Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

Ισχυρές βάσεις ώστε η ΔΕΗ να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα κερδοφορίας και να ολοκληρώσει το turnaround από τις ιστορικές ζημίες που κατέγραψε το 2018 θέτει το νέο business plan που παρουσιάστηκε από τη διοίκηση της εταιρείας

0 comment 5 minutes read

ΔΕΗ: To “πράσινο” business plan φέρνει το turnaround

Ισχυρές βάσεις ώστε η ΔΕΗ να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα κερδοφορίας και να ολοκληρώσει το turnaround από τις ιστορικές ζημίες που κατέγραψε το 2018 θέτει το νέο business plan που παρουσιάστηκε από τη διοίκηση της εταιρείας.

Στην πραγματικότητα, η ΔΕΗ υλοποιεί ένα φιλόδοξο αλλά και αναγκαίο πλάνο ριζικού μετασχηματισμού, κατά το πρότυπο μεγάλων ενεργειακών εταιρειών σε όλο τον κόσμο, με έμφαση στην ψηφιοποίηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η επίσπευση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου business plan, που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, η εταιρεία το 2019 θα κλείσει τη χρήση με κύκλο εργασιών στα 4,85 έως 4,95 δισ. ευρώ (από 4,742 δισ. ευρώ πέρυσι), ενώ η κερδοφορία EBITDA θα κυμανθεί στα 420 με 470 εκατ. ευρώ. Το 2020 αναμένεται ο λόγος λειτουργικής κερδοφορίας προς το χρέος να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα, καθώς η λειτουργική κερδοφορία EBITDA θα κυμανθεί στα 650-700 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα 200 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν ως αποζημίωση για παλαιότερες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Με την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων και την υλοποίηση επενδύσεων στις ΑΠΕ προβλεπόμενης εγκατεστημένης ισχύος 1 GW, η ΔΕΗ από προβληματική επιχείρηση αναμένεται το 2024 να έχει λειτουργική κερδοφορία 1 δισ. ευρώ.

Απολιγνιτοποίηση
Στην καρδιά του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ βρίσκεται η απόφαση για επίσπευση της απόσυρσης των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων. Στην πραγματικότητα, το πλάνο, που είναι ρεαλιστικό με βάση τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος, οδηγεί την εταιρεία να απαλλαγεί πιο γρήγορα από τις ζημίες που προκαλεί ο λιγνιτικός στόλος, οι οποίες το 2018 ήταν 200 εκατ. ευρώ και το 2019 θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα αποσυρθούν 3,4 GW ως εξής:

– Το 2020 οι μονάδες Αμύνταιο 1,2, ισχύος 0,55 GW.

– Το 2021 οι μονάδες Καρδιά 3, 4, ισχύος 0,56 GW.

– Το 2022 οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 (0,25 GW) και Άγιος Δημήτριος 1-4 (1,1 GW).

To 2023 οι μονάδες Μεγαλόπολη 4 (0,26 GW), Μελίτη 1 (0,29 GW) και Άγιος Δημήτριος 5 (0,34 GW).

– Το 2022 αναμένεται να ενταχθεί η μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 0,61 GW.

 

Η ΔΕΗ θα υποστηρίξει το σχέδιο της κυβέρνησης για στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ενώ ήδη ο ΥΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκης, ζήτησε στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών η Ελλάδα να έχει μεγαλύτερο μερίδιο από το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε., με στόχο τα κεφάλαια να κατευθυνθούν στις περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Ταυτόχρονα, θα εξεταστούν από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες εναλλακτικές λύσεις για το θέμα της τηλεθέρμανσης.

Επενδύσεις
Η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση απελευθερώνει τα επενδυτικά κεφάλαια που μέχρι σήμερα η επιχείρηση κατηύθυνε για την αναβάθμιση και περιβαλλοντική συμμόρφωση των παλιών λιγνιτικών μονάδων. Το ετήσιο capex της ΔΕΗ κυμαίνεται στα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 πήγαιναν στην παραγωγή (λιγνίτες) και τα 200 εκατ. στο δίκτυο και τις ΑΠΕ. Με τον νέο σχεδιασμό θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στις ΑΠΕ και στο δίκτυο διανομής.

Συγκεκριμένα, ο νέος σχεδιασμός της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο την εγκατάσταση 1 GW, που θα αυξήσει το μερίδιο της εταιρείας από το 2,5% στο 10% έως 20%. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη υπάρχουν επαφές και θα επιδιωχθεί να υπάρξουν συνεργασίες. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει 6 GW έργων υπό ανάπτυξη/αδειοδότηση.

Δίκτυο
Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι επενδύσεις για την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής, το οποίο καλείται να διαδραματίσει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο, εξυπηρετώντας ανάγκες όπως η αποκεντρωμένη παραγωγή, η συμμετοχή της ζήτησης στην ευελιξία του συστήματος και η ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην ψηφιοποίηση ξεκινώντας με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Παράλληλα, θα προχωρήσει η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων τηλεχειρισμού (GIS, Scada) και θα υλοποιηθούν αναβαθμίσεις με στόχο για τον ευέλικτο χειρισμό του δικτύου.

Επίσης, η ΔΕΗ θα εισέλθει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης με την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης εντός της επόμενης τριετίας, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η εγκατάσταση 10.000 σταθμών.

Σύγχρονη εμπορία
Εκτός από την απολιγνιτοποίηση, την ενίσχυση των ΑΠΕ και την ψηφιοποίηση του δικτύου, ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει και τον μετασχηματισμό της εμπορίας, με την εισαγωγή νέων συνδυαστικών προϊόντων, ευέλικτων πακέτων και ενεργειακών υπηρεσιών στο πρότυπο των σύγχρονων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς. Εντός του 2020 αναμένεται να παρουσιαστούν τα νέα εμπορικά πακέτα που θα παρέχουν προστιθέμενη αξία για τον πελάτη.

Θετική η αγορά
Το νέο business plan συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της αγοράς και είναι χαρακτηριστικό ότι την τηλεδιάσκεψη της διοίκησης, κατά την οποία παρουσιάστηκε το νέο guidance, παρακολούθησαν 92 αναλυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το νέο πλάνο έλαβε θετικά σχόλια από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος σημείωσε ότι θα βοηθήσει στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της επιχείρησης. Η S&P υπογραμμίζει ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού ευθυγραμμίζονται με τον ενεργειακό μετασχηματισμό και τους στόχους της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και είναι επικεντρωμένες στην ενδυνάμωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας της εταιρείας.

Χρηματιστηριακά, από τις 10 Δεκεμβρίου, οπότε και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη σε επενδυτές οι βασικοί άξονες του νέου σχεδίου, μέχρι αυτήν την εβδομάδα, η μετοχή της ΔΕΗ έτρεξε ένα εντυπωσιακό ράλι, που κατέδειξε τη θετική υποδοχή αλλά και τις υψηλές προσδοκίες που τρέφει η αγορά. Συγκεκριμένα, από τα 3,244 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση 752 εκατ. ευρώ, η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται πλέον μια ανάσα από την κεφαλαιοποίηση του 1 δισ. ευρώ, με την τιμή να βρίσκεται σε υψηλό 52 εβδομάδων πάνω από τα 4,14 ευρώ.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00