Οι εξελίξεις στον αγώνα της εύρεσης πιθανής θεραπείας για τον COVID-19 συντρέχουν ταυτόχρονα σε πάρα πολλά ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και φαρμακευτικές εταιρίες ανά την υφήλιο.
Πολλές κλινικές δοκιμές, είτε φαρμακευτικών ουσιών είτε νέων εμβολίων, έρχονται να δώσουν ελπίδα στον «περιεστώτα λαό», που ευελπιστεί να βρεθεί κάτι σύντομα, μήπως και εξομαλυνθεί η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας.
Ερευνητές των Η.Π.Α – ιατροί και βιοϊατρικοί ερευνητές – του Πανεπιστημίου Mount Sinai κα της φαρμακευτικής εταιρίας Sorrento, θεωρούν πως είναι εφικτή ως το τέλος του Μαΐου η αναγνώριση των εξειδικευμένων για τον COVID-19 αντισωμάτων, και μπορούν να ξεκινήσουν την παραγωγή αυτών ως τα μέσα Ιουλίου.
Το πώς θα το καταφέρουν αυτό, έγκειται στην ανάπτυξη μιας αποτρεπτικής θεραπείας για τον κορωνοϊό και την προσπάθεια των ιατρών να επιστρατεύσουν χιλιάδες ασθενείς που έχουν ήδη ανακάμψει. Ποιο συγκεκριμένα, θα επιστρατεύσουν τα αντισώματα που το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των – όχι πλέον – ασθενών παράγουν ως απάντηση κατά του ιού.
Ο στόχος των ερευνητών είναι να κλωνοποιήσουν αυτά τα προστατευτικά αντισώματα και να τα χρησιμοποιούν για να παράξουν σε μεγάλη ποσότητα, αυτό που αποκαλούν ένα «φαρμακευτικό κοκτέιλ».
Όταν δίδονται αυτά σε κάποιο άτομο, τότε τα αντισώματα μπορούν να στηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών κατά του κορωνοϊού, με παρόμοιο τρόπο όπως ένα εμβόλιο.
Ελπίζουν βέβαια κάτι ακόμη: Να έχει θεραπευτική επίδραση και σε άτομα που έχουν επιμολυνθεί από τον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν ακόμη καταφέρει να τον «παλέψουν».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Sorrento κ. Henry Ji φιλοδοξεί πως η υπό εξέλιξη θεραπεία αντισωμάτων που ετοιμάζεται θα έχει προσδόκιμο προστασίας των ασθενών έως και δύο μήνες, θεωρώντας πως η προστασία θα είναι πιο ισχυρή από όσο ένα εμβόλιο ακόμη θα μπορούσε.
Μέσω της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Mount Sinai, η ερευνητές της εταιρίας Sorrento θα έχουν πρόσβαση σε δείγμα αίματος από 15.000 περίπου πρώην ασθενείς κορωνοϊού. Τελικά, η Sorrento θέλει να πετύχει την αναγνώριση αυτών των αντισωμάτων που προσφέρουν την πιο ισχυρή προστασία κατά του κορωνοϊού και να συνεχίσει στην μαζική κλωνοποίηση αυτών.
Με την υποψία για επάνοδο του αριθμού κρουσμάτων του SARS-CoV-2 όταν ανοίξουν συνολικά και πάλι οι Η.Π.Α, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ji, θεωρεί πως στο επικείμενο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού – όπως γνωρίζουμε από τώρα – πρέπει να συμπεριληφθεί στην εξίσωση αυτού ο παράγοντας «σοβαρές μεταλλάξεις». Μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να καταστήσει αναποτελεσματικές τέτοιου είδους θεραπείες αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.
Για αυτόν, κιόλας, τον λόγο επιδιώκεται στο τελικό κοκτέιλ να προστεθούν μέχρι και τρία διαφορετικά είδη αντισωμάτων, τόσο για να βεβαιωθεί η μη – έστω και μικρή – προσαρμογή του κορωνοϊού σε αυτό όσο ο συνδυασμός αυτός να αποτελεί ένα δίκτυ ασφάλειας και αξιοπιστίας.
Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν από τους ερευνητές σε επιμολυσμένους και μη-επιμολυσμένους ασθενείς στους ερχόμενους μήνες, και η πειραματική θεραπεία – αν όλα πάνε καλά – να είναι διαθέσιμη ως το τέλος του έτους.
- “Ο Θανάσης Τσαγκαδούρας είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Δανίας, στο τμήμα Βιοτεχνολογίας, και έχει πραγματοποιήσει βιοιατρική έρευνα σε χώρες όπως Γαλλία, Δανία και Ισραήλ. Κατάγεται από την περιοχή της Κοζάνης και έχει μεγάλο ενδιαφέρον στην αρθρογράφηση κειμένων σχετικά με την Βιοτεχνολογία, την Δημόσια και Ψυχική Υγεία αλλά και την συμμετοχή της πολιτικής στους τομείς αυτούς”