
Συνεδρίασε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου η ΣΕΑ, με τη συμμετοχή των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων, όπως του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ), παράρτημα Κοζάνης, των συλλόγων ΟΑΕΕ Κοζάνης, ΙΚΑ Κοζάνης, συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας Κοζάνης, συλλόγου αποστράτων αξιωματικών, ΤΣΑ Κοζάνης, ΙΚΑ Σερβίων, συλλόγου συνταξιούχων Δημοσίου, υπό την προεδρία του Χρήστου Ψαλίδα, ο οποίος εξήρε την επιτυχή αγωνιστική παρουσία της ΣΕΑ το 2018, για θέματα που αφορούν τους συνταξιούχους, αναφερόμενος ειδικά στους στόχους-άξονες που χαράσσει η ΣΕΑ για το 2019
Ο κ. Ψαλίδας ενημέρωσε τους παρισταμένους για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φλεβάρη 2018 στα Γιαννιτσά, την ενημέρωση των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών για τα προβλήματα των συνταξιούχων του νομού και απαιτώντας απ’ αυτούς να τοποθετηθούν-δεσμευτούν για την μετεκλογική εποχή και για τα σοβαρά ζητήματα υγείας που υπάρχουν στο Ν. Κοζάνης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επιτυχημένες συγκεντρώσεις (168 κινητοποιήσεις) και εκτενέστερα στη σύσκεψη των Γιαννιτσών, όπου μίλησε ο Παντ. Τάτσης και στο παγκόσμιο συνέδριο συνταξιούχων στην Κολομβία (αντιπροσωπεία της Κολομβίας θα έρθει και εδώ και θα μιλήσει για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων ευρύτερα).
Ο Χρήστος Ψαλίδας επισήμανε την προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού μαζί του, το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου, για συζήτηση σε θέματα των συνταξιούχων, ήταν δε κατηγορηματικός, σε περίπτωση που υπάρξει αδιαφορία από την κυβέρνηση, πως θα ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ανοίξαμε, είπε, το κεφάλαιο «διάλογος με τους υποψηφίους δημάρχους-περιφερειάρχες» για θέματα υγείας και για το χαράτσι 80% στο λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ, «το οποίο ζητάμε να καταργηθεί».
Ειδικά για την υγεία, τόνισε ο κ. Ψαλίδας, έχουμε διαμορφωμένο πλαίσιο και αφορά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, στηλίτευσε δε την υπολειτουργία των ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας), όπου οι λίστες αναμονής χρονίζουν και οδηγούν στους ιδιώτες γιατρούς, ακόμη και για συνταγογράφηση φαρμάκων και όπως είπε «είναι υποχρέωση όλων των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών να δεσμευτούν για το ζήτημα της υγείας στο νομό».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την ανεργία, κυρίως των νέων, και την αξιοποίηση του τοπικού πόρου προς την κατεύθυνση αυτή.
Όσο για την συνάντηση στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 με τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, ο Χρήστος Ψαλίδας τόνισε πως «ο υπουργός είπε πολλά και δεν έκανε τίποτα»!

Ο Κων. Κοκόλης έδωσε τα συγχαρητήριά του για την συγκρότηση και άρτια
λειτουργία της ΣΕΑ και αναφέρθηκε στα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Από το σωματείο ΙΚΑ Κοζάνης ο Παν. Τάτσης αναφέρθηκε στην εκκρεμή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ζήτησε δυναμική αντιμετώπιση των προβλημάτων, συμφώνησε δε για συνάντηση με τους υποψηφίους για την υγεία και το χαράτσι 80% επί της αξίας του νερού και συμφώνησε για πολιτική λύση στα αναδρομικά και όχι στην κοροϊδία των δικηγορικών γραφείων
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος τραπεζοϋπαλλήλων Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κουζικόπουλος (ΟΑΕΕ) και άλλοι, οι τοποθετήσεις των οποίων ήταν σχεδόν ταυτόσημες.
Συνοψίζοντας, θα πούμε πως συμφωνήθηκε η κοινή αντιμετώπιση των ζητημάτων στην υγεία, στο χαράτσι 80% της ΔΕΥΑΚ, στην ενημέρωση των υποψηφίων δημάρχων-περιφερειαρχών με δέσμευσή τους στην επίλυση των προβλημάτων του νομού, στην πολιτική λύση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, στη συνάντηση του οργάνου με τον πρωθυπουργό και κοινή ήταν η απόφαση να πυκνώσει η δράση του ΣΕΑ, απαιτώντας δεσμεύσεις και υλοποίηση αυτών των αιτημάτων.
Διαμαντής Θ. Βαχτσιαβάνος









