Η ανυπαρξία ελέγχων σχετικά με την παράνομη διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών φυτών, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους επιδημιολογικών ασθενειών στην πατρίδα μας. Παράλληλα οργιάζει και η παραοικονομία στην εμπορία των αιθέριων ελαίων και προϊόντων του κλάδου.
Την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων με συστηματικούς ελέγχους για την πάταξη εκτεταμένων παρανομιών που λαμβάνουν χώρα στην αγορά των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην πατρίδα μας ζητά με νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.
Παρά το γεγονός της ταυτοποίησης της σοβαρής ασθένειας που αποδεκατίζει τις φυτείες λεβάντας στη Δυτική Μακεδονία και την αναγκαιότητα λήψης προληπτικών μέτρων από τους παραγωγούς και ελέγχων για τον περιορισμό της, κανένας έλεγχος στην πράξη δεν έγινε μέχρι σήμερα στη Δυτική Μακεδονία.
Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη γενική και αόριστη απάντηση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών σε πρόσφατο ερώτημά του για την αναγκαιότητα δραστικών ελέγχων, επιρρίπτει ευθύνες σε αυτά, για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Παράλληλα με νέα ερώτησή του ζητά από τα αρμόδια υπουργεία την κατάθεση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων σχετικά με τους ελέγχους που επικαλούνται. Τόσο για τα παράνομα φυτώρια πολλαπλασιαστικού υλικού όσο και την παράνομη διακίνηση αιθέριων ελαίων και προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Φαινόμενα υπαρκτά που υπονομεύουν την προοπτική του κλάδου και το μέλλον των παραγομένων προϊόντων στην αγορά ενώ στερούν και πολύτιμους πόρους από τα έσοδα του κράτους.
ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΚΕ
ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Σταύρο Αραχωβίτη
2.Οικονομικών
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Θέμα: Η ανυπαρξία ελέγχων σχετικά με την παράνομη διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών φυτών, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους επιδημιολογικών ασθενειών στην πατρίδα μας. Παράλληλα οργιάζει και η παραοικονομία στην εμπορία των αιθέριων ελαίων και προϊόντων του κλάδου.
Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους νομοταγείς καλλιεργητές αρωματικών και φαρμακευτικών στην Ελλάδα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον δυναμικά αναπτυσσόμενο αυτόν κλάδο στην πατρίδα μας.
Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει τελείως από τον έλεγχο τόσο ως προς την παράνομη παραγωγή και διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού όσο και στους σοβαρούς κινδύνους εξάπλωσης επιδημιολογικών ασθενειών που υπονομεύουν το μέλλον του κλάδου.
Παράλληλα η τεράστια παραοικονομία που επικρατεί στη διακίνηση των παραγόμενων αιθέριων ελαίων και άλλων τελικών προϊόντων, ναρκοθετεί κυριολεκτικά τη δημιουργία ταυτότητας και υπεραξίας στα προϊόντα αυτά και τις κατά τόπους οικονομίες.
Ειδικότερα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας που πρωταγωνιστεί στις καλλιέργειες των φυτών αυτών, κυρίως με τη σταθερά αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια καλλιέργεια της λεβάντας, η κατάσταση είναι χαοτική.
Παρά το γεγονός ότι σας επεσήμανα με σχετική ερώτησή μου(Αρ. Πρωτ. 2180/4-10-2018) τα προβλήματα αυτά και τους κινδύνους που εγκυμονούν τόσο στην παραγωγή όσο και την αγορά, οι απαντήσεις που μου δώσατε είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς.
Από αυτές φαίνεται ότι τα υπουργεία δεν αντιλαμβάνονται την αξία της παραγωγής των ιδιαίτερων αυτών προϊόντων που παράγονται κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, αλλά πολύ περισσότερο την εκπληκτική προοπτική ανάπτυξης που αυτά υπόσχονται στην πιο προβληματική, από άποψη ανεργίας, Περιφέρεια της πατρίδας μας. Κυριολεκτικά δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος του προβλήματος.
Όπως σας είχα ενημερώσει σχετικά, η σταθερή άνοδος των τιμών αιθέριων ελαίων διεθνώς οδήγησε σε σημαντική αύξηση και γρήγορη επέκταση των φυτειών, κυρίως της λεβάντας, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαιτέρως στη Δυτική Μακεδονία.
Μόνο στην Π.Ε. Κοζάνης εκτιμάται πως η καλλιεργούμενη έκταση σήμερα ξεπερνά τα τέσσερις χιλιάδες στρέμματα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι νέες φυτεύσεις που ήδη ξεκίνησαν αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα δυόμισι χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας!!!
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μεγέθυνση του κλάδου των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και η ταχεία επέκταση των φυτειών έγινε μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης.
Σήμερα περισσότεροι από τριακόσιοι καλλιεργητές στη Δυτική Μακεδονία στηρίζουν το εισόδημά τους στις καλλιέργειες αυτές. Δυστυχώς όμως χωρίς την παραμικρή συνδρομή μέχρι σήμερα της Ελληνικής Πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργείου.
Η διαχρονική έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου και στρατηγικής και στον κλάδο αυτόν της ελληνικής γεωργίας είναι αισθητή.
Επειδή οι πρόσφατες απαντήσεις των συνερωτώμενων Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης περιορίζονται σε γενικές περιγραφές, σε ευχολόγια και προθέσεις περί ελέγχων, χωρίς να έχουν να επιδείξουν κάτι χειροπιαστό έως σήμερα,
Ερωτώνται οι Υπουργοί
1. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η εξυγίανση της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας πάσης φύσεως τελικών προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην πατρίδα μας, σύμφωνα με τις κείμενες εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθετικές διατάξεις;
2. Ποιος ο αριθμός ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο για θέματα παράνομων φυτωρίων παραγωγής και διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην πατρίδα μας και ποια τα αποτελέσματα;
3. Ποιος ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα για θέματα παράνομης διακίνησης αιθέριων ελαίων και ποια τα αποτελέσματα;
4. Ποιος ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποιηθήκαν ομοίως για θέματα νόθευσης και ελληνοποίησης προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην πατρίδα μας και ποια τα αποτελέσματα;
5. Ποιος ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε σημεία πώλησης προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην πατρίδα μας ως προς τους απαιτούμενους όρους και προϋποθέσεις εμπορίας αυτών (συσκευασία, πιστοποίηση, ετικέτα, καθαρότητα, χώρος έκθεσης κ.α.) σύμφωνα με την κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία τα τελευταία τρία χρόνια και ποια τα αποτελέσματα αυτών;