147
Χοιρινές τσιγαρίδες ή “τζουμπιρίγκες”, όπως τις λέν στην Φλώρινα!
Παραμονές Χριστουγέννων, στις παλιές κοινωνίες των σπιτικών αυλών σφάζανε τον χοίρο, που έτρεφαν από το καλοκαίρι, με πίτουρα, αποφάγια και τσουκνίδια κι έσπαζαν τα ρουθούνια από τη νόστιμη γαργαλιστική μυρωδιά του τσιγαρισμένου χοιρινού λίπους!
Αλλωστε, δεν είχαν, στα παλαιότερα χρόνια, την ευκαιρία να γεύονται συχνά αυτή την εξαίσια λιχουδιά και την περίμεναν πως και πως!
Το λιωμένο λίπος από τις τσιγαρίδες το έριχναν σε δοχεία, όπου πάγωνε και το χρησιμοποιούσαν σαν μαγειρικό λίπος!