον Τσίπρα, τον Καμμένο και τον Παυλόπουλο» και φώναξε «τα κεφάλια σας στις Πρέσπες!».
Τον Οκτώβριο του 2017 διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας η Κατερίνα Παπακώστα εκφράζοντας διαφωνίες σε κεντρικές επιλογές του κόμματος, ενώ είναι γνωστές και οι διαφωνίες της με τον Αντιπρόεδρο, Άδωνι Γεωργιάδη.
Οι τελευταίες μετακινήσεις στο «στρατόπεδο» των ανεξάρτητων Βουλευτών προκλήθηκαν από την απόφαση του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, να διαγράψει τον Ιούνιο του 2018, τον Δημήτρη Καμμένοέπειτα από την θετική ψήφο που έδωσε ο τελευταίος κατά την ψήφιση της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης.
Λίγο αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Γιώργος Λαζαρίδης γνωστοποίησε την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών για το νέο όνομα της πΓΔΜ.
Μεταγραφές •
Ωστόσο δεν έλειψαν και – επτά (7) μέχρι στιγμής – μετακινήσεις Βουλευτών σε διαφορετική κοινοβουλευτική ομάδα ενώ παρέμειναν αρχικά, άλλος για μικρότερο και άλλος για μεγαλύτερο διάστημα, ανεξάρτητοι Βουλευτές.
ΣΥΡΙΖΑ
Στις 15 Ιανουαρίου 2018, μετά τη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση με την θετική της ψήφο κατά την ψηφοφορία των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων, ανακοίνωσε την προσχώρησή της στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ν.Δ.
Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αρχή έκανε ο Ιάσων Φωτήλαςο οποίος μετά τη διαφωνία του για τον στρατηγικό σύμμαχο του Ποταμιού, προέκρινε τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσχώρησε τον Ιανουάριο 2017 στην κοινοβουλευτική της ομάδα εγκαταλείποντας το ΠΟΤΑΜΙ.
Μία ακόμη μετακίνηση από το ΠΟΤΑΜΙ, ήταν εκείνη της Κατερίνας Μάρκου όταν τον Φεβρουάριο του 2018, δήλωσε την προσχώρησή της στην κοινοβουλευτική ομάδας της Ν.Δ. μετά την απόφαση του παλιού της κόμματος ν’ ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.
Τελευταία και πιο πρόσφατη ήταν η μετακίνηση του Βουλευτή Γιώργου Κατσιαντώνη, μέχρι πρότινος ανεξάρτητου, προερχόμενου από την Ένωση Κεντρώων, όταν τον Ιούλιο του 2018 ανακοίνωσε με επιστολή του την προσχώρησή του στη Ν.Δ. καταδεικνύοντας την ανάγκη «όλες οι κεντρώες, προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, αλλά και όλοι οι πολίτες που ανήκουν στον χώρο αυτό» να συσπειρωθούν γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΔΗΣΥ
Πρώτη είσοδος νέου Βουλευτή για την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΣΥ ήταν ο προερχόμενος από το Ποτάμι, Ιλχάν Αχμέτ, τον Ιανουάριο του 2017 όταν ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός «μεγάλου ενδιάμεσου χώρου». Την ίδια ημέρα εντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Τον Μάρτιο του 2017, ο Κώστας Μπαργιώτας προσχώρησε στη ΔΗΣΥ η οποία θα οδηγήσει, όπως είπε, «στην ενοποίηση όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης». Τον Ιανουάριο του 2018 ο Γιώργος Καρράς προσχώρησε στη ΔΗΣΥ προκειμένου «από κοινού να δημιουργήσουμε τον προοδευτικό φορέα που έχει ανάγκη η χώρα για μία εποικοδομητική πολιτική».
Ο αριθμός των δεκαέξι (16) ανωτέρω Βουλευτών που τελικά διαφοροποιεί την αρχική βούληση των πολιτών, έτσι όπως εκφράστηκε στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ανέρχεται στους δεκαοκτώ (18) αν συμπεριλάβουμε και τις παραιτήσεις των Γαβριήλ Σακελλαρίδη (Νοέμβριος 2015) και Βασιλικής Κατριβάνου (Μάιος 2016) με ταυτόχρονη παράδοση των βουλευτικών εδρών τους στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω διαφωνιών με το κόμμα τους. Την έδρα τους κατέλαβαν ως αντικαταστάτες οι Χριστόφορος Βερναρδάκης και Γιώργος Κυρίτσης αντίστοιχα. Τέλος, με την απώλεια του Βουλευτή Ν.Δ., Ευάγγελου Μπασιάκου ο οποίος απεβίωσε το 2017.
Ο συνολικός αριθμός των Βουλευτών/ριών που άλλαξαν σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου 2015 ανεβαίνει, λοιπόν, στους δεκαεννιά (19).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός αυτός (σ.σ. 19) αντιστοιχεί σε ενδεχόμενη κοινοβουλευτική ομάδα που αν είχε προκύψει μέσα από εκλογική αναμέτρηση -βάσει του ισχύοντος συστήματος- θα αποσπούσε ποσοστό περίπου 9%. Αν σε αυτό προστεθεί και το bonus των πενήντα (50) εδρών προς το πρώτο κόμμα, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.
Θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι -κατά ένα διόλου αμελητέο ποσοστό- η βούληση των πολιτών, όπως εκφράζεται μέσω των εκλογών και οδηγεί σε μια συγκεκριμένη σύνθεση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, μπορεί να αλλοιωθεί ερήμην τους.
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ VOULIWATCH