Οι ανθρακοφόρες περιφέρειες που βρίσκονται σε φάση μετάβασης της οικονομίας τους σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα, τα σημαντικότερα των οποίων είναι η απώλεια θέσεων εργασίας από τον τομέα της ενέργειας και η μείωση των εισοδημάτων μεγάλου μέρους του τοπικού πληθυσμού.
Η απάντηση στην κρίση αυτή μπορεί να έλθει κατά κύριο λόγο με την ανάπτυξη μιας υγιούς επιχειρηματικότητας, δεδομένου ότι αποτελεί τη μόνη ασφαλή οδό για τη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας και την αύξηση του ατομικού και του συνολικού εισοδήματος της περιοχής.
Ουσιαστικό ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι 42 ανθρακοφόρες σε μετάβαση περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους ως προς την ανάπτυξη επενδύσεων, είτε μέσω της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας είτε μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, αποτελεί η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος το οποίο αφορά τόσο σε θεσμικά ζητήματα (π.χ. ειδικό φορολογικό καθεστώς, οργανωμένες περιοχές άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, επαναπροσανατολισμό των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ.) όσο και σε χρηματοδοτικά κίνητρα άμεσων ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων.
Τα τελευταία καθορίζονται μέσω της θέσπισης των καθεστώτων ενίσχυσης (State Aid) στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δικτύωση των 42 ανθρακοφόρων περιοχών της Ευρώπης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Platform for Coal Regions in Transition μπορεί να συμβάλλει προς την διεκδίκηση ευνοϊκών καθεστώτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ευελπιστώντας κατά τον τρόπο αυτό για μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας στην προσέλκυση επενδύσεων και στην είσοδο με καλύτερες προϋποθέσεις σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Στο πλαίσιο της 2ήμερης συνάντησης του Platform of Coal Regions in Transition στις Βρυξέλες πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15/9/2019 συνεδρία με αντικείμενο τη Διαπεριφερειακή Δικτύωση μεταξύ των 41 ανθρακοφόρων περιοχών της ΕΕ. Μια δικτύωση η οποία μπορεί να ενώσει στο τραπέζι του διαλόγου διαφορετικές περιοχές με σκοπό την ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών και την ανάληψη κοινών δράσεων για την προώθηση ζητημάτων προς τα όργανα της ΕΕ που αφορούν σε πολιτικές και χρηματοδοτήσεις έργων.
Την πρωτοβουλία της συνεδρίας είχαν η Δυτική Μακεδονία και το Βραδεμβούργο με Συντονιστές τον Δημήτρη Μαυροματίδη εκ μέρους της Ελληνικής ομάδας του Coal Platform και την Birgit Urban εκ μέρους της Γερμανικής αντιπροσωπείας.
Τάσος Σιδηρόπουλος
Διευθυντής Προγραμμάτων στην εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε.- ΑΝΚΟ