Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά. Μια περίοδος που είναι οπωσδήποτε μεταβατική και πρωτοφανής για τα παιδιά. Απαιτεί διάβασμα, πειθαρχία και αποστάσεις. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι παράλληλα κι ένα ευχάριστο γεγονός για τα περισσότερα παιδιά, αφού ξαναβρίσκουν τους φίλους τους, κάνουν καινούργιους, βάζουν στόχους για τις επιδόσεις τους, περνούν όμορφα… Υπάρχουν επίσης, μαθητές που αγαπούν πολύ το σχολείο και ανυπομονούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Παιδαγωγοί και ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι οι γονείς οφείλουν να βοηθήσουν το παιδί να προσαρμοστεί και να μην είναι αυστηροί μαζί του.
Το μαθητικό καθήκον, εξηγούν χαρακτηριστικά, δεν πρέπει να είναι ένας ψυχρός κανόνας, ο οποίος θα επιβάλλεται με το ζόρι από την σχολική κοινωνία και ο οποίος θα δημιουργεί συνεχώς συγκρούσεις, γιατί έτσι τα παιδιά χάνουν τη χαρά της ζωής. Συμμορφώνεται το παιδί με το καθήκον γιατί το εξαναγκάζουμε, αλλά η ψυχή του μένει ξένη προς αυτό. Χρειάζεται προσοχή, γιατί μπορεί να αντιδράσει και αντί να προσπαθεί φιλότιμα να τα πάει καλά στο σχολείο, να συμπεριφέρεται με ειρωνεία να ξεσπάει έντονα και εντέλει να απορρίπτει τα πάντα. Υπάρχουν πάντως τρόποι να κατανοήσουν οι ‘’επαναστάτες’’ μαθητές την αξία και την σημασία του σχολείου αρκεί να καταλάβουν ότι:
1) Είναι ένα ασφαλές πεδίο γι αυτούς, όπου μπορούν να δοκιμάσουν χωρίς φόβο νέα πράγματα.
2) Επιβραβεύονται όταν τα πάνε καλά ενώ στην αντίθετη περίπτωση πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους.
3) Μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά, αφήνοντας παράλληλα χώρο για ευγενή άμιλλα.
4) Κάνουν φιλίες και μοιράζονται τις αγωνίες και τη χαρά με τους συμμαθητές τους.
5) Το σχολείο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας στην οποία θα ζήσουν στο μέλλον. Μαθαίνουν να ζουν υπακούοντας σε κάποιους ‘’νόμους’’ και παράλληλα αντιλαμβάνονται ότι έχουν και δικαιώματα πέρα από τις υποχρεώσεις. Μαθαίνουν λοιπόν να τα διεκδικούν.
6) Έχει σημασία το νόημα της προσπάθειας και της μόρφωσης και πρέπει να μαθαίνουν να εργάζονται μεθοδικά με αποστάσεις και πειθαρχημένα.
Και το σημαντικό είναι πως η επιστροφή στα θρανία σηματοδοτεί τον αγώνα για επιτυχία στον μετέπειτα βίο, έχοντας πολεμήσει τον κορωνοϊό και κερδίζοντα την ζωή.
Α.Κ.