Απάντηση έδωσε ο Επίτροπος Miguel Aries Cañete στην επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος Κοζάνης μαζί με τους δημάρχους 7 άλλων λιγνιτικών δήμων της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Τσεχίας καθώς και τους προέδρους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και της ΓΣΕΕ, σχετικά το ζήτημα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ).
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Δράσης, τονίζει τη σημασία της οικονομικής στήριξης μιας κοινωνικά δίκαιης μετάβασης λιγνιτικών περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών μηχανισμών.
Έχοντας τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της οδηγίας που διέπει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΕΔΕ), ο Επίτροπος επιβεβαιώνει ότι η ίδρυση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι των πολύπλοκων τριμερών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα υπογραμμίζει τη σημασία της ήδη καθυστερημένης ολοκλήρωσής τους, καθώς το ΕΣΕΔΕ αποτελεί τη ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής επηρεάζοντας καθοριστικά την οικονομία και το ενεργειακό μοντέλο στην ΕΕ.
Τονίζεται ότι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ήδη υπερψηφίσει την ίδρυση αυτού του Ταμείου στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, το ΤΔΜ θα αντλεί πόρους από τα έσοδα δημοπράτησης του 2% των συνολικών δικαιωμάτων της περιόδου 2021-2030, δηλαδή 310 εκ. δικαιώματα εκτιμώμενης αξίας 8 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διοχετευτούν για την αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών σε λιγνιτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη στήριξη των εργαζομένων στη λιγνιτική βιομηχανία που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα από τη μετάβαση της ΕΕ σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Δυστυχώς όμως το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της 28ης Φεβρουαρίου 2017 δεν συμπεριέλαβε αντίστοιχη διάταξη για το ΤΔΜ στο κείμενο βάσης με το οποίο προσήλθε στις τριμερείς διαπραγματεύσεις, παρά την ξεκάθαρη υποστήριξη του αιτήματος από τον Έλληνα υπουργό Σωκράτη Φάμελλο.
«Υπερβαίνοντας επιμέρους διαφωνίες με συνδικάτα εργαζομένων και άλλους δημάρχους, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να στείλουμε την επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική δεν μπορεί να έχει θύματα τους ανθρώπους και τις περιοχές εκείνες που για δεκαετίες τώρα ρίχνουν κάρβουνο στην ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι ιδιαιτέρως θετικό ότι ο Επίτροπος Cañete αναγνωρίζει τη σημασία της χρηματοδότησης της μετάβασης σε συνθήκες χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης με ποικιλία χρηματοδοτικών εργαλείων. Επίσης ενθαρρυντική ήταν και η στήριξη του Πρωθυπουργού στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη τον Ιούλιο. Όμως είναι απαραίτητο αυτές οι στηρίξεις να μετουσιωθούν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θα τροφοδοτείται από τα έσοδα δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών αποτελεί βασικό συστατικό μιας χρηματοδοτικής παλέτας που θα εγγυηθεί ότι οι τοπικές οικονομίες δεν θα καταρρεύσουν κάτω από την πολύπλευρη πίεση για μείωση της χρήσης λιγνίτη. Ελπίζουμε ότι τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανταποκριθούν στο δίκαιο και επείγον αίτημά μας ιδρύοντας το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΕΔΕ», δήλωσε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης.
Διαβάστε εδώ την απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας και Κλιματικής Δράσης
Διαβάστε εδώ την επιστολή των 8 δημάρχων από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Τσεχία, του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και της ΓΣΕΕ.