Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

10 πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις από όλο τον κόσμο

0 comment 6 minutes read

 

Το 2020 έφτασε στο τέλος του και ολόκληρος ο πλανήτης γιόρτασε για τον ερχομό μιας πολύ διαφορετικής χρονιάς.

Ακόμη και αν οι συνθήκες φέτος είναι διαφορετικές, το 2021 πιθανότατα έφερε την οικογένεια ή στενούς φίλους στο σπίτι και αναβίωσε πολλές διαφορετικές πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις.

Ποια είναι λοιπόν η αντίστοιχη «βασιλόπιτα» και «πρωτοχρονιάτικο ρόδι» σε διαφορετικά μέρη του κόσμου;

Από το σπάσιμο πιάτων και τη «βουτιά» από την καρέκλα στη Δανία έως το τρέξιμο με τη βαλίτσα γύρω από το τετράγωνο στην Κόστα Ρίκα, ακολουθούν 10 ιδιαίτερες πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις από όλο τον κόσμο.

12 ρώγες σταφυλιού στην Ισπανία

Οι κάτοικοι της Ισπανίας παρακολουθούν παραδοσιακά μια εκπομπή από την Puerta del Sol στη Μαδρίτη, όπου κόσμος μαζεύεται μπροστά από το ρολόι της πλατείας μετρώντας αντίστροφα για τον ερχομό του νέου έτους.

Οσοι βρίσκονται στην πλατεία και όσοι παρακολουθούν από το σπίτι συμμετέχον σε μια ασυνήθιστη ετήσια παράδοση: τα μεσάνυχτα, το ρολόι χτυπάει 12 φορές και όλοι τρώνε από μια ρώγα σταφυλιού για κάθε ένα από αυτά τα χτυπήματα.

Το έθιμο ξεκίνησε στα τέλη του 20ου αιώνα και φέρεται να δημιουργήθηκε από παραγωγούς σταφυλιών στο νότιο τμήμα της χώρας. Από τότε, η παράδοση έχει εξαπλωθεί σε πολλά ισπανόφωνα έθνη.

Παραλία και… καινούργια εσώρουχα στη Βραζιλία

Μια δημοφιλής παράδοση στη Βραζιλία είναι το να περνούν οι κάτοικοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην παραλία. Εκεί, οι άνθρωποι συχνά χτίζουν μικρές βάρκες γεμάτες δώρα για τη θεά του ωκεανού, Yemanja.

Εάν η βάρκα δεν επιστρέψει στην ακτή, πιστεύεται ότι θα εκπληρώσει την ευχή τους για το νέο έτος. Οι άνθρωποι φορούν επίσης λευκά ρούχα με την πεποίθηση ότι η νέα χρονιά θα φέρει ειρήνη και θετική ψυχολογία.

Φορούν επίσης ολοκαίνουργια εσώρουχα (που αγοράστηκαν ειδικά για την περίσταση) συγκεκριμένου χρώματος, ανάλογα με το τι προσδοκούν από τη νέα χρονιά: το κίτρινο συμβολίζει τον χρυσό – άρα θα φέρει χρήματα -, το κόκκινο ή το ροζ θα φέρει αγάπη, το πράσινο θα φέρει ελπίδα και το μπλε υγεία.

«Βουτιά» από την καρέκλα και σπάσιμο πιάτων στη Δανία

Στη Δανία, δεν αφήνουν απλά να «έρθει» το νέο έτος. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σταματούν ότι κάνουν και ανεβαίνουν σε μια καρέκλα για να κάνουν ένα άλμα σε αυτό.

Οσοι ξεχάσουν να κάνουν αυτό το άλμα από την καρέκλα, λέγεται ότι θα έχουν κακή τύχη τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, καθώς φτάνουν τα μεσάνυχτα, οι Δανοί αρχίζουν να σπάνε πιάτα στις πόρτες των γειτόνων και των φίλων τους.

Οσσ περισσότερα πιάτα βρίσκονται σπασμένα και συσσωρευμένα στην πόρτα των ανθρώπων την Πρωτοχρονιά, τόσο περισσότερους φίλους και καλοτυχία θα έχουν.

Τριήμερος εορτασμός και «Toshikoshi Soba» στην Ιαπωνία

Οι πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις στην Ιαπωνία διαφέρουν από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο – πρόκειται στην ουσία για ένα τριήμερο φεστιβάλ, γεμάτο με διασκεδαστικά παιχνίδια, «βουνά» φαγητού και οικογενειακές επισκέψεις.

Παράλληλα, είναι υπέροχο μια γιορτή να συνδυάζεται με ένα ξεχωριστό φαγητό και οι Ιάπωνες φαίνεται να το καταφέρνουν απόλυτα με το «toshikoshi soba» (χυλοπίτες από φαγόπυρο).

Η λέξη «toshikoshi» σημαίνει το «άλμα» από το παλιό στο νέο έτος. Η παράδοση ξεκίνησε κατά την περίοδο Εντο (1615-1868) στην Ιαπωνία, με πολλούς να πιστεύουν ότι τα μακριά ζυμαρικά συμβολίζουν τη μακροζωία.

Το φυτό του φαγόπυρου μπορεί να επιβιώσει από έντονες καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο ανάπτυξής του, και έτσι τα ζυμαρικά αντιπροσωπεύουν τη δύναμη και την ανθεκτικότητα.

 

Τρέξιμο με τη βαλίτσα γύρω από το τετράγωνο στην Κόστα Ρίκα

Οι πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις  στην Κόστα Ρίκα φαίνεται να είναι ιδανικές για όσους είναι «απεγνωσμένοι» για κάποια ταξιδιωτική απόδραση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα μεσάνυχτα, η παράδοση προβλέπει να αρπάζουν οι άνθρωποι τις βαλίτσες τους και να τρέχουν γύρω από το τετράγωνο με την ελπίδα να ταξιδέψουν στη νέα χρονιά.

«Οσο πιο μακριά τρέχουμε με τις βαλίτσες μας, τόσο πιο μακριά θα ταξιδέψουμε τη νέα χρονιά», γράφει η δημοσιογράφος της Washington Post, Σαμάνθα Σχμίντ, η οποία περνάει κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με την οικογένεια της στην Κόστα Ρίκα – εκεί όπου γεννήθηκε.

«Ολοι το κάνουμε – από τα μικρά ξαδέρφια μου μέχρι τις μεγαλύτερες θείες μου με τα ψηλά τακούνια τους. Οι γείτονες πάντα μας εμψυχώνουν, φωνάζοντας “Feliz Año Nuevo!” και μερικές φορές συμμετέχουν μαζί μας, καθώς τα πυροτεχνήματα κατακλύζουν τον ουρανό».

Κάψτε και μετά… πιείτε τις επιθυμίες σας στη Ρωσία

Μια από τις πιο ιδιαίτερες πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις, αυτή τη φορά από τη Ρωσία, προβλέπει ότι οι άνθρωποι γράφουν τις επιθυμίες τους για το επόμενο έτος σε ένα κομμάτι χαρτί πριν από τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια του βάζουν φωτιά.

Μόλις το χαρτί σταματήσει να καίει, βάζουν τις στάχτες του σε ένα ποτήρι με σαμπάνια την οποία πίνουν μετά τον ερχομό του νέου έτους.

Μπολ με φρούτα και εκκωφαντικός θόρυβος στις Φιλιππίνες

Στις Φιλιππίνες, ένας τρόπος για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά είναι με ένα μπολ με φρούτα. Υπάρχει πάντοτε ένα μπολ με 12 διαφορετικά στρογγυλά φρούτα στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Τα στρογγυλά φρούτα – όπως το σχήμα των νομισμάτων – συμβολίζουν τον πλούτο, ενώ ο αριθμός 12 αντιστοιχεί σε κάθε μήνα του έτους. Τα φρούτα καταναλώνονται τις επόμενες ημέρες της Πρωτοχρονιάς.

Ενα άλλο έθιμο στις Φιλιππίνες είναι απλά να κάνουν όσο περισσότερο θόρυβο μπορούν, κυριολεκτικά με όποιο μέσο έχουν στη διάθεση τους.

Οι Φιλιππινέζοι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται η κακή τύχη και τα κακά πνεύματα. Επίσης, φορούν ρούχα με κυκλικά σχέδια, τα οποία θεωρούνται ότι φέρνουν καλή τύχη.

Πετώντας νερό έξω από το παράθυρο στο Πουέρτο Ρίκο

Τα μεσάνυχτα, οι Πορτορικανοί καλωσορίζουν το νέο έτος πετώντας κουβάδες με νερό από τα παράθυρά τους.

Πιστεύουν ότι αυτή η πράξη απομακρύνει τα κακά πνεύματα και «εκκαθαρίζει» το παλιό έτος για να ανοίξει το δρόμο για το νέο.

Φωτιά στα «άσχημα» της χρονιάς στον Ισημερινό

Στον Ισημερινό και σε άλλα μέρη της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς γίνεται ιδιαίτερα «θερμή» όταν φτάνουν τα μεσάνυχτα. Οι άνθρωποι βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους για να κάψουν ομοιώματα που συμβολίζουν το νέο έτος.

Βάζοντας φωτιά στο ομοίωμα, αφήνεις τα κακά στοιχεία της χρονιάς να «φύγουν» καθώς εισέρχεσαι στο νέο έτος.

Τα ομοιώματα που αντιπροσωπεύουν το «κακό» για τη χρονιά που μας πέρασε ίσως είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με άλλες χρονιές, αφού ιδιαίτερα δημοφιλή αναμένεται να είναι φέτος αυτά που θα φορούν μάσκες προσώπου.

«Dinner for One» και «Bleigießen» στη Γερμανία

Στη Γερμανία, ανάλογα με την περιοχή, υπάρχουν δύο μοναδικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι άνθρωποι για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους.

Η πρώτη είναι η παρακολούθηση ενός ασπρόμαυρου σκετς από μια βρετανική κωμωδία 18 λεπτών με τίτλο «Dinner for One», όπου η Miss Sophie γιoρτάζει τα 90α γενέθλια της με τον μπάτλερ της.

Μία δεύτερη παράδοση είναι το λιώσιμο μολύβδου – γνωστό και ως «Bleigießen». Χρησιμοποιώντας τη φλόγα από ένα κερί, όλοι λιώνουν ένα μικρό κομμάτι μολύβδου πάνω σε ένα κουτάλι και το ρίχνουν σε ένα δοχείο με κρύο νερό.

Το σχήμα που διαμορφώνεται από τον μόλυβδο λέγεται ότι αποκαλύπτει τη μοίρα των ανθρώπων για το επόμενο έτος.

με πληροφορίες από The Washington Post, Colorado.edu, Free Malaysia Today

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00