Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Ιουλίου 2017 το 1ο από τα 13 Αναπτυξιακά Συνέδρια στη χώρα με τη συνεργασία της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
7 υπουργοί πλαισίωσαν τις θεματικές συζητήσεις του διημέρου, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 150 φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και πλήθος κόσμου, ενώ οι εργασίες του έκλεισαν με τη βαρυσήμαντη πολιτική ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.
Η πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία διαβούλευσης στη βάση της κοινωνίας αποτελεί τομή για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας, όχι μόνο γιατί τα 13 αναπτυξιακά συνέδρια διαρθρωμένα μεταξύ τους θα αποτελέσουν το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά γιατί αλλάζουν το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της συμμετοχικής δημοκρατίας.
Μέσω της διαδικασίας αυτής διερευνήθηκε η αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την περιοχή μας σηματοδοτούν το ξεκίνημα μιας νέας ελπιδοφόρας εποχής.
Καθοριστική στιγμή του συνεδρίου ήταν η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του ΕΤΕΑΝ Α.Ε, του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, που θα αποτελέσει ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, ενώ από τις εξαγγελθείσες από τον Πρωθυπουργό παροχές ιδιαίτερα σημαντική κρίθηκε το «ειδικό μειωμένο τιμολόγιο» της ΔΕΗ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ως μια ηθική και ανταποδοτική υποχρέωση της πολιτείας στη ΔΜ
Το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο κινήθηκε στην κατεύθυνση ενός αναπτυξιακού μοντέλου που θα πρέπει να στηριχθεί σε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον επενδύσεων και εξωστρέφειας, με την τόνωση της απασχόλησης, τη μείωση των δραματικών ποσοστών της ανεργίας, των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σε αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν η κατασκευή της μεγάλης παραγωγικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα (Πτολεμαΐδα 5), η ανάπτυξη ενός νέου ενεργειακού χάρτη που θα αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες προκλήσεις και θα συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας, η ενίσχυση των τηλεθερμάνσεων, οι νέες τεχνολογίες, η μονάδα βιομάζας στη Φλώρινα και η παροχή φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP, στον οποίο, μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης που έγινε με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, δημιουργήθηκαν δύο επιπλέον τερματικοί σταθμοί, ώστε να ωφεληθούν με την χρήση φυσικού αερίου νοικοκυριά και επιχειρήσεις των περιοχών των Γρεβενών της Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Μανιάκοι.
Η ανάπτυξη υποδομών, η προώθηση του έργου της εθνικής σιδηροδρομικής Εγνατίας ως «σημαντικού πυλώνα για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της χώρας», η αναβάθμιση του τοπικού αεροδρομίου της Καστοριάς σε διεθνές και η σύνδεση του με την σιδηροδρομική γραμμή δημιουργώντας ένα διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή, η ολοκληρωμένη αξιοποίηση της ΒΙΠΕ, σε μικρά και μεγάλα έργα υποδομών, η απόδοση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων και των κτηρίων του σιδηροδρομικού σταθμού στον Δήμο Κοζάνης, το διαμετακομιστικό κέντρο Καστοριάς, η ολοκλήρωση του Ε65, και η ανάπτυξη των δομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε Κοζάνη και Φλώρινα θα δώσουν τη δυνατότητα στην Δυτική Μακεδονία να στηρίξει την αναπτυξιακή της προοπτική σε σοβαρές υποδομές που θα εξασφαλίζουν την προσπελασιμότητα, μετατρέποντας την Περιφέρεια σε πύλη εξόδου στα Βαλκάνια την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη.
Η πολιτική επαναπόδοσης 50.000 περίπου στρεμμάτων γης από τη ΔΕΗ για γεωργικές δραστηριότητες μετά την αποκατάστασή τους και η παραχώρησή τους προς εκμετάλλευση σε ακτήμονες αγρότες ικανοποιεί ένα δίκαιο αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της περιοχής για την αποκατάσταση και επαναπόδοση των εδαφών.
Ιδιαίτερα σημαντικά για τον Αγροτικό τομέα είναι η παραχώρηση άμεσα 5000 στρεμμάτων από τη ΔΕΗ σε μικρούς ακτήμονες για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση του αρδευτικού της Βόρειας Ζώνης της λίμνης Πολυφύτου και το ολοκληρωμένου σχέδιο βελτίωσης για τα αρδευτικά έργα, που διευρύνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Το ζήτημα του ελέγχου των κτηνοτροφικών προϊόντων στις αγορές, η υποστήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής, η αντιμετώπιση των παράνομων εισαγωγών και η ένταξη των 359 επιλαχόντων νέων αγροτών της ΔΜ στο πρόγραμμα νέων αγροτών είναι, επίσης, σημαντικά βήματα για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.
Έμφαση δόθηκε και στην παραγωγή της γούνας, με επίκεντρο την Καστοριά, αλλά και την υπόλοιπη Περιφέρεια. Έμφαση δόθηκε στην παραγωγή της γούνας, με επίκεντρο, την Καστοριά και αλλά και την υπόλοιπη Περιφέρεια. Μια εξωστρεφής παραγωγική δραστηριότητα, η οποία με τις σωστές πολιτικές και επιχειρηματικές πρακτικές θα διευρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης της.
Όσον αφορά στον φυσικό πλούτο, την ιστορία και τον πολιτισμό της ΔΜ, διερευνήθηκαν οι πολιτικές για την ανάπτυξη ενός ποιοτικού και εναλλακτικού τουρισμού, που θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσα από την αξιοποίηση του πυκνού δικτύου βυζαντινών εκκλησιών, τις αθλητικές δραστηριότητες στις λίμνες της Περιφέρειας, τα χιονοδρομικά κέντρα, τη φυσική ομορφιά στις ορεινές και παραλίμνιες περιοχές, τις ιστορικές πόλεις, τον ιστορικό βιομηχανικό ιστό και την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς, όπως επίσης και του ιαματικού τουρισμού.
Η καθολική αποδοχή αυτής της διαδικασίας, από την Αυτοδιοίκηση, από φορείς και πολίτες έδειξε πως στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας εκφράζεται η κοινή αγωνία για το μέλλον της περιοχής μας, γεγονός που δε συμμερίστηκε η αντιπολίτευση της Περιφέρειας και πολιτικοί παράγοντες του αντιπολιτευτικού χώρου, που προφανώς δεν είχαν να υποβάλλουν κάποια πρόταση για την ανάπτυξη της περιοχής συνεχίζοντας να κινούνται στην κατεύθυνση της καταστροφολογίας και της άγονης αντιπαράθεσης.
Τέλος το Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας έστειλε πολλαπλά μηνύματα στη χώρα επιβεβαιώνοντας πως, με δημιουργικό δημοκρατικό διάλογο και συνέργειες, χρησιμοποιώντας τα σωστά αναπτυξιακά εργαλεία, μπορούμε να αναπτύξουμε πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας και να βγούμε από τα δύσκολα.
Μπορούμε «να πάρουμε το δικό μας μέλλον στα δικά μας χέρια».
ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ