Ο Δήμος Κοζάνης, έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών, αναπροσαρμόζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Συγκεκριμένα, αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες δράσεις για το διήμερο 4-5 Σεπτεμβρίου 2021, με στόχο την αποφυγή δημιουργίας συνθηκών συγχρωτισμού. Κανονικά θα πραγματοποιηθούν μόνο οι τρεις – εκθέσεις αφιερώματα που ετοίμασε ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη (ΚΔΒΚ) και το Εικαστικό Εργαστήρι του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού & Νεολαίας (ΟΑΠΝ) .
Οι δύο εκθέσεις θα λειτουργήσουν σε χώρους της ΚΔΒΚ (στον εκθεσιακό χώρο και το φουαγιέ) και η τρίτη στο Αρχοντικό Λασσάνη.
1. Γεώργιος Λασσάνης: Ο Κοζανίτης Homo universalis (Τετάρτη 25 Αυγούστου μέχρι Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου).
Έκθεση αφιερωμένη στον Γεώργιο Λασσάνη, τον Κοζανίτη homo universalis θα λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου της ΚΔΒΚ από την Τετάρτη 25 Αυγούστου.
Μέσα από το έντυπο και αρχειακό υλικό που υπάρχει στους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης ξεδιπλώνονται τα, περίπου, εκατό χρόνια ιστορίας και δράσης (1793-1870) του, αποσκοπώντας στην παρουσίαση της ζωής και έργου του Γεωργίου Λασσάνη. Μία προσωπικότητα- σύμβολο που αποτελεί φωτεινό παράδειγμά, καθώς διετέλεσε Φιλικός, δάσκαλος, λόγιος, συγγραφέας, πολεμιστής, υπουργός, δημόσιος λειτουργός, και συνέδεσε την ζωή του με το όραμα της απελευθέρωσης και της δημιουργίας του νεότερου ελληνικού κράτους, δίνοντας όλες του τις δυνάμεις τόσο για την εθνική απελευθέρωση όσο και για την ανόρθωση του νεοσύστατου κράτους και της ελληνικής κοινωνίας που έβγαινε από την Εθνεγερσία ματωμένη και πεινασμένη.
Η εκθεσιακή αφήγηση της ζωής του Λασσάνη γίνεται μέσα από ζωγραφικά έργα, έντυπα τεκμήρια και σπάνιο αρχειακό υλικό της Βιβλιοθήκης, τα οποία πλαισιώνουν επεξηγηματικοί πίνακες και φωτογραφίες. Όλα αυτά αποτελούν τις δώδεκα ενότητες που θα ζωντανέψουν την βιογραφία του, αλλά και τις διάφορες ιδιότητες που απέκτησε στη ζωή του. Παράλληλα, θα δώσουν και μία συνοπτική εικόνα του Λασσάνη μέσα από τα μάτια των μεταγενέστερων και τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα για να αναδειχθεί το σύνολο του έργου του και ιδιαίτερα ό,τι διαθέτει η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-19:00
Τα σχολεία ή άλλα οργανωμένα σύνολα, μπορούν να επισκέπτονται και να ξεναγούνται στην έκθεση, τις εργάσιμες μέρες από τις 09.00 έως και τις 15.00, κατόπιν ραντεβού, το οποίο μπορούν να κλείσουν καλώντας στο 2451049319 (εσωτ. 148).
2. «Οι Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας στην Τοπική ιστορία»- (Τετάρτη 1 μέχρι Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου)
Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης συμμετέχει με τις βιβλιοθήκες της Μακεδονίας, και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μέσα από μια διαδημοτική έκθεση τεκμηρίων.
Κάθε βιβλιοθήκη δημιούργησε έως τρία περιγραφικά λάβαρα παρουσίασης, banner, τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό της έκθεσης, με σκοπό την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης στις περιοχές της Μακεδονίας, ενώ παρουσιάζονται και ιστορικά κειμήλια που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες το 1821 από την συλλογή του Βασίλη Νικόλτσιου.
Αναδεικνύοντας το υλικό της τα λάβαρα της Κ.Δ.Β.Κ. απεικονίζουν τη Χάρτα του Ρήγα και δύο ιστορικές προσωπικότητες της περιοχής: τον Γεώργιο Κ. Σακελλάριο και τον Γεώργιο Λασσάνη.
Η έκθεση ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη στις 5 Απριλίου και θα περιηγηθεί σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας που συμμετέχουν.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι φορείς:
1. Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,
2. Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης,
3. Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας,
4. Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιούπολης «Δημήτριος Ε. Οικονόμου»,
5. Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης,
6. Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης,
7. Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης,
8. Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος»,
9. Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
10. Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαγκαδά
11. Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου,
12. Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας,
13. Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν. Μουδανιών,
14. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος
15. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου,
16. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυκάστρου,
17. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας
18. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών,
19. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας
20. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών,
21. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια»,
22. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα»,
23. Πολεμικό Μουσείο Γ΄Σ.Σ. Θεσσαλονίκης.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-19:00
3. Μικρό Οδοιπορικό στη ζωή του Γεώργιου Λασσάνη (Κυριακή 5 μέχρι Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου)
Το νήμα της συλλογικής μνήμης, 200 χρόνια μετά από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, εκτυλίσσεται στις συνειδήσεις του παρόντος, αναζητώντας μορφή στον χώρο και τον χρόνο. Το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης, επιχειρεί τη σχηματοποίηση αυτή, με αναφορά στο πρόσωπο του Κοζανίτη οραματιστή Γεώργιου Λασσάνη, μέσω μιας εικαστικής εγκατάστασης στο αρχοντικό που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στην ομώνυμη πλατεία.
Μία περιπλάνηση στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μέσα από μία πληθώρα εικαστικών πρακτικών – ζωγραφική, κόσμημα, κεντητική, εγκατάσταση – προ(σ)καλώντας την μνήμη να ενωθεί με το χθες και το σήμερα.
Η πολυσχιδής προσωπικότητά του και η συμβολή του στην εθνική απελευθέρωση αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της εικαστικής αφήγησης, που ξεδιπλώνεται μέσα από οχτώ «Στάσεις Μνήμης», περικλείοντας η καθεμία μικρές οπτικοποιήσεις της ιστορίας, που ενσαρκώνονται στον χώρο του, σε κείνη τη μικρή κόγχη του δωματίου του, που το νήμα της ζωής του ξεκίνησε να συνυφαίνεται με τα αιώνια.
Συνεργατικό έργο των εικαστικών Ελένης Δινοπούλου, Βίκυς Ελευθεριάδου, Έλενας Ζέρβα και των καλλιτεχνών κοσμήματος Ελεονόρας Γαβαλίδου και Ελένης Σιούστη του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης.
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 11:00-13:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 19:00 – 21:00.
Τα σχολεία μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 2461029843 (κα Βόμβα και κα Λιάκου) και πέραν της 18/9, καθ’ όλη την διάρκεια του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.
FacebookTwitterE-mail