Μαραθώνια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Χωροταξικό Πλαίσιο Δυτικής Μακεδονίας. Καταψηφίστηκε η πρόταση για προσβολή του
Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου με θέμα τη Λήψη Απόφασης για την κατάθεση Αίτησης Ακυρώσεως στο ΣτΕ, του δημοσιευθέντος σε ΦΕΚ Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, λόγω αποκλεισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου από τη Διαβούλευση για την κατάρτιση του, με απώτερο στόχο την εκ των υστέρων νομιμοποίηση των ΑΠΕ στα Ορυχεία και τη Δυτική Μακεδονία.
Εισηγήτρια εκ μέρους των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης που έφεραν το θέμα προς συζήτηση ήταν η επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα» κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου.
Η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια και κράτησε πέντε ώρες. Επίσης ήταν παρόντες πολλοί θεσμικοί φορείς της περιοχής αλλά και πολλοί πολίτες.
Η κα Ζεμπιλιάδου στην εισήγησή της χαρακτήρισε το θέμα ως το πιο σοβαρό καθώς θα καθορίσει το μέλλον της περιφέρειας για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Συνέχισε για το περιφερειακό χωροταξικό λέγοντας πως για τρεις λόγους ζητάει την ακύρωσή του. Πρώτον γιατί υποβαθμίζονται όλα τα αστικά κέντρα της περιφέρειας ξεκινώντας από την Κοζάνη που υποβιβάστηκε από κέντρο διεθνούς και ευρωπαϊκής εμβέλειας σε περιφερειακής και διαπεριφερειακής εμβέλειας, το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις πόλεις της περιφέρειάς μας. Δεύτερον υποβαθμίστηκαν τα διευρωπαϊκά δίκτυα που περνάνε από την περιοχή δρόμοι, τρένα κλπ. όπως επίσης και το αεροδρόμιο της Καστοριάς που από διεθνές έγινε απλό. Ακόμα αναφέρθηκε για την καύση απορριμάτων η οποία είναι προγραμματισμένη μέσω του συγκεκριμένου χωροταξικού που θα γίνει και θα μολύνει την περιοχή καθώς επίσης θα υποβαθμίζει και τα αγροτικά προϊόντα του τόπου. Τέλος σύμφωνα με την κυρία Ζεμπιλιάδου όλο αυτό έγινε χωρίς διαβούλευση αλλά με “μεθοδεύσεις” για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης τόνισε την σημαντικότητα του χωροταξικού το οποίο με “μη δημοκρατικές” δεν ήρθε προς διαβούλευση στο περιφερειακό συμβούλιο. Κάτι το οποίο είναι αδιανόητο καθώς αφορά το παρόν και το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας. Ακόμα αναφέρθηκε στην γενικότερη υποβάθμιση που θα υπάρξει στην περιοχή μας εάν το συγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο μείνει ως έχει.
Ο κος Στολτίδης στήριξε το συγκεκριμένο αίτημα της αντιπολίτευσης τονίζοντας όμως πως το σκεπτικό της στήριξης του είναι διαφορετικό με των υπολοίπων.
Χαρακτήρισε αντιλαϊκό το συγκεκριμένο χωροταξικό και ανέφερε πως όλα αυτά γίνονται για το κεφάλαιο και τους μεγαλοεπενδυτές.
Τον λόγο επίσης έλαβαν οι βουλευτές Πάρις Κουκουλόπουλος και Καλλιόπη Βέτα οι δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας, Γρεβενών, Βελβεντού, Αμυνταίου και Άργους Ορεστικού οι οποίοι με την σειρά τους εξέφρασαν τους προβληματισμούς και την εναντίωσή τους στο περιφερειακό χωροταξικό που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης προσπάθησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης με διάφορα έγγραφα και νόμους.
Επίσης για τον χάρτη που ήταν αναρτημένος καθ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ανέφερε πως απλά είναι χάρτης που δείχνει το ενδιαφέρον διάφορων επενδυτών για τοποθέτηση ΑΠΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι στο χωροταξικό και θα γίνουν αυτά που απεικονίζει.
Ανέφερε πως συμφωνεί με το περιεχόμενο του περιφερειακού χωροταξικού και πως είναι χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή μας.
Την πρόταση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης την ψήφισε το σύνολο της και κανένας της συμπολίτευσης.