Ο Δήμος Βοΐου τίμησε τον Θεοχάρη Τουρούντζια

 

Ο Δήμος Βοΐου και η Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Σιατιστινό Θεοχάρη Τουρούντζια, συμμάρτυρα του Ρήγα Βελεστινλή, σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου». Στις εκδηλώσεις παρέστησαν εκπρόσωποι των Δήμων όπου κατάγονται ο Ρήγας και οι σύντροφοί του.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα του Σαββάτου 17 Ιουνίου  επίσκεψη στο Αρχοντικό Πούλκως και στο Αρχοντικό Δόλγκηρα, όπου λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο από  τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Μαρκίδες Πούλιου» και έγινε ξενάγηση από μέλη του Συλλόγου. Ακολούθησε επίσκεψη στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, όπου τις ημέρες αυτές λειτουργούσε έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας από την Εθελοντική Δράση Πολιτών Σιάτιστας και ξενάγηση στην Παλαιοντολογική Συλλογή και ενημέρωση από τον λαογράφο κ. Μπόντα Γεώργιο.

Την Κυριακή  18 Ιουνίου, το πρωί,  τελέστηκε μνημόσυνο για τον Θεοχάρη Τουρούντζια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θεοχάρη Τουρούντζια στην Πλατεία Δημαρχείου. Η Φιλαρμονική του Δήμου παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθησε ειδική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη». Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Παύλο, τον Δήμαρχο Βοΐου Δημήτριο Λαμπρόπουλο  και τους εκπροσώπους των Δήμων από όπου κατάγονται ο Ρήγας και οι σύντροφοί του.

Η κεντρική ομιλία, αφιερωμένη στη ζωή και δράση του Θεοχάρη Τουρούντζια, έγινε από τον κ. Νεκτάριο Τσιώνη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου». Στη συνέχεια, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του πρ. Υπουργού- Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γεωργίου Σούρλα «Οι τελευταίες μέρες του Ρήγα και των Συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόϊσα».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου».

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσία Κοζάνης κ. Κωνσταντίνος Μαυροματίδης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βοΐου κ. Γεώργιος Ριζούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο ευεργέτης κ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου και πολύς κόσμος.

Από τους Δήμους που συμμετείχαν στην εκδήλωση, παρέστησαν ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτριος Νασίκας, ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μιχάλης Πλιάκος, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Δήμου Λευκωσίας της Κύπρου κ. Λεώνη Ορφανίδου και ο Δημοτικός Σύμβουλος             Δήμου Χίου κ. Σταμάτης Ζουμίδης.

Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και συνεργάστηκαν για την πραγματοποίησή της.


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *