Η γηραιά ήπειρος, κάποτε, εξαπλωνόταν σε όλη την υφήλιο και δημιουργούσε αποικίες σε όλον τον κόσμο. Ο πολιτισμός εξορμούσε για να σώσει τους βαρβάρους!
Τώρα το περιπετειώδες ταξίδι έχει αντίθετη κατεύθυνση.
Αυτοί που φτάνουν ή προσπαθούν τουλάχιστον να φτάσουν από το νότο στο βορρά είναι οι πρωταγωνιστές των αποικιακών δυστυχιών. Είναι οι πρώην βάρβαροι που ρίχνονται στον πολιτισμό!
Κι ο σημερινός πολιτισμός μπάζει νερά από παντού. Φανατισμοί, ρατσισμοί και εθνικισμοί αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους και τους βρίσκουν στους μετανάστες, στους άστεγους, στους πεινασμένους και τους ανήμπορους. Οι κοινωνίες του χορτασμένου από υλικά αγαθά κόσμου σε πλήρη αναβρασμό, με την παγκόσμια οικονομική κρίση να πυροδοτεί αρνητικές επιδράσεις στην ψυχολογία της. Τη θέση της αλληλεγγύης, της συναλληλίας και της συμπόνιας κατέλαβε μια τερατώδης μορφή χαρωπού εγωισμού. Η ικανότητα διάκρισης της πραγματικότητας από τη μυθοπλασία υποχώρησε μπροστά στην επέλαση του υλιστικού πνεύματος της εποχής. Η κυριαρχία της εικόνας αλλοιώνει τη σχέση του αληθινού με το ψεύτικο και μεταμορφώνει το κάθε τι σε θέαμα, σε κάτι που φτιάχνεται για να το δούμε.
Ένας τέτοιος κόσμος ελεγχόμενος από τις πολυεθνικές και από τα οικονομικά κέντρα εξουσίας δεν μπορεί να έχει ευοίωνο μέλλον. Το σημερινό πολιτισμικό πρότυπο, έτσι πως εμφανίζεται από τα μέσα ενημέρωσης και της προπαγανδιστικής πληροφόρησης, κυρίως τα ηλεκτρονικά, βασίζεται στην κατανάλωση και μόνο, στον ευδαιμονισμό και στην καλοπέραση με την ευτελή έννοια και σημασία της λέξης.
Μεγάλες κοινωνικές μάζες, οι ανυποψίαστες, όλο και πιο πολύ, χάνουν τον προσανατολισμό και την αυτονομία τους, απομακρύνονται από το αληθινό νόημα της ζωής, αποποιούνται το λογισμό και το στοχασμό και κατευθύνονται καθοδηγούμενες απ’ την ασύδοτη προπαγάνδα προς την υποταγή και την εξάρτηση μάλλον παρά προς την ελευθερία.
Ηλίας Κ Μάρκου
Από το βιβλίο ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ