28 Οκτωβρίου 1940 – 28 Οκτωβρίου 2020, υπό την φωτοφόρο Σκέπη της Παναγίας. Χρόνια πολλά, ειρηνικά, ελεύθερα και διδακτικά.
‘’Η σημερινή ημέρα, για μας τους Έλληνες, είναι εθνική μα και θρησκευτική γιορτή, σαν επέτειος ηρωικής άμυνας, υπό την σκέπην της Παναγίας, ενός ελεύθερου λαού εναντίον της βαρβαρότητος’’ (Μικρός Συναξαριστής. Επισκόπου Διονυσίου Λ. Ψαριανού, Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης. Κοζάνη 1965).
Όλοι, λαός και ηγεσίες, κάτω από την φωτοφόρο Σκέπη της Παναγίας – βοήθειά μας – χτες, σήμερα και αύριο.
Χαιρετίζουμε και υμνούμε ‘’ευγνωμόνως’’ την Παναγία για τα θαυμάσια που μας παρέχει, με τους παρακάτω στίχους:
Χαίρε, του κόσμου η Σωτηρία.
Χαίρε, Ελλάδος η προστασία.
(Στίχοι από το Συναξάρι της 28ης Οκτωβρίου).
Ο πρώτος στίχος είναι η ευγνωμοσύνη για την οικουμενική προσφορά της Παναγίας (που είναι ο Χριστός) στο ανθρώπινο γένος.
Ο δεύτερος είναι η ελεύθερη και αβίαστη επιλογή των επί μέρους γενών, των επί μέρους πατρίδων (εν προκειμένω της Ελλάδας) με την αποδοχή της προσφοράς και τη συλλογική ένταξή τους μέσα στη φωτοφόρο και ενοποιό Σκέπη της Παναγίας.
Μαζί με ΟΧΙ των Ελλήνων (το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940) απέναντι στον επιτιθέμενο ιταλικό φασισμό και θρασύτατο εισβολέα από τα βουνά της Βορείου Ηπείρου, που ηττήθηκε και απωθήθηκε από τον αμυνόμενο για την ελευθερία της πατρίδας ελληνικό στρατό.
Οι σχεδιασμοί των μεγάλων της γης και η ανημπόρια των τότε ελληνικών πολιτικών ηγεσιών άφησαν (ηθελημένα ή μη) τη Βόρειο Ήπειρο εκτός Ελλάδας.
Χρόνια πολλά, ειρηνικά, ελεύθερα και διδακτικά “ότι πολλοί κυκλόθεν οι εχθροί ημών και μακάριος ο λαός, ου εστί βοηθός Κύριος ο Θεός αυτού”. (Από την Ευχή της Δοξολογίας επί τη Εθνική Επετείω των Νικητηρίων, τη 28η Οκτωβρίου).
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος