Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Εύρημα κρανίου με οπή στο μέτωπο που μαρτυρά την ύπαρξη κυκλώπων(;) στην περιοχή μας (Βόιο) σύμφωνα με δημοσίευμα της “Βραδυνής” του 1936. Τι μας είπε σχετικά η Προϊσταμένη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρετή Χονδρογιάννη

0 comment 2 minutes read

Τον Φεβρουάριο του 1931, στην περιφέρεια της Κοζάνης και συγκεκριμένα, στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Εράτυρα και Τραπεζίτσα, έπειτα από συνεχείς καταρρακτώδεις βροχές, σημειώθηκαν σοβαρές κατολισθήσεις.
Το συνεργείο, που ανέλαβε να καθαρίσει το έδαφος από τους τεράστιους όγκους χώματος, βρέθηκε μπροστά σ’ ένα συγκλονιστικό θέαμα. Ένας πανάρχαιος μαρμάρινος τάφος, κολοσσιαίων διαστάσεων, φανέρωσε τα παράξενα μυστικά του.

Μετά από πολύωρη και κοπιαστικότατη εργασία, τα μέλη του συνεργείου κατάφεραν να μετακινήσουν εν τέλει τις πελώριες πλάκες, που τον σκέπαζαν. Ξαπλωμένος στο βάθος του τάφου, βρισκόταν ένας ανθρώπινος σκελετός γιγαντιαίος, τόσο σε όγκο, όσο και σε ύψος. Προς στιγμήν, θεωρήθηκε ότι ο σκελετός δεν ανήκε σε άνθρωπο, καθώς δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τις κόγχες των ματιών του. Το μόνο που ξεχώριζε ήταν μια οπή στο μέτωπο! Όμως, υπήρχε στόμα, μύτη, αυτιά και εν γένει, όλη η διάπλαση του ανθρώπινου κρανίου.

Οι πιο μορφωμένοι από τους παριστάμενους ισχυρίζονταν ότι αυτό που είχαν μπροστά τους ήταν ο σκελετός ενός Κύκλωπα! Το κρανίο του ζύγιζε 45 κιλά, ενώ το κάθε χέρι του είχε βάρος 25 κιλά. Επομένως, μόνο το κρανίο και τα δύο χέρια αυτού του πανάρχαιου γίγαντα ζύγιζαν τουλάχιστον 95 κιλά!

Μέχρι τότε, οι Κύκλωπες θεωρούνταν μυθικά πλάσματα. Η μυθολογία τους περιγράφει ως ανθρώπους τεραστίων διαστάσεων και πανίσχυρους, με υπεράνθρωπη μυϊκή δύναμη, οι οποίοι έφεραν ένα και μοναδικό μάτι στο κέντρο του μετώπου τους. Μάλιστα, κατά την πλουσιότατη ελληνική μυθολογία, οι Κύκλωπες ήταν εκείνοι, που είχαν χτίσει τα περίφημα Κυκλώπεια Τείχη, τα οποία απαρτίζονταν από πελώριους ογκόλιθους σε διάφορες ακροπόλεις της αρχαίας Ελλάδας, με πιο γνωστά εκείνα της Τίρυνθας και των Μυκηνών.

Μια άλλη περιγραφή Κύκλωπα, ίσως η πιο γνωστή, παρουσιάστηκε στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, όπου ο πολυμήχανος Οδυσσέας τύφλωσε τον μονόφθαλμο Κύκλωπα Πολύφημο, του οποίου οι διαστάσεις, τα χαρακτηριστικά και η γενικότερη διάπλαση ταίριαζαν καταπληκτικά με τον θεόρατο σκελετό, που ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη.

Το Υπουργείο Παιδείας διέταξε τον Έφορο Αρχαιοτήτων της Μακεδονίας να μεταβεί επιτόπου και να διενεργήσει έρευνες. Το πόρισμά του αναμενόταν με ανυπομονησία.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ», στις 27/02/1931…

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε (όσο απίθανο και να μας φάνηκε) με την Προϊσταμένη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αρετή Χονδρογιάννη για να ενημερωθεί εάν υπήρξε και το περιεχόμενο του πορίσματος.

Σύμφωνα με την  κ. Χονδρογιάννη και κατόπιν έρευνάς της “δεν υπάρχει κανένα αρχαιολογικό δελτίο βάσιμο και αξιόπιστο. Έχω  προστρέξει σε επιστημονικά περιοδικά και αρχαιολογικές εφημερίδες της εποχής, όπου έπρεπε να είναι καταγεγραμμένο το γεγονός.  Δεν βρήκα κανένα στοιχείο να το συνδέσω, παρόλο που βρέθηκαν τάφοι και οστά στην περιοχή”.

Μας τόνισε δε ότι θα συνεχίσει τη διερεύνηση του θέματος.

 

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00