* Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.
Ευρισκόμενοι ήδη στο β΄ τρίμηνο του έτους 2020, με τον κίνδυνο για την ασφάλεια υγείας, εξαιτίας του νέου ιού να παραμένει υπαρκτός, τόσο στην παγκόσμια κοινότητα, όσο και στην πατρίδα μας, η Ιερά Μεγάλη Τεσσαρακοστή πέρασε. Ακολούθως, το Άγιο Πάσχα φέτος εορτάστηκε με ένα πολύ διαφορετικό από πέρυσι και λιτό τρόπο και η Εβδομάδα Διακαινησίμου, που άρχισε την ημέρα του Πάσχα, κλείνει σήμερα, Κυριακή του Θωμά, με μια ακόμη τόσο σημαντική εορτή, στο ετήσιο ορθόδοξο χριστιανικό ημερολόγιο.
Αρχικά, ας αναφερθούμε στη σπουδαιότητα αυτής. Όταν ο Ιησούς Χριστός, μετά την Ανάστασή Του, επισκέφθηκε τους Μαθητές Του, ο Απόστολος Θωμάς δεν βρισκόταν εκείνη την ώρα μαζί τους. Όταν, όμως, ο Χριστός επισκέφθηκε και πάλι τους Μαθητές Του, μετά από οκτώ ημέρες, εξού και ο εορτασμός της μνήμης του Αποστόλου Θωμά την εν λόγω ημέρα, προέτρεψε τον Θωμά να αγγίξει τις πληγές Του από την σταύρωση στο Σώμα Του. Τότε, ο Απόστολος, Τον αναγνώρισε και προέβη σε ομολογία της πίστης του σ’ Αυτόν.
Διαβαίνοντας τους αιώνες και φτάνοντας στην σημερινή ημέρα, στο ελληνικό κράτος, όπως και την τελευταία χρονική περίοδο, η Θεία Λειτουργία, στην οποία επιτελούμε την μνήμη του συγκεκριμένου Αποστόλου, θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών των Ιερών ναών για τους πιστούς, σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.), της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου. Κατόπιν τούτου, οι Έλληνες πιστοί της Ορθοδοξίας, αναμένουν, με καρτερία, μια ιδιαίτερη αρετή, το άνοιγμα των θυρών των ναών, ώστε να προσευχηθούν στον χώρο, που είθισται. Στον Χριστιανισμό, όπως και σε άλλες θρησκείες, η συμμετοχή του θρησκευόμενου σε κάθε Ιερό μυστήριο της Εκκλησίας, είναι μείζονος σημασίας δραστηριότητα.
Παρόλ’ αυτά, λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ο χριστιανικός βίος, δύναται να υφίσταται οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Γι’ αυτό το λόγο, ο πιστός έχει αυτό το δικαίωμα, δηλαδή να υμνεί την Παναγία, τον Ιησού Χριστό, τον Πατέρα, το Άγιο Πνεύμα, τους Αγίους και μάρτυρες της Ορθόδοξης πίστης, στην οικία του, όπως αναφέρει το ρητό «Μένουμε σπίτι», όλες τις ώρες του 24ώρου. Σύμφωνα με τον πατέρα Σάββα τον Αγιορείτη, κάθε Χριστιανός Ορθόδοξος, «εφόσον ζει σωστά τον Χριστό, δίνει, με άλλα λόγια, χαρά στους άλλους, δεν ζηλεύει τους άλλους, δεν διακατέχεται από φθόνο, αποτελεί έναν εν δυνάμει Ιεραπόστολο». Μπορεί να διαγεί εν γένει καθημερινώς, ως «πνευματικός ακόλουθος» της Ορθοδοξίας, με συνεχή ομολογία πίστης. Μια κατάσταση, που το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού έθνους, την έλαβε ως «κληρονομιά» από τους προγόνους του.
Καταλήγοντας, κάθε άτομο έχει την ευκαιρία να μετέχει στην Ορθόδοξη πίστη, που ανήκει στην μεγάλη κατηγορία του Χριστιανισμού, μιας θρησκείας, που σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew, αποτελεί με μικρή διαφορά από τον Μουσουλμανισμό την επικρατούσα θρησκεία παγκοσμίως, μιας πίστης, που δεν την απασχολεί εάν ο υποψήφιος πιστός της, είναι καλός ή κακός, φτωχός ή πλούσιος, καθώς όλες και όλοι είναι «ευπρόσδεκτοι».
Χριστός Ανέστη!!!