Αυστραλοί ερευνητές ανέπτυξαν μια λιγότερο επεμβατική και αρκετά οικονομική μέθοδο διάγνωσης εντερικών παθήσεων, που το μόνο που απαιτεί από τον εξεταζόμενο είναι να αναπνεύσει.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση της σχετικής έρευνας στο Scientific Reports, η νέα μέθοδος που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αδελαΐδας στη Νότια Αυστραλία, θα μπορέσει να μειώσει τον αριθμό των επεμβατικών διαδικασιών, όπως οι ενδοσκοπήσεις και οι κολονοσκοπήσεις. Αντ’ αυτού, οι ασθενείς με εντερικά προβλήματα θα διαγιγνώσκονται με μια απλή μέτρηση της ποσότητας του ενζύμου DPP4 που βρίσκεται στην αναπνοή τους.
Το συγκεκριμένο ένζυμο παράγεται στο λεπτό έντερο και διασπά τις διαιτητικές πρωτεΐνες που έχουν συσχετιστεί με την κοιλιοκάκη (χρόνια πάθηση του εντέρου, που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση μετά την κατανάλωση προϊόντων με γλουτένη). Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη έχουν μειωμένα επίπεδα αυτού του ενζύμου, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διαδικασία διάσπασης της γλουτένης.
«Αυτό το τεστ αναπνοής ενδεχομένως αντιπροσωπεύει ένα νέο τρόπο μη επεμβατικής εξέτασης της κατάστασης των εντέρων, ο οποίος όχι μόνο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα από το σύστημα υγείας, ειδικά εάν προσαρμοστεί για ελέγχους στα σημεία φροντίδας αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Roger Yazbek.
Πρόκειται για μια εφεύρεση που πιθανότατα θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στον τομέα της εξέτασης της εντερικής υγείας, καθώς η ενδοσκόπηση και η κολονοσκόπηση σαν διαδικασίες συνιστούν συχνά χάσιμο χρόνου και ενέργειας, τόσο από την πλευρά του ασθενή όσο και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να τίθεται σε δεύτερη μοίρα και το γεγονός ότι αποτελούν ιδιαίτερα επεμβατικές διαδικασίες που προκαλούν άγχος τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.
Ο Δρ. Yazbek και η ομάδα του πρόκειται να αρχίσουν τις δοκιμές του τεστ στο Νοσοκομείο Γυναικών και Παίδων στην Αδελαΐδα, με σκοπό την εμπορική διάθεση της μεθόδου μέσα σε μια δεκαετία.