Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

0 comment 2 minutes read

Σταύρου Π. Καπλάνογλου
Δώσαμε σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μας τους λόγους που πιστεύαμε στην ύπαρξη αρχαίας πόλεως στην θέση που βρίσκεται σήμερα η πόλη της Κοζάνης ,κανείς μέχρι τώρα δεν έδωσε με αποδείξεις το τότε όνομα της .
Δεν είμαστε ιστορικοί ,ούτε αρχαιολόγοι και οι οποίες σπουδές μας είχαν να κάνουν με τις θετικές επιστήμες που βέβαια δεν ήταν αρκετές να μας δώσουν από μόνες τους απάντηση στο ερώτημα μας
: ”Ποιο ήταν το όνομα της αρχαίας πόλης που βρισκόταν στην θέση της Κοζάνης ; ”
Ήθελα όμως να πιστεύω ότι ήταν ικανές να μας δώσουν ένα πρακτικό και εμπειρικό τρόπο σκέψης που θα μας βοηθούσε να φτάσουμε στην ποθούμενη απάντηση.
Για να φτάσουμε στο ζητούμενο αποτέλεσμα αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο.
Οι αρχαιολόγοι έχουν τις μεθόδους τους, έχουν πολλές γνώσεις και αναμφισβήτητα έχουν τον πρώτο λόγο και οποιοδήποτε αποτέλεσμα εναπόκειται στην κρίση τους.
Η δική μας προσπάθεια είναι φυσικό να είναι ανορθόδοξη αλλά δεν έχει άλλο σκοπό παρά να βοηθηθεί το έργο τους.
Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την ”μέθοδο των χαρτών ”όπως θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε.
Να αναζητήσουμε δηλαδή μέσα από την βιβλιογραφία όσο πιο παλιούς χάρτες [ αρχαϊκών,ρωμαϊκών η και βυζαντινών χρόνων] μπορούμε από την περιοχή της Δ. Μακεδονίας και να εντοπίσουμε στην θέση που υπάρχει σήμερα η πόλη της Κοζάνης αν υπήρχε κάποια άλλη πόλη
Έχοντας υπόψιν ορισμένα σταθερά σημεία αναφοράς που δεν αλλοιώνονται από τον χρόνο όπως ποτάμια και βουνά άλλα και πόλεις που υπάρχουν από τότε έως σήμερα άλλα και άλλες αρχαίες πόλεις που την ύπαρξη τους και την θέση την ξέρουμε λόγω των ευρημάτων που δεν χάθηκαν .
Αν βρίσκαμε πόλη πού ανάγεται σε εκείνη την χρονολογική περίοδο να την επισημάνουμε και από εκεί και πέρα να ψάξουμε άλλους τρόπους επαλήθευσης της ύπαρξης στην συγκεκριμένη θέση
Εμ’ έπος εμ’ έργον
Καθορίσαμε αυτά τα γεωγραφικά σημεία που ήταν
Τα όρη Βέρμιον- Πιέρια – Καμβούνια- Βούρινος -Ασκιο- Βέρνον κ.α.
Λίμνες Καστοριάς και Βεγορίτιδας
Το ποτάμι Αλιάκμων και ειδικότερα η καμπύλη που κάνει η ροή του από τα στενά του σημερινού φράγματος του Ιλαρίωνα μέχρι την έξοδο του από τα στενά που σχηματίζονται μεταξύ των βουνών Βέρμιο και Πιερία μια και η Κοζάνη βρίσκεται στο κέντρο ενός υποτιθέμενου τόξου της ροής του ποταμού προ 40 ετών .
Αλλα και πόλεις που ήταν γνωστές στην αρχαιότητα που υπάρχουν ακόμη όπως η Βέροια, η Αιανή και η Εράτυρα Κοζάνης ή υπήρχαν με γνωστή την θέση της τότε ύπαρξης τους , όπως Δολίχη Θεσσαλίας ,Ηράκλεια Πελαγονιάς , κ.α.
Αναζητήσαμε λοιπόν αυτούς τους χάρτες βρήκαμε πάρα πολλούς πάνω από 30 που η εκτύπωση τους ξεκινά από την εποχή της εμφάνισης της τυπογραφίας με αναφορά σε στοιχεία του 2ου αιώνα π.Χ. αλλά και παλαιότερα,μέχρι και σήμερα , προϊόν μελετητών ιστορικών και γεωγράφων .
Δείτε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες την εκπομπή Προγονικές εστίες στην σειρά ”Τύρισσα λεγόταν η αρχαία Κοζάνη” σε video αρχείου με τον τίτλο:

6a ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΕ ΧΑΡΤΕΣ

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00