Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής επισκέφθηκαν την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Αιανής συνοδεύοντας αντιπροσωπείες σχολείων από το Βελεστίνο Μαγνησίας, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Σλοβακία και την Ισπανία. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Erasmus+/ Δράση KA229 «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών», με τίτλο “Food Ethos Course – Μάθημα Ηθικής Σχολικής Διατροφής”, το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ι.Κ.Υ. και αποσκοπεί στην εισαγωγή της υγιεινής διατροφής στα σχολεία.
Αρχικά, τους επισκέπτες υποδέχτηκε η Προϊσταμένη της Εφορείας, Αρετή Χονδρογιάννη Μετόκη, απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθυντής του Γυμνασίου Αιανής Χρήστος Δακής. Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι μαθητές του Γυμνασίου της Αιανής, οι οποίοι και ξενάγησαν στα αγγλικά τους παρευρισκόμενους στις αίθουσες του Μουσείου, κάνοντάς τους κοινωνούς στην ιστορία του τόπου.
Για το άρτιο αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε προηγήθηκε στενή συνεργασία, διάρκειας σχεδόν δύο μηνών, ανάμεσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Γυμνάσιο της Αιανής και συγκεκριμένα ανάμεσα στην αρχαιολόγο της Εφορείας Κατερίνα Αναγνωστοπούλου και στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος, Χρήστο Γυλτίδη και Απόστολο Μαστρανέστη, σε ό,τι αφορά στα κείμενα, τον τρόπο παρουσίασης και απόδοσής τους αλλά και στην επίλυση διαφόρων θεμάτων που ανέκυπταν. Το χειροκρότημα και οι εκφράσεις θαυμασμού από όλους αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή για την κοινή προσπάθεια.
Στη συνέχεια, ακολούθησε ομιλία στα αγγλικά, από την αρχαιοβοτανολόγο Δήμητρα Κοτσαχρήστου, με θέμα τα φυτικά κατάλοιπα της διατροφής κατά τα προϊστορικά χρόνια. Πιο αναλυτικά παρουσιάστηκαν τα είδη των φυτών που καλλιεργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους του Ελλαδικού χώρου 7.000 χρόνια πριν από σήμερα, καθώς και οι αλλαγές και οι τυχόν συνάφειες των προϊστορικών ειδών και τροφίμων φυτικής προέλευσης με τη σύγχρονη διατροφή στην Ελλάδα. Τέλος, οι μαθητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να μυηθούν στον κόσμο της αρχαιοβοτανικής από την αρχαιοβοτανολόγο Χαρούλα Στυλιανάκου με την παρουσίαση σπόρων, οι οποίοι διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα στα αρχαιολογικά στρώματα μέσω της απανθράκωσης και προέρχονται από προϊστορικούς οικισμούς του Νομού Κοζάνης.
ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ LINK:https://www.youtube.com/watch?v=adaLL9Wr5tE&feature=youtu.be