banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Πληθυσμός Καστοριάς: μπροστά σε ένα ακόμα κίνδυνο.Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης*

0 comment 2 minutes read

 

* Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

 

Έπειτα από την αύξηση του αριθμού των ασθενών από τον κορωνοϊό πανελλαδικά στα 228 άτομα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αλλά και την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας καφετεριών, εστιατορίων, μπαρ, εμπορικών κέντρων, κέντρων διασκέδασης, κινηματογράφων θεάτρων και άλλων χώρων συνάρθροισης, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για τον πληθυσμό. Ειδικότερα, στην περιοχή της Καστοριάς, από τη στιγμή που φαίνεται ότι τηρήθηκαν «κατά γράμμα» οι οδηγίες του κράτους από τους δημότες της πόλης, αλλά και των χωριών της περιφερειακής Ενότητας, αυξάνεται η αποτροπή στη μετάδοση της νόσου.

 

Παρόλ’ αυτά ο πληθυσμός του πρώην Νομού, νυν Ενότητας Καστοριάς, που εκτιμάται σε 46.000 άτομα περίπου, παραμένει σε κίνδυνο. Στην αυγή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, στους ήδη υφιστάμενους παράγοντες, από τους οποίους εξαρτάται η μείωση αυτού, όπως είναι το γήρας του πληθυσμού και η μετανάστευση των Ελλήνων νέων, προστέθηκε ο νέος ιός. Και ο ιός αυτός ήδη έχει προκαλέσει τον θάνατο σε άτομο στα όρια της Ενότητας Καστοριάς με την αντίστοιχη της Κοζάνης. Όλη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου, αλλά η Καστοριά φαίνεται να βρίσκεται «στο κόκκινο» για τους παραπάνω λόγους. Η ανθρώπινη ασφάλεια δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο.

 

Στην πολιτική επιστήμη, η έννοια της «ανθρώπινης ασφάλειας», παράλληλα μ’ αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η έννοια εισήχθη για πρώτη φορά το 1994, στην Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη. Περιλάμβανε μεταξύ άλλων ειδών ασφάλειας, την ασφάλεια της υγείας. Και αυτό είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για την περιοχή της Καστοριάς, στην οποία βρίσκονται ήδη αστικά κέντρα μικρού πληθυσμού, όπως αυτά της πόλης της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού και της Μεσοποταμίας με τα χωριά να είναι σχετικά έρημα. Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι στις ευπαθείς ομάδες για την προσβολή από τον κορωνοιό βρίσκονται οι ηλικιωμένοι. Και στην περιοχή διαβιούν αρκετοί της κατηγορίας αυτής.

 

Εκτιμάται ότι, οι πολίτες της χώρας και ιδιαίτερα της Καστοριάς, έχουν συνειδητοποιήσει την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται ο νέος ιός και λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας, μέσω του περιορισμού των κινήσεων τους και την παραμονή στις οικίες τους. Όταν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία μια έξοδος με σκοπό, που δεν σχετίζεται με την αγορά τροφίμων ή άλλο σπουδαίο λόγο, όπως η αναψυχή, ματαιώνεται.

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00