Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Το Ελληνικό χωρίο που ο χρόνος σταμάτησε στην χρονιά της αναγκαστικής φυγής (1922). Δωμάτια Σωκίων,Θήβαι, Domátia,Domadya ,Domadca ,Tomadçe , Eski Doğanbey. Σταύρου Π.Καπλάνογλου

0 comment 9 minutes read

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Το παλίο Ελληνικό χωρίο Δωμάτια βρισκόταν στην νότια πλευρά της χερσονήσου της Μυκάλης (Dilek )στα σύνορα του εθνικού πάρκου Büyük Menderes delta.
Το χωριό Δωμάτια (Doğanbey ) του δήμου Σωκίων ανήκει σήμερα στην επαρχία Αϊδινίου απέχει περίπου 84 χλμ. από τα Σώκια.
Η απόσταση από το Αϊδίνιο είναι 157 χλμ και από το Κουσάνταση 105 χλμ ,από την αρχαία Μίλητο 17 χλμ. και 11 χλμ από την Πριήνη.
Υπάρχουν σήμερα δυο οικισμοί με το ίδιο όνομα Doğanbey
Το Eski Doğanbey και το Yeni Doğanbey τα οποία απέχουν μεταξύ τους 2 χλμ
—- ΤΟ Eski Doğanbey ΠΕΤΡΙΝΟ ΧΩΡΙΟ —-
Βρίσκεται μόλις 2 χλμ από Dilek National Park και είναι το παλιό Ελληνικό χωρίο Δωμάτια βρίσκεται σε υψόμετρο, βυθισμένο μέσα στο πράσινο.
Μέχρι το 1985 κατοικείτο όταν οι πρόσφυγες της ανταλλαγής από την περιοχή της Θεσ/νίκης αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το ορεινό και άγονο ως προς τους καλλιεργούμενους αγρούς και να κατεβούν στην παραλία σύσσωμοι.
Έκτοτε το χωρίο εγκαταλείφθηκε και τα παλιά Ελληνικά σπίτια, κατασκευασμένα από πέτρα άρχισαν να καταρρέουν. Η επανεγκατάσταση κατοίκων άρχισε όταν το ανακάλυψαν οι ξένοι και άρχισαν να αγοράζουν τα παλιά σπίτια να τα αναπαλαιώνουν και να μένουν σε αυτά.
Το χωριό είναι εγκατεστημένο και στις δύο πλευρές ενός αποξηραμένου ρεύματος. Τα αναπαλαιωμένα σπίτια είναι τόσο όμορφα και το περιβάλλον είναι τόσο ήρεμο που μπορεί να παρακολουθήσει τα παιδιά που τρέχουν όπως πριν από 100 χρόνια, τα όμορφα κορίτσια των Ελλήνων που κουβεντιάζουν μεταξύ τους από το παράθυρο , οι ηλικιωμένοι με την παλιά γκλίτσα στο χέρι να προσπαθούν να ανέβουν στα ανηφορικά καλντερίμια του παλιού καιρού.
Ακόμη σε ερείπια, τα σπίτια μας θυμίζουν το χρόνο της εκδιώξης των Ελλήνων και της ανταλλαγής.Ο παλιός οικισμός έχει τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια του παλιού χωριού με θέα στη θάλασσα ,υπάρχει δε πολύ πράσινο και προπάντων ήσυχη ζωή.
Υπάρχει ακόμη η παλιά ορθόδοξη εκκλησιά που εν τω μεταξύ με την αποχώρηση των Ελλήνων είχε γίνει τζαμί,έχει ακόμη το παλιό σχολείο που και αυτό διατηρήθηκε μια και κατά καιρούς χρησιμοποιείτο για σχολείο των προσφύγων της ανταλλαγής, αλλά και ως νοσοκομείο και μικρές πλατείες με τεράστια δένδρα. Τα Ελληνκά μικρά καταστήματα (καφενείο,παντοπωλείο κ.α. ) αναπαλαιώνονται με βάση την μορφή που ειχαν το 1922 για να εξυπηρετήσουν τους νέους κατοίκους των Δωματίων ένα χωρίο που λες οτι δεν πέρασε ένας αιώνας από την αναγκαστική φυγή των ανθρώπων του.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 1922
. Μέχρι το 1924 το χωριό κατοικείτο από Ελληνικές οικογένειες, μετά την ανταλλαγή το χωρίο ερήμωσε και ήρθαν αργότερα Μουσουλμάνοι από την ελεύθερη Ελλάδα ( Θεσσαλονίκη )
Ο Ελληνικός πληθυσμός έφθανε στις 7000 πριν από την έναρξη των διώξεων το 1914. Αργότερα ο Αντωνόπουλος αναφέρει 500 οικογένειες που αντιστοιχεί στο μισό πληθυσμό πριν από την έναρξη των διώξεων
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ
Το 400-500 π.Χ. λεγόταν Θήβαι (Τhebai)
Το 1528 μ.Χ. Domadya
Το όνομα δόθηκε γιατί στο παρελθόν τα σπίτια χτίστηκαν ως ξεχωριστά δωμάτια σε ένα μεγάλο δάσος, το καθένα με μεγάλες αυλές, και αυτά τα δωμάτια έδωσαν το όνομα τους στον οικισμό που δημιουργήθηκε
Η ονομασία αυτή έμεινε για πολλές εκατονταετίες με κάποιες παραλλαγές από τους Οθωμανούς .
Έτσι είχαμε
1575 μ.Χ. Domadca ,Tomadçe
1900 μ.Χ. Domátia
1922 μ.Χ. Δωματια
2019 μ.Χ. Doğandey mah , Söke (γειτονιά)

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία του ξεκινά από τον 7ο αιώνα π.Χ που Θηβαίοι ήρθαν και αποίκισαν την περιοχή δίνοντας και το όνομα της πατρίδας τους (Θήβαι)
Αργότερα ήρθαν έποικοι και από τη Σάμο, τη Χίο, τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο
Προφανώς το χωρίο έζησε όλες τις αναταράξεις και τα γεγονότα της περιοχής στην διάρκεια των 2500 χρόνων από την δημιουργία του, μια και σε μικρή σχετικώς απόσταση βρισκόταν αρχαίες πόλεις που ειχαν μεγάλη ιστορία (Πριήνη,Μίλητος ,Μυούς,Δίδυμα, Ηράκλεια εν Λατμω, Μαγνησία Μαιάνδρου,Τράλλεις , κ.α.)
Το σημερινο χωριό Eski Doğanbey, παλαιότερα γνωστό ως Δωμάτια, όπου οι Έλληνες έζησαν μέχρι το 1924, ήταν ένα αμιγές Ελληνορθόδοξο χωριό. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής του 1924, οι Έλληνες εγκατέλειψαν το χωριό, οι μετανάστες της Θεσσαλονίκηςπου έφθασαν έμειναν μέχρι και το 1985 οταν το εγκατέλειψαν και αυτοί και κατέβηκαν στην πεδιάδα.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Η Χριστιανική κοινότητα των Δωματίων ανήκε στην Μητρόπολη Ανεων που είχε έδρα στα Σώκια
Ανέων μητρόπολη ήταν από τις αρχαίες Επισκοπές της Εκκλησίας η Επισκοπή Ανέων αναφέρεται στα Τακτικά ως υποκειμένη στη Μητρόπολη Εφέσου. Καταλαμβάνει αρχικά την 24η θέση μεταξύ των 40 περίπου Επισκοπών της Μητροπόλεως αυτής και σταδιακά προβιβάζεται στην 20η θέση. Από τον 14ο αιώνα και μετά η Επισκοπή Ανέων εκλείπει καθώς συγχωνεύεται με τη Μητρόπολη Εφέσου.
Το 1806 ιδρύθηκε η Επισκοπή Κρήνης και Ανέων υπό την Μητρόπολη Εφέσου. Στις 11 Μαΐου 1883 η Επισκοπή Κρήνης και Ανέων διαιρέθηκε σε δύο ανεξάρτητες Επισκοπές: α) Κρήνης και β) Ανέων, πάντα υπό την Μητρόπολη Εφέσου. Εν τω μεταξύ η έδρα του Επισκόπου μεταφέρθηκε στα Σώκια λόγω ερημώσεως των Ανέων. Τον Μάρτιο του 1917 τέλος η Επισκοπή Ανέων ανυψώθηκε σε Μητρόπολη.
Στο κατάλογο της Μητρόπολης είχε τον αριθμό στ ) αναφέρει το Ελληνικό όνομα Δωμάτια και το Τούρκικο Doğanbey ,επαρχία Μαιανδρουπόλεως του Νομού των Τράλλεων.
Η Χριστιανική εκκλησιά του χωρίου έχει κτισθεί το 1878 και υπάρχει ακόμα , μια και μέχρι την εγκατάλειψη των κατοίκων του παλιού χωρίου το 1985 το χρησιμοποιούσαν για Τζαμί ,το όνομα της εκκλησιάς μέχρι στιγμής για μας παραμένει άγνωστο.
Για λόγους τουριστικούς γίνεται αποκατάστασή της.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υπάρχει και το νεόκτιστο Ελληνικό σχολείο (1890) για την μόρφωση των Ελληνοπαίδων στην είσοδο του παλιού χωριού Το κτίριο έχει λειτουργήσει ως νοσοκομείο, δημοτικό σχολείο και αστυνομικό τμήμα από τη δεκαετία του 1890. Το κτίριο έχει δύο ορόφους σήμερα είναι το ενημερωτικό κέντρο ,τα γραφεία , και το κέντρο προώθησης του εθνικού πάρκου της χερσονήσου Dilek Peninsula
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Το βαμβάκι ήταν βασικό αγροτικό προϊόν όπως και η καλλιέργεια της ελιάς και της αμπέλου για λάδι και κρασί.
ΔΙΩΞΕΙΣ
Μετά το 1914 η Χριστιανική Κοινότητα της Κωμόπολης των Δωματίων μαζί με τις γειτονικές Ελληνορθόδοξες κοινότητες Σωκίων,Νεοχωρίου,Γέροντα,Άκ-κιοι,ΚελεμπεσΊου Βαγάρασι,Δεβελίκιοι Μάλκαδσα και Μπελερίτσς συνέπεια συνεχών φυλακίσεων,πιέσεων,επιτάξεων,δαρμών και απελάσεων διασκορπίστηκαν σε διάφορα μερί προσπαθώντας να ξεφύγουν από αυτά που συνέβαιναν σχεδόν καθημερινά ,μάλιστα κάποιοι έφυγαν μακρυά από τα παραθαλάσσια μέρη κατευθυνόμενοι στο εσωτερικά σε χωριά Μουσουλμάνων που πολύ από αυτούς τους βοηθούσαν
Σε κάποια χωριά της περιοχής που η στρατολόγηση ,ουσιαστικά όμως η κατάταξη τους στα τάγματα εργασίας τα Αμελέ Ταμπουρού ολοκλήρου του ανδρικού πληθυσμού προκάλεσε την διάλυση τους.
Αργότερα από συμμορίες ατάκτων (Τσετες ) δολοφονήθηκαν έξω από το χωρίο των Δωματίων 3 άτομα ο Μάρκος Βλαχος ,ο Ευαγγελάτος Κουλίας και Μανώλης Νικητογλου
ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ – ESKI DOGANBE-YENI DOGANBE
Οι αγρότες κάτοικοι του το 1985 εγκατέλειψαν το παλιό χωρίο (Eski Doganbe) το χωριό όταν δεν ήταν κατάλληλο για γεωργική γη και εγκαταστάθηκε στην περιοχή 2 χλμ. πιο κάτω και δημιούργησε το χωριό Yeni Doğanbey.
Το χωριό Eski Doganbey ένας μικρός οικισμός ( Πληθυσμός: 714 το 2010), είναι ένα όμορφο μέρος , προσφέροντας όμορφα ανακαινισμένα πέτρινα σπίτια, πέτρινους δρόμους και όμορφες πλατείες
Πρόκειται για ένα χωριό που βρίσκεται στη νότια πλαγιά των βουνών Μυκάλε (Σαμψούν), με θέα την περιοχή του Δέλτα του Εθνικού Πάρκου από ψηλά και όπου ζούσαν οι Έλληνες μέχρι το 1924
Απέχει από την αρχαία Πριήνη η το νεότερο Κελεμπεσι 8 περίπου χλμ.. Είναι ο τελευταίος οικισμός στην περιοχή ,ανάμεσα στα Δωμάτια και την αρχαία Πριήνη βρίσκονται 2 οικισμοί το Tuzburgaz και το Atburgaz μπροστά από την ιστορική πόλη Priene και την οδό Güllübahçe που συνδέεται με την επαρχία Söke της επαρχίας Aydın
ΔΙΠΛΑΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
— –Η λίμνη Καρίνα και η τοποθεσία της Καρίνας —–
Με την συνέχιση των προσχώσεων του Μαιάνδρου ποταμού σχηματίστηκε μπροστά από τον νέο οικισμό Yeni Doğanbey μια λίμνη που φέρει το όνομα λίμνη Καρίνα, Καρίνα είναι καθαρά Ελληνική λέξη που προέρχεται από ένα ναυπηγικό όρο , το κατώτερο τμήμα του σκελετού ενός πλοίου ή μιας βάρκας, που εκτείνεται από την πλώρη ως την πρύμνη,και αποτελείται από ένα ή από περισσότερα ξύλινα ή σιδερένια δοκάρια και λειτουργεί ως αντίβαρο για την καλύτερη ισορροπία και πλεύση του σκάφους.Και προφανώς δόθηκε η ονομασία αυτή γιατί η λίμνη που σχηματίσθηκε όταν σχηματίσθηκε μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα σε παλιότερες προσχώσεις και την θάλασσα του Αιγαίου, που μοιάζει με καρίνα πλοίου από τις προσχώσεις του ποταμού. Συνώνυμο της Καρίνας είναι η τρόπιδα του πλοίου.Δυτικά και σε απόσταση 8 χλμ από το Yeni Doğanbey. υπάρχει μια τοποθεσία που λέγεται Καρίνα όπου τώρα υπάρχει μόνον ένα εξοχικό κέντρο όπου σερβίρονται αλιεύματα της περιοχής και η ακτή είναι κατάλληλη για κολύμπι.
Πρόκειται για μια εγκατάσταση στην οποία πριν από πολλά χρόνια οι χώροι που χρησιμοποιούνται ως τελωνειακά κτίρια μετατράπηκαν σε εστιατόρια και καταφύγια αλιείας.Δεν επιτρέπονται νέα κτίρια επειδή είναι προστατευόμενες περιοχές, μπορούν μόνο να επισκευάσουν και να χρησιμοποιήσουν τα παλιά.
Παλιότερα το (1884 μ.Χ) στην θέση αυτή υπήρχε οικισμός με Έλληνες κατοίκους με την ονομασία Καρίνα. Λίγα χρόνια αργότερα το (1890 μ.Χ ) ο οικισμός αυτός εμφανίζεται με την Ελληνικότητα ονομασία Σπηλιά..Ήταν ο τελευταίος οικισμός στην περιοχή
Ανάμεσα στα Δωμάτια και την αρχαία Πριήνη βρίσκονται 2 οικισμοί το Tuzburgaz και το Atburgaz μπροστά από την ιστορική πόλη Priene και την οδό Güllübahçe που συνδέεται με την επαρχία Söke της επαρχίας AydınΤο —- Tuzburgazı mahallesi. —
που το 1528 λεγόταν : Domuzbergos ,το 1757 με το όνομα Bergos-ý Tonğuz Akçaşehir,το 1890 έως το 1917 Domuzburgaz ως το 1922 ήταν ένα Ελληνικό χωρίο. Είχε πληθυσμό 774 κατοίκους το 2010
Το — Atburgazi mahallesi.—
Το 1528 λεγόταν Atbergos ,το 1575 Nezih Akçaşehir το 1891 Atburgaz. Και το 2010 είχε 2.102 κατοίκους
Στο λόφο του χωρίου υπαρχουν ερείπια κάστρου της Βυζαντινής εποχής ( Castle Atburgazi )
Πολύ πιθανόν το αρχαίο όνομα που υπήρχε το 400-600 π.Χ. στην θέση του να ήταν Σκολοποείς (Skolopoeis)
Η ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΙΝΑ-ΚΑΡΝΑ-DIL
Είναι δημιούργημα του ποταμού Μαιάνδρου όλη η περιοχή είναι μια ενδιαφέρουσα γεωγραφική διαμόρφωση όπου ο μεγάλος ποταμός το Αιγαίο είναι το πλέον στο ακραίο σημείο της χερσονήσου της Μυκάλης.
Είναι μια περιοχή φωλιάς για πελεκάνους
Η Λιμνοθάλασσα Karine (γνωστή επίσης ως Λίμνη Dil) είναι μία από τις λιμνοθάλασσες στο δέλτα του ποταμού Buyuk Menderes, που βρίσκεται στην επαρχία Aydin της Τουρκίας.
Η λιμνοθάλασσα είναι μια από τις πιο ελκυστικές λιμνοθάλασσες στο δέλτα λόγω της ποικιλίας της άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών στα οποία παρέχεται προστασία Παρόλο που ένα στενό φράγμα γης χωρίζει τη λιμνοθάλασσα από τη θάλασσα, συνδέεται σε διάφορες τοποθεσίες στο βορρά. Το κατά προσέγγιση βάθος της λιμνοθάλασσας είναι 1 μέτρο, γεγονός που καθιστά τη λιμνοθάλασσα ιδανικό μέρος για ιχθυοκαλλιέργεια και ένα τέλειο χώρο τροφής για τα πουλιά.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00