ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ τ. Προέδρου Εmmanouel J. M. F. Macron. ΑΝΑΛΥΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanouel J.M.F.Macron στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής της Ε.Ε. προχώρησε στην πρώτη του συνέντευξη σε 8 Ευρωπαϊκές εφημερίδες όπου μεταξύ πολλών επισημαίνονται τα εξής.
α. Δεσμεύτηκε ότι μετά το Brexit, η Γαλλία θα έχει μια ισχυρή και ρεαλιστική σχέση με τη Βρετανία, με την οποία θα συνεργαστεί για την άμυνα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενώ στην ερώτηση εάν η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει μετά το brexit απάντησε ότι δεν εξαρτάται από τον ίδιο να αποφασίσει αν η πόρτα θα είναι κλειστή, συμπληρώνοντας όμως ότι όταν μια χώρα φύγει και καθώς υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχοι, είναι πολύ δύσκολο να γυρίσει πίσω.
β. Κάλεσε τη Γερμανία σε μία συμμαχία εμπιστοσύνης, ανάλογη με εκείνη μεταξύ των François Mitterrand και Helmut Kohl τονίζοντας ότι ο κύριος στόχος της Πολιτικής του θα είναι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης με κοινό προϋπολογισμό & Διοίκηση..
γ.Υποστηρίξε ότι η νίκη του στις εκλογές δείχνει τη βούληση των Γάλλων για μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει πολύ, και θα αποτελέσουν την αρχή μία Γαλλικής και ενδεχομένως μίας Ευρωπαϊκής αναγέννησης.
δ.Έθεσε το ερώτημα αν η Ε.Ε. θα υπερασπιστεί τις αξίες της ή αν θα τις αποδυναμώσει λόγω της ισχυροποίησης ανελεύθερων δημοκρατιών και αυταρχικών καθεστώτων, εννοώντας την Πολωνία και την Ουγγαρία & τους άσκησε κριτική ότι χρησιμοποιούν την Ε.Ε. μόνο για οικονομικά οφέλη, χωρίς να ενστερνίζονται τις αξίες της.
ε. Τόνισε την ανάγκη ασφάλειας έναντι της τρομοκρατίας και εστειλε μια προειδοποίηση στον Assad, λέγοντας ότι η Γαλλία μπορεί να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ.
στ. «Χειροκρότησε» την πρόοδο που σημειώθηκε στο πλαίσιο της κοινής άμυνας της ΕΕ & θα επιμείνει στην ανάγκη για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της.
ζ. Πρόβαλλε τις ανησυχίες του για το εμπόριο που πλήττεται από το ” dumping”. = ( πωλήσεις κάτω του κόστους με στόχο την εξουδετέρωση ανταγωνιστών)
ΑΝΑΛΥΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Kάνοντας αναφορά στο πνεύμα της συνεργασίας KOHL – MITTERRAND δείχνει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Macron υπολογίζει να στηριχθεί η Πολιτική του από την Γερμανίδα Καγκελάριο Merkel, η οποία & αυτή από την πλευρά της κάνει ανοίγματα προς το Παρίσι.
Tουτέστιν αναβιώνοντας ο περίφημος Γαλλογερμανικός άξονας και αυτήν την φορά με την ευρωσκεπτικιστική Βρετανία εκτός της Ε.Ε. ο κος Macron μπορεί να πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ίσως επιταχυνθεί.
Όμως από τις δηλωσεις άλλων Ευρωπαίων ηγετών δεν φαίνεται να είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την προπτική ενός ανανεωμένου ευρωπαϊκού άξονα & ορισμένα κ – μ, κυρίως στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, φοβούνται ότι αυτό θα σημάνει την αρχή μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, με πολλές χώρες να αισθάνονται ότι θα μείνουν πίσω & έτσι απλά δεν θέλουν περισσότερη ολοκλήρωση. Παράλληλα επισημαίνονται θεσμικά αλλά & Πολιτικά εμπόδια..
Ωστόσο η πεμπτουσία της Πολιτικής του Προέδρου Μacron που είναι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μάλλον θα σκοντάψει & σε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο : Στο θέμα της καταπολέμησης του “dumping” που εκεί είναι μάλλον απίθανο η Γερμανική κυβέρνηση να συμπράξει μαζί του & να θέσει άμεσα σε κίνδυνο τις Γερμανικές εταιρίες στο εξωτερικό αλλά & τις εξαγωγές της, δίνοντας την εντύπωση στον υπόλοιπο κόσμο ότι συμπραττει στην δημιουργία μιας προστατευτικής Ευρώπης.
Kaτά συνέπεια η ενότητα της Ε.Ε. μετά το brexit στηρίζεται σε ευθραστα θεμέλια και παρά τον ενθουσιασμό του κου Εmmanouel J.M.F. Macron που δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας, η περαιτέρω ολοκλήρωση προς το παρόν τουλάχιστον θα οδηγηθεί στις
” Ελληνικές καλένδες “.
Eπίσης θα πρέπει να επισημανθεί η απειλή του για ανάληψη πρωτοβουλιών κατά του Assad χωρίς την συνδρομή των ΗΠΑ, πράγμα που δείχνει υπερβολική αυτοπεποίθηση & δεν λαμβάνει υπόψη ότι η Συρία δεν είναι Λιβύη & το κυριότερο δείχνει να παραβλέπει τις Ρωσικές αντιεροπορικές συστοιχίες.
Επίσης χειροκροτώντας την προοπτική της κοινής Ευρωπαϊκής άμυνας δείχνει να στοχεύει στην κοινή προμήθεια εξοπλισμών & ενδεχομένως στην κοινή συνεργασία σε εξωτερικές επεμβάσεις.
Δημήτρης Α. Ζακοντίνο