Ζεσταίνεται και ζωντανεύει και πάλι δειλά – δειλά η αγορά της Κοζάνης. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, οι καταναλωτές βγήκαν στους δρόμους και τα μαγαζιά ξανάνοιξαν μετά από μια παρατεταμένη περίοδο lockdown.
Παρά το τσουχτερό κρύο και τους παγωμένους δρόμους και πεζοδρόμια που επικρατεί στην πρεμιέρα του ανοίγματος του λιανεμπορίου, η ανυπομονησία των καταναλωτών ήταν τόσο μεγάλη που περίμεναν αρκετή ώρα στις ουρές έξω από τα καταστήματα για σύντομες επισκέψεις, καθώς το όριο των 2 ωρών μπορεί να αποδειχθεί λίγο για να εκμεταλλευτούν τις εκπτώσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι έλεγχοι στις ουρές, με τους αστυνομικούς να ελέγχουν την ώρα αποστολής του .
Η φετινή περίοδος των εκπτώσεων προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στους καταναλωτές, καθώς οι έμποροι θέλουν να ρευστοποιήσουν το αδιάθετο χειμερινό στοκ που βρίσκεται στα ράφια. Ήδη οι εκπτώσεις που υπάρχουν φτάνουν μέχρι το 50% και 70%.
Με την βελτίωση του καιρού αναμένουμε να αυξηθεί και η κίνηση», ενώ οι καταναλωτές έδειξαν να τηρούν όλα τα περιοριστικά μέτρα, όπως και οι επιχειρήσεις. Εξάλλου, από την πιστή τήρηση τους θα εξαρτηθεί αν θα κλείσουν και πάλι τα καταστήματα ή αν θα επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Ήδη έχει χαθεί μια εβδομάδα από την εκπτωτική περίοδο, ο εμπορικός κόσμος ελπίζει να σώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί από το σημαντικό πλήγμα που έχει δεχθεί ο τζίρος τους και να «ξεστοκάρει».
Όπως σημειώνουν οι έμποροι, στόχος είναι να υπάρξει κίνηση στην αγορά, και στο τέλος της περιόδου των εκπτώσεων θα γίνει «ταμείο» για το αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους. Υπογραμμίζουν πως πρέπει να τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα ώστε να αποτραπεί μια νέα αύξηση κρουσμάτων που μπορεί να βάλει «ταφόπλακα» στις επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρουν οι έμποροι, οι απώλειες του τζίρου είναι σημαντικές, ενώ και η συσσώρευση των οφειλών και των υποχρεώσεων που έρχονται δημιουργούν ανησυχία. Σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι απώλειες τζίρου των ελληνικών επιχειρήσεων στο εννεάμηνο του 2020 έφτασαν περίπου τα 35 δισ. ευρώ. Οι απώλειες αναμένεται να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους που περιλαμβάνει και την εορταστική περίοδο που έχει και την μεγαλύτερη κατανάλωση παραδοσιακά, καθώς τότε πραγματοποιείται το 35% του τζίρου .
Οι έμποροι ανήσυχοι τονίζουν “πως αν δεν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία το λιανεμπόριο και δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης, όπως η διαγραφή οφειλών, έστω για όσους ήταν συνεπείς πριν την πανδημία, 1 στις 2 επιχειρήσεις θα κινδυνεύει με λουκέτο”.