Του Γιάννη Κορκά
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με το Δίκτυο επικοινωνίας Ομογενών Μακεδόνων (Δ.Ε.Ο.Μ.) Διοργάνωσε συνέδριο επιστημονικού συμποσίου.
«Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ» Ιστορικά δεδομένα και σύγχρονες προκλήσεις.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την 23η Ιουλίου 2017, στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα κηρύχθηκε και η έναρξη των εργασιών του 12ου Παγκοσμίου συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων και του 71ου Παμμακεδονικού συνεδρίου Αμερικής.
Έλαβα πρόσκληση και συμμετείχα στο συνέδριο ως επίτιμο μέλος των Παμμαμεδονικών Ενώσεων .Τα προηγούμενα συνέδρια της Ένωσης είχαν πραγματοποιηθεί στην Καστοριά, όπου είχε προσκληθεί και μίλησε η κ. Αρβελέρ. Στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον—Πιερία, στο Ανάκτορο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο. Τα περισσότερα συνέδρια έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Με την ευκαιρία προτείνω το προσεχές συνέδριο να γίνει στην Αιανή . Με πρωτοβουλία των φίλων του αρχαιολογικού μουσείου Αιανής, να αναλάβουν τη διοργάνωση του Παγκόσμιου συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης στην Αιανή. Είμαι στη διάθεσή τους.
Να θυμίσω ότι προ ετών είχε διατελέσει πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Σίδνεϋ καθώς και της Αυστραλίας για ένα χρόνο ο Αιανιώτης Λευτέρης Σιούστης, που διέμεινε στο Σίδνεϋ και προ έτος έφυγε απρόσμενα. Παρακολούθησα όλα τα συνέδρια και σε μερικά μίλησα.
Αναφερόμενος στις εργασίες του συμποσίου, ήταν ιστορικής ποιότητας συμπόσιο με Αριστοτελική σκέψη, όπου μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες ιστορικοί και ερευνητές, ώστε στην αίθουσα να διαχέεται το Πνεύμα των Μακεδόνων και ο Πολιτισμός της Μακεδονίας .
Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες του συμποσίου, γιατί θα παραθέσω παρακάτω το δελτίο τύπου λήξης των εργασιών του Παγκοσμίου Επιστημονικού συμποσίου που εξέδωσε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε το συμπόσιο. Παρουσιάζει θαυμάσια και πλήρη περιγραφή του συμποσίου.
Το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι «το Διοικητικού συμβούλιο της Εταιρείας , τίμησε τον διακεκριμένο Δημοσιογράφο και συγγραφέα, πρώην πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών σπουδών κ. Νικόλαο Μέρτζο για τα δίκαια της Μακεδονίας μας και γενικότερα για τη διαχρονική εθνική του προσφορά». Με τον άξιο και αγωνιστή Μακεδόνα Νίκο Μέρτζο γνωριζόμαστε από χρόνια, όταν εξέδιδε το μηνιαίο περιοδικό «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΖΩΗ», όπου ήμουνα συνεργάτης στο περιοδικό.
Συγχαίρω το Διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Μακεδονικών σπουδών για διοργάνωση του σημαντικού αυτού συμποσίου. Πάντοτε πρωτοπορεί και η λειτουργία του συμβάλει ουσιαστικά στις Μακεδονικές σπουδές και στην ανάδειξη του πολιτισμού