Στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο της αγοράς ηλεκτρισμού, που εκδίδεται πλέον από το Ενεργειακό Χρηματιστήριο, διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά η στασιμότητα στη διαδικασία απελευθέρωσης της λιανικής του ρεύματος. Η ΔΕΗ διατηρεί δεσπόζον μερίδιο αγοράς με 80,42% και όλοι οι υπόλοιποι προμηθευτές παραμένουν σταθερά κάτω από το 20% της αγοράς, με μόλις 2 εταιρείες να έχουν μερίδια λίγο πάνω από το 4% (Ήρων, Protergia).
Είναι προφανές δηλαδή ότι το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για τo άνοιγμα της αγοράς, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Μέσω των δημοπρασιών αυτών, η εταιρεία αναγκάζεται να πουλά σε μεταβλητό κόστος λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια, με απώλειες αρκετών δεκάδων εκ. ευρώ. Οι απώλειες αυτές μεγεθύνονται όσο μεγαλώνει η ποσότητα ενέργειας που δημοπρατείται.
Βεβαίως για το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δεσπόζοντος μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, κρύβονται μια σειρά από λόγοι, όπως πχ η διαμόρφωση υψηλών τιμών στις δημοπρασίες, η επιθετική εμπορική πολιτική που ακολούθησε η ίδια η ΔΕΗ, υπό την ανοχή της Ρυθμιστικής Αρχής της αγοράς Ενέργειας, αλλά και οι γενικότερες δυσλειτουργίες και στεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρισμού, που ακόμη προσπαθεί να βρει το βηματισμό της.
Και εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: καθώς οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή δε μειώνουν το μερίδιο της ΔΕΗ στα επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενεργοποιούνται τα προβλεπόμενα “penalties” και αυξάνονται οι ποσότητες ενέργειας που διατίθενται μέσω των δημοπρασιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερη διαρροή και ζημιά για την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία έχει κατ᾽ επανάληψη δηλώσει ότι χάνει εξαιτίας των δημοπρασιών σημαντικά έσοδα, καθώς αναγκάζεται να πουλάει σε προκαθορισμένη τιμή, ενέργεια που σε διαφορετική περίπτωση θα τη διέθετε ελεύθερα στην χονδρεμπορική αγορά με μεγαλύτερο όφελος.
Η ποινή
Αυτό θα συμβεί τον Οκτώβριο, καθώς όπως διαπιστώθηκε από τα στοιχεία του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου στο πρώτο εξάμηνο του έτους, υπάρχει σημαντική απόκλιση από το στόχο για το άνοιγμα της αγοράς. Η απόκλιση ανέρχεται στο 11,68% στο πρώτο μισό του 2018: αντί για μερίδιο αγοράς 80,42%, ο δεσμευτικός στόχος που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές ήταν το μερίδιο της ΔΕΗ να έχει πέσει κάτω από το 70% (68,74%).
Η αποτυχία αυτή ενεργοποιεί αυτόματα την προβλεπόμενη ποινή δηλαδή αυξάνονται οι ποσότητες ενέργειας που θα δημοπρατηθούν στην τέταρτη και τελευταία δημοπρασία του 2018 τον Οκτώβριο αλλά και στην πρώτη δημοπρασία του 2019.
Συγκεκριμένα όπως προβλέπει η σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στην δημοπρασία του Οκτωβρίου θα αυξηθεί η δημοπρατούμενη ποσότητα ενέργειας, από τις 511MWh/h στις 683 MWh/h, ενώ και στην πρώτη δημοπρασία του 2019, αυξηθεί η δημοπρατούμενη ποσότητα κατά 171 MWh/h.
Η πρόταση της McKinney
Να σημειωθεί τέλος ότι το θέμα της μείωσης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ απασχόλησε και το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε ο σύμβουλος της εταιρείας McKinsey. Ο οίκος πρότεινε στη ΔΕΗ, την ενεργή διαχείριση του μεριδίου αγοράς που θα βαίνει μειούμενο με αξιοποίηση λύσεων όπως η κατηγοριοποίηση των πελατών και η αλλαγή της πολιτικής τιμολόγησης και η βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου των πελατών.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)