Βλέποντας τις ομάδες που έφτασαν στα ημιτελικά, αναρωτήθηκα πόσο μικρή σε πληθυσμό μπορεί να είναι μια χώρα για να καταφέρει να κατακτήσει παρόλα αυτά το παγκόσμιο κύπελο. Έριξα μια ματιά στον πληθυσμό των χωρών που κέρδισαν το Μουντιάλ από το 1950 εώς σήμερα. Τα στοιχεία συνοψίζονται στο γράφημα.
Αν εξαιρέσουμε την πρώτη διοργάνωση μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο (νικήτρια η Ουρουγουάη το μακρινό 1950), οι υπόλοιπες χώρες είχαν πληθυσμό που υπερέβαινε το 0.6% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η μικρότερη χώρα που έχει κερδίσει το παγκόσμιο κύπελο μετά το 1950 είναι η Αργεντινή το 1986 με 0.62%.
Τόσο η Αγγλία όσο και η Γαλλία υπερβαίνουν το συγκεκριμένο όριο (0.74% και 0.86% αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία του 2017). Δεν ισχύει το ίδιο όμως για το Βέλγιο και την Κροατία: ο πληθυσμός του Βελγίου αγγίζει το 0.15% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ της Κροατίας βρίσκεται μόλις στο 0.06%. Ποτέ μια τόσο μικρή δεν έχει κατακτήσει το μουντιάλ.
Η ιστορία λοιπόν δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο για μια μικρή χώρα να κερδίσει το Μουντιάλ.
Πάντως, οφείλω να επισημάνω δύο λεπτομέρειες: καταρχήν το δείγμα είναι σχετικά μικρό (17 διοργανώσεις). Επίσης, το μερίδιο της Ευρώπης στον παγκόσμιο πληθυσμό ούτως ή άλλως μειώνεται με τον χρόνο. Για παράδειγμα, η Γερμανία το 1974 κέρδισε το Μουντιάλ διαθέτοντας περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 1990 το ποσοστό έπεσε στο 1.5% και το 2014 στο 1.1%. Παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκές ομάδες παραμένουν ίσως οι πιο ισχυρές.
- Ο Βασίλης Σαραφίδης είναι Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Monash