Τις πρώτες επιπτώσεις της επερχόμενης απολιγνιτοποίησης ζει η Δυτική Μακεδονία, με αφορμή την εισβολή του χειμώνα στην περιοχή και την ραγδαία πτώση των θερμοκρασιών, που αυξάνουν όλο και περισσότερο τη ζήτηση των τηλεθερμάνσεων.
Δήμαρχοι και αρμόδιες δημοτικές επιχειρήσεις κρατούν καθημερινά την ανάσα τους στο ενδεχόμενο έστω και κάποιων ωρών οι πόλεις να μείνουν χωρίς τηλεθέρμανση με το ενδεχόμενο του «θερμικού σοκ» στην περιοχή να μην είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή απλώς ένα επιχείρημα ενάντια στα σχέδια απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας.
Το πρώτο ταρακούνημα ήρθε τις δύο τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να δίνει εντολή παύσης λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 στον Άγιο Δημήτριο, γεγονός που ανάγκασε τη ΔΕΥΑΚ να θέσει στο φουλ τις μηχανές στα λεβητοστάσια της, ώστε να μην μείνει από θερμική ενέργεια η πόλη.
Αυτή η επιλογή φυσικά είναι επιλογή με μεγάλο οικονομικό κόστος για την επιχείρηση, η οποία καλείται σύμφωνα με τα πρόχειρα οικονομικά στοιχεία να βγάλει 70.000 ευρώ ημερησίως από τα ταμεία της, για την αγορά πετρελαίου. Όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο Δήμαρχος Κοζάνης, ζήτησε ήδη τη λειτουργία τουλάχιστον μίας ακόμα μονάδας(η 5 λειτουργεί κανονικά), ώστε να μην απειληθεί η λειτουργία της τηλεθέρμανσης σε μέρες μάλιστα που η θερμοκρασία έχει πέσει απότομα, ενώ προβληματισμός υπάρχει στα στελέχη της ΔΕΥΑΚ που σε λίγες ημέρες θα φέρουν και την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η παρουσία του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας τις προηγούμενες ημέρες κατείχε μόλις την 4η θέση, ζήτημα που στηλιτεύτηκε έντονα από εκπροσώπους εργαζομένων και στη συνέντευξη τύπου εν όψει του συλλαλητηρίου της Πτολεμαΐδας, με τα πρώτα μηνύματα της απολιγνιτοποίησης να είναι αρνητικά για την περιοχή.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που έχουν προειδοποιήσει και τη δημοτική αρχή Κοζάνης σε προηγούμενες συναντήσεις, με τη φράση συνδικαλιστή προς το Λάζαρο Μαλούτα «ψάξε να βρεις τηλεθέρμανση μετά το 2025», να έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό.
Φυσικά σε δυσμενή θέση βρίσκονται τόσο το Αμύνταιο όσο και η Πτολεμαΐδα, με τους ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς να σβήνουν τους επόμενους μήνες αφήνοντας ουσιαστικά ξεκρέμαστες τις δύο πόλεις.
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας όπου συζητήθηκε το θέμα της απολιγνιτοποίησης, τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ώστε να ολοκληρωθεί το έργο των δύο βιολεβήτων ισχύος 30MW, το οποίο όπως είπε χρηματοδοτείται μόνο κατά 53%: «Μια καλή πρόθεση της κυβέρνησης προς την περιοχή θα είχε ήδη δώσει κίνητρα για χρηματοδότηση 100% σε ένα τέτοιο έργο», υποστήριξε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου για προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην παροχή θερμικής ενέργειας λόγω της παρούσας κατάστασης στον ΑΗΣ, κάτι που φυσικά δεν αποφεύχθη.
Μεγάλος στόχος της δημοτικής αρχής είναι η σύνδεση με το δίκτυο της Πτολεμαΐδας, ώστε και το Αμύνταιο να τροφοδοτείται από τη νέα μονάδα 5, για την οποία όμως κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με το μέλλον της.
Το συγκεκριμένο γεγονός φυσικά απασχολεί άμεσα και το Δήμο Εορδαίας, με το Δήμαρχο Παναγιώτη Πλακεντά, να έχει σειρά συναντήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης σύνδεσης του δικτύου με την «Πτολεμαΐδα 5», ενώ ήδη άρχισε και η συζήτηση του εναλλακτικού σεναρίου για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο, χωρίς όμως να είναι κάτι ακόμα δεδομένο για κανέναν ενεργειακό Δήμο.
(του Ζήση Πιτσιάβα, e-ptolemeos.gr)