Το θέμα της ανάπτυξης είναι μείζον σε κάθε εποχή και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα αυτό μπορεί να είναι καθοριστικός. Ειδικά σε μια περιοχή όπως η δική μας που βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο αναζήτησης του νέου παραγωγικού της μοντέλου.
Τα τελευταία 4, 5 περίπου χρόνια που βρισκόμαστε στη διοίκηση του Δήμου, βάλαμε τα θεμέλια για να χτίσουμε το μέλλον της Κοζάνης όχι με διακηρύξεις, αλλά με έργα και πράξεις. Με χρηματοδοτήσεις από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, με έμπρακτη στήριξη στην ιδιωτική οικονομία και την επιχειρηματικότητα, με όραμα, σχεδιασμό και αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα:
· Βάλαμε τα θεμέλια για την Δίκαιη Μετάβαση του τόπου μας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ανοίξαμε πρώτοι τον διάλογο για το αύριο της περιοχής. Με στοχευμένες ενέργειες και συνέργειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που ξεκίνησαν το 2015, πετύχαμε η Περιφέρειά μας να συμμετέχει στην πρωτοβουλία Coal Platform ως Περιφέρεια Πιλότος και να δημιουργηθεί το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με 30εκ.ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση της Μεταλιγνιτικής περιόδου.
· Δρομολογήσαμε τη λειτουργία της ΒΙΠΕ που βρισκόταν σε αδράνεια για χρόνια. Με την υπογραφή της σύμβασης με ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ έκλεισε μια εκκρεμότητα 20 ετών και άνοιξε ο δρόμος για επενδύσεις.
· Με αποκλειστικά δική μας πρωτοβουλία, αξιοποιείται σε συνεργασία με την ΥΠΑ, το Αεροδρόμιο της Κοζάνης, με μια ιδιωτική επένδυση περίπου 10 εκ. Ήδη στην πόλη ζουν 85 περίπου σπουδαστές, με προοπτική τα επόμενα χρόνια ο αριθμός τους να αυξηθεί σε περισσότερους από 200.
· Συνεργαστήκαμε με τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης, συμβάλλοντας στην τόνωση της εμπορικής κίνησης στην Κοζάνη, με στοχευμένες δράσεις, όπως οι Λευκές Νύχτες, πολλές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, μεγάλες συναυλίες κ.α.
· Αναλάβαμε την πρωτοβουλία του Open Mall (μιας πρότασης 2εκ. ευρώ που είναι σε αξιολόγηση), για τη στήριξη του εμπορικού κόσμου και την αισθητική αναβάθμιση της αγοράς της πόλης. Μια μοναδική ευκαιρία ενίσχυσης της εμπορικότητας της αγοράς της Κοζάνης χωρίς να απαιτηθούν ίδια κεφάλαια από τα Εμπορικά Καταστήματα
· Στηρίξαμε με έργα τον Πρωτογενή Τομέα σχεδιάζοντας, μελετώντας και υλοποιώντας έργα αρδευτικών δικτύων πάνω από 2.500.000 εκ. σε όλη την έκταση του Δήμου. Πριν λίγες μέρες δρομολογήθηκε η αναβάθμιση του δικτύου στην περιοχή της Άνω και Κάτω Κώμης.
· Αναλάβαμε την πρωτοβουλία «Κοζάνη Ανοιχτή Καινοτομία», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, το ΤΕΙ, την ΑΝΚΟ και το ΕΒΕ, με στόχο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων ανοιχτής καινοτομίας στον επιχειρηματικό κόσμο του Δήμου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
· Εκπονήσαμε Στρατηγικά σχέδια (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), που συνδέονται με την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ο ολοκληρωμένος αυτός σχεδιασμός διευρύνει τον ορίζοντα της πόλης της Κοζάνης, αναβαθμίζοντας και αλλάζοντας προς το καλύτερο το κέντρο της, αλλά και ανασχεδιάζοντας την κυκλοφοριακή της οργάνωση.
· Έξι από τις προτάσεις (Β.Α.Α. κ.α.) που υποβάλλαμε στο ΠΕΠ Δ. Μακεδονίας έχουν ενταχθεί και τρεις είναι σε αξιολόγηση. Ενενήντα έργα ενταγμένα στο ΕΑΠ 2012-2016, έχουν συμβασιοποιηθεί. Εγκρίθηκαν τρεις προτάσεις του Δήμου Κοζάνης σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ συμμετείχαμε σε πολλές άλλες εγκεκριμένες προτάσεις και προγράμματα.
· Αναλάβαμε σημαντικές δράσεις για την εξωστρέφεια του τόπου μας, για την προβολή και στήριξη των τοπικών μας προϊόντων, με την συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης σε μεγάλες εθνικές εκθέσεις. Πρόσφατο παράδειγμα η παρουσία του Δήμου στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά το διάστημα των Χριστουγέννων, όπου παρουσιάστηκαν έθιμα της Κοζάνης, η γαστρονομία του τόπου μας και το έθιμο των Μωμογέρων.
· Υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας με την πόλη Lucheng της Κίνας, με στόχο την προώθηση του κρόκου Κοζάνης στην αγορά της Κίνας.
· Στηρίξαμε καθοριστικά τη διαδικασία ισχυροποίησης του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, με γνώμονα τη διαδικασία μετάβασης στην οποία βρίσκεται η περιοχή μας.
· Εφαρμόσαμε μία ενιαία και δυναμική πολιτιστική πολιτική, στοχεύοντας στην αξιοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, θεωρώντας τον πολιτισμό βασικό πυλώνα ανάπτυξης.
· Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ανέπτυξε σημαντικές συνεργασίες με εθνικούς και διεθνείς φορείς (Εθνική Βιβλιοθήκη, Αμερικανικό Προξενείο και Ινστιτούτο Γκαίτε), κάνοντας καθοριστικά βήματα για το «άνοιγμα» του τόπου μας προς τα έξω.
· Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που φιλοξενήσαμε έφεραν πλήθος κόσμου στην πόλη της Κοζάνης, ενισχύοντας την τοπική αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο.
· Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της περιοχής, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του Σχεδίου Μάρκετινγκ, ενώ ολοκληρώθηκε η έκδοση φωτογραφικού λευκώματος με θέμα την κατασκευή του Φράγματος Ιλαρίωνα, ενός έργου που δίνει δυνατότητες μεγάλης τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής.
Η ανάπτυξη είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τον τόπο μας. Η σύγχρονη εποχή επιβάλλει την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων εξέλιξης και την προσαρμογή του τόπου μας σε νέα δεδομένα.
Είναι ελπιδοφόρο ότι η μετάβαση στo νέο παραγωγικό μοντέλο –ένα ζήτημα που εμείς θέσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε- αποτελεί πλέον κοινό στόχο όλων των φορέων της περιοχής.
Αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε των εύκολων και ανέξοδων διακηρύξεων αλλά θέλουμε ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ.
Με πράξεις, τις οποίες έχουμε ως εφόδιο και ως δύναμη, πιστεύοντας ακράδαντα ότι μπορούμε ακόμα περισσότερα!