Το σενάριο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης προέβλεπε ενέργειες μετά από ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή και περιλάμβανε εκκένωση κτιριακών εγκαταστάσεων, παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες και εγκλωβισμένους στο κτήριο Διοίκησης και καταμέτρηση του συνόλου του προσωπικού. Επίσης εκτελέστηκαν και δύσκολα σενάρια όπως πυρκαγιά σε εκσκαφέα του Ορυχείου, η κατάσβεση της φωτιάς με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λιγνιτικού Κέντρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας, ο απεγκλωβισμός του χειριστή από τη καμπίνα του Μηχανήματος και ημεταφορά του στο σταθμό Πρώτης βοήθειας.
Για την αντιμετώπιση της φωτιάς στον γιγάντιο εκσκαφέα χρησιμοποιήθηκαν γερανοφόρα οχήματα και ανυψωτικοί μηχανισμοί προκειμένου οι διασώστες να καταφέρουν να φθάσουν στην καμπίνα του χειριστή που βρίσκεται σε μεγάλο ύψος, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τον εγκαυματία και να τον μεταφέρουν όσο πιο σύντομα στην πλησιέστερη νοσηλευτική μονάδα.
Η άσκηση έγινε στο πλαίσιο του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (ΣΑΕΚ), που οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν και να επικαιροποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Την παρακολούθησαν στελέχη του Λιγνιτικού Κέντρου, οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ