Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, σήμερα Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, στην αίθουσα διαλέξεων του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης.
Στη συνέντευξη για το εν λόγω επιστημονικό συνέδριο, που θα διεξαχθεί από 11 μέχρι και 12 Νοεμβρίου με θέμα «Οι Βλάχοι της Ελλάδος, Ταυτότητες και Ετερότητες στον χώρο και στον χρόνο» μίλησαν και ανέπτυξαν τις θεματικές ενότητες του ενδιαφέροντος αυτού συνεδρίου, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας Κωνσταντίνος Ντίνας και ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, εισηγήσεις, ομιλίες, έρευνες και αναλύσεις θα υπάρξουν από πλειάδα ειδικών ερευνητών, ακαδημαϊκών και καθηγητών (40 περίπου) για την κοινωνική λαογραφία, την γλωσσολογία και τον πολιτισμό των Βλάχων.
Όπως είπε ο κ. Νιτσιάκος (οι Βλάχοι είναι μια εθνοπολιτισμική ομάδα, η οποία είναι διασκορπισμένη στον Ελλαδικό χώρο και οι ταυτότητες διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο ανάλογα με τις αλληλοεπιδράσεις που έχουν με τους εντόπιους πληθυσμούς κάθε φορά». Μιλάμε για ένα διεπιστημονικό συνέδριο, όπου συμμετέχουν παλιοί και νέοι επιστήμονες και ερευνητές, οι οποίοι θα φωτίσουν αυτό το πολύ σύνθετο ζήτημα της ταυτότητας των Βλάχων διαχρονικά στον Ελλαδικό χώρο, τόνισε ο κ. Νιτσιάκος.
Ο καθηγητής γλωσσολογίας του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας κ. Ντίνας αναφέρθηκε στον σκοπό του συνεδρίου, ο οποίος, όπως επισήμανε, εστιάζεται στο «πώς μιλιέται η βλάχικη γλώσσα από τόπο σε τόπο στον Ελλαδικό χώρο. Τόνισε πως «η γλώσσα είναι μνημείο πολιτισμού του λόγου και η εταιρεία μας ανέλαβε την διεκπεραίωση και αποτύπωσή του σε διαδραστικό χάρτη».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ