Δεν ξέρω, εσείς, άλλα εγώ ακόμα να καταλάβω, την πρεμούρα της κυβέρνησης και την σύσσωμη, σχεδόν σιωπή της αντιπολίτευσης, με φόντο τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες, αγνοώντας τα οικονομικά, ενεργειακά και εθνικά ζητήματα που θα προκύψουν από αυτήν την απόφαση.
Κάνοντας μια αναδρομή αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 2001, έως και σήμερα η μόνη κυβέρνηση που δεν χρέωσε την ΔΕΗ, δηλαδή δεν την ανάγκασε να οδηγηθεί σε δανεισμούς, αλλά παρουσίαζε κέρδη κάθε χρόνο, ήταν η κυβέρνηση Καραμανλή. Όλες οι άλλες, με προεξάρχουσα την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, έκτος από τον υπέρμετρο δανεισμό, κάθε χρόνο σε καιρούς χρεοκοπίας έδιναν 12,5%, μέσο σταθμιστηκές αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και σε μικρότερο βαθμό ακ9λούθησε τον ίδιο δρόμο του δανεισμού.
Επίσης αξίζει, να σημειωθεί, προς χάριν της δήθεν ανταγωνιστικότητας και των προσελκύσεων των επενδυτών στην ενέργεια, με πολιτική απόφαση από το 2003, ανάγκασαν την ΔΕΗ (άκουσον άκουσον), σε παγκόσμια πρωτοτυπία, να αγοράζει από τους ιδιώτες παραγωγούς ακριβότερα από ότι πουλούσε την ενέργεια στους καταναλωτές.!!!!
Σε μια πρόχειρη αποτίμηση θα καταλήξουμε στα εξής συμπεράσματα.
Σήμερα έχουμε μια ΔΕΗ, με το φθηνότερο καύσιμο (είναι εντελώς ανακριβή αυτά που σας λένε τα φερέφωνα του συστήματος), που σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον θα μπορούσε να είναι ο οδηγός στην τιμή της λαϊκής και βιομηχανικής κατανάλωσης, κρατώντας όρθια τα νοικοκυριά και της επιχειρήσεις της χώρας.
Η εσπευσμένη απόφαση της κυβέρνησης, δέκα χρόνια ενωρίτερα από την διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖ, για το τμηματικό (το τονίζω , τμηματικό), κλείσιμο της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης, πέρα από τα σοβαρά ερωτήματα, οδηγεί σε ανεργία, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους .
Αν σε αυτούς, προστεθούν και οι εργαζόμενοι των εταιριών, που δραστηριοποιούνται γύρο από την ΔΕΗ, τότε ο αριθμός των ανέργων τετραπλασιάζεται.
Για την δυτική Μακεδονία το πλήγμα θα είναι τραγικό και πέρα από τις δήθεν εξαγγελίες ενός μεταβατικού προγράμματος, οι συνέπειες για πολλές δεκαετίες θα είναι ανεπανόρθωτες.
Εξάλλου οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας για επτά δεκαετίες έζησαν την ανευθυνότητα και τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων για την περιοχή. Άρα γιατί να τους πιστέψουν σήμερα?
Καταργώντας την ΔΕΗ αφήνουν την ενέργεια στα χέρια μερικών ανθρώπων, που θα καθορίζουν τις τιμές όπως αυτοί θέλουν.
Η χώρα, για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών θα βρεθεί εξαρτημένη από την γειτονική Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια κλπ, καθώς και από το φυσικό αέριο, με τα όποια προβλήματα που θα προκύψουν από τις διακυμάνσεις της τιμής του.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι η χώρα μας σε αντίθεση, με άλλα κράτη της ΕΕ, χρεώνεται το φυσικό αέριο, με επιπλέον κόστος από τις τροφοδότριες εταιρίες, που κυμαίνεται, μεταξύ του 20 έως και 30% επί πλέον.
Με την ενέργεια και το κόστος που θα διαμορφώνεται, σε ένα στημένο τοπίο, του δήθεν ανταγωνισμού, μεταξύ πέντε εταιριών παραγωγής ενέργειας, αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, αφού το κόστος της ενέργειας είναι μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων, άρα της πολυπόθητης ανάπτυξης.
Για να φτάσουμε εδώ που είμαστε, σε μια ανοχύρωτη εθνική ενεργειακή κατάσταση, έχουν γίνει τόσα διαχρονικά- πολιτικά εγκλήματα, σε βάρος της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης, με πρόσχημα την δημιουργία ανταγωνισμού, δηλαδή την προσέλκυση εταιριών για την παραγωγή ενέργειας, στον χώρο του λιγνίτη και του φυσικού αερίου, που σε άλλη κανονική χώρα, όλες οι κυβερνήσεις, μετά το 2001, θα είχαν καθίσει στο σκαμνί της δικαιοσύνης.