“Στο Βόιο η ομορφιά δεν περιγράφεται, αποδεικνύεται…”
Το Βόιο είναι ένας τόπος ξεχωριστός. Βρίσκεται ανάμεσα στη Μακεδονία και την Ήπειρο, με αποτέλεσμα, τόσο το τοπίο, όσο και ο πολιτισμός του να περιλαμβάνουν στοιχεία και των δύο περιοχών. Είναι η πόρτα της Πίνδου και η είσοδος για την απαρχή των ψηλών βουνών, των παραδοσιακών οικισμών και των μεγάλων ποταμών.
Όλη του η έκταση καταλαμβάνει το Δυτικό τμήμα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης – Καστοριάς και το Βορειοδυτικό των Γρεβενών. Είναι τόπος ορεινός και οι περισσότεροι από τους κατοίκους ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή όπως τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοκομία. Είναι γνωστό για τους μαστόρους του, που αριστουργήματά τους σώζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς επίσης και για τη χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική.
Έχει παραμένει μέσα στο πέρασμα του χρόνου ένα αυθεντικό μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με τα δάση, τα ρέματα, τους γεωλογικούς σχηματισμούς, τη βιοποικιλότητά του, τα πέτρινα σπίτια, τα τοξωτά γεφύρια, τις βουνίσιες διαδρομές και τα πλούσια έθιμα να αποτελούν ένα συναρπαστικό σύνολο εικόνων, γεύσεων και συναισθημάτων.
Στο όρος Βόιο υπάρχει ένα δίκτυο πάνω από 40 ημιορεινών και ορεινών οικισμών σε υψόμετρο από 700 έως 1400 μέτρα. Τα παραδοσιακά αυτά πετρόχτιστα χωριά, τα λεγόμενα Μαστοροχώρια, σχηματίζουν οργανωμένους οικιστικούς και πολιτιστικούς ιστούς, αποτελώντας πλέον ιδιαίτερους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού.
Στην καρδιά των βουνών υπάρχει πλήθος από αρχαίες και νεότερες διαδρομές, ιστορικά καταγεγραμμένες. Από αυτές, άλλες διαμορφώθηκαν σε δρόμους, άλλες χάθηκαν μαζί με τους οικισμούς που συνέδεαν, ενώ κάποιες διασώθηκαν ως περιπατητικά και ορειβατικά μονοπάτια, τα οποία σήμερα έγιναν επισκέψιμα, προσκαλώντας μας να γνωρίσουμε από κοντά αυτό τον σπάνιο τόπο.
Από το Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ