Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Η διάνυση μεγάλων αποστάσεων δεν είναι η μόνη ικανότητα που βοηθά τα είδη στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

0 comment 2 minutes read

Καθώς η παγκόσμια υπερθέρμανση επιδεινώνεται, διάφορα είδη ζώων και εντόμων μεταναστεύουν σε μία προσπάθεια επιβίωσης, ειδικά καθώς πολλές περιοχές γίνονται ιδιαίτερα ξηρές ή θερμές.
Παραδόξως, ορισμένα είδη βρίσκονται τώρα σε περιοχές που ήταν στο παρελθόν πολύ υγρές ή κρύες.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από την Πορτογαλία, τον Καναδά, τη Σουηδία και την Αγγλία δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματά της σχετικά με το γιατί ορισμένα είδη απειλούνται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, ερεύνησαν ποιες είναι οι ιδιότητες που επιτρέπουν σε ορισμένα είδη να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν την κλιματική αλλαγή, αποικίζοντας νέα ενδιαιτήματα, ενώ άλλα απειλούνται με εξαφάνιση.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να δώσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές πίστευαν ότι η ικανότητα μετακίνησης σε μεγάλες αποστάσεις είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Αυτή η ικανότητα πιστεύεται ότι συνέβαλε για παράδειγμα στην ευρεία επιτυχία της αράχνης αργιόπης, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα προς το βορρά και σε ψυχρότερα κλίματα.

Αυτή η μικρή αράχνη μπορεί να δημιουργήσει πολύ ανθεκτικούς και εντυπωσιακούς ιστούς και να διανύει πάνω τους μεγάλες αποστάσεις.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και άλλοι παράγοντες είναι επίσης κρίσιμοι για την επιβίωση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όπως η ταχύτητα του κύκλου ζωής του κάθε είδους, το εύρος των επιλογών τροφής, το πόσο αποτελεσματικά ανταγωνίζονται για πόρους όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με άλλα είδη και πόσο προσαρμόσιμες είναι οι απαιτήσεις για τους βιοτόπους τους.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα προβλέπει για παράδειγμα ότι το ποντίκι του δάσους του είδους Apodemus sylvaticus θα επιβιώσει σε όλη την Ευρώπη με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από τον ευρωπαϊκό σκίουρο.

Το πρώτο είδος μπορεί να ζήσει σχεδόν οπουδήποτε, τρέφεται με πολλά διαφορετικά τρόφιμα, έχει γρήγορο κύκλο αναπαραγωγής και ταξιδεύει αποστάσεις.

Το δεύτερο είδος, ωστόσο, περιορίζεται σε λιβάδια, κάτι που περιορίζει δραστικά τις επιλογές του.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00