428
40 χρόνια πριν η δημιουργία της έκθεσης στα Κοίλα. Στόχος της η αντιμετώπιση της μεταλιγνιτικής περιόδου. “Η αγωνία για τις προετοιμασίες των εγκαινίων”
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Πρόεδρου του ΕΒΕ Κοζάνης (1983-1988 )
Αρχίσαμε μια σειρά δημοσιεύσεων θέλοντας να τιμήσουμε καταρχάς τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην δημιουργία της βιοτεχνικής και γεωργικής έκθεσης Κοζάνης επί ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της
Στόχος μας είναι να ξυπνήσουμε συνειδήσεις που κρατούν σε αδράνεια τα εκθεσιακό κέντρο που είχε δημιουργηθεί μετά την διακηρύξει της πρώτης μέρας της έκθεσης στις 2/9/1984 ότι χρειαζόμαστε ένα εργαλείο και αυτό είναι η δημιουργία ενός εκθεσιακού κέντρου στο χώρο του κτηνοτροφικού σταθμού Κύλων που θα προβάλει τα τοπικά προϊόντα και συγχρόνως να είναι ένα σχολείο που θα στηριχτεί την ύπαρξη παραδοσιακών επαγγελμάτων για να αντιμετωπισθεί η μεταλιγνιτική περίοδος που αργά η γρήγορα θα έλθει οι οι συνέπειες της θα είναι οδυνηρές
Αναφερθήκαμε στην προηγούμενη δημοσίευση στην απόλυτη επιτυχία που είχε η διοργάνωση της έκθεσης των τοπικών προϊόντων απο ΕΒΕ της Κοζανης το 1983 στην Θεσσαλονίκη και με την βοήθεια των σωματείων του σύνολου της Κοζανίτικης παροικίας
Οι Κοζανίτες από όλο το νόμο της Θεσσαλονίκης επισκεφθήκαν την έκθεση άλλα και άλλοι επισκέπτες είδαν με το θαυμασμό και τον που εξέφραζαν την ποιότητα των προϊόντων και προβληματιστήκαμε για την ανάγκη της δημιουργίας μιας μόνιμης έκθεσης στην περιοχή που βρισκόταν το επιμελητήριο μας που θα εχει σαν βασικό στόχο την προβολή τα προϊόντα του ιδιωτικού τομέα του τόπου μας, για να πάψει να διαλύεται η οικονομία της περιοχής και να υπάρχει μονομερής προσανατολισμός του εργατικού δυναμικού στα εργοστάσια ΔΕΗ και στα ορυχεία του λιγνίτη αργά ή γρήγορα κάποια στιγμή θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, που θα οδηγήσει στην κατάρρευση της , ο λιγνίτης είναι ένας πλουτοπαραγωγικός πόρος που είναι εξαντλήσιμος και πρέπει να υπάρχει σύγχρονη ανάπτυξη και άλλων τομέων της οικονομίας.
Η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή που στο παρελθόν με την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας δημιούργησε θαύματα την εποχή που αναλάβαμε την διοίκηση του ΕΒΕ της Κοζάνης εξακολουθούσαν να υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που παρήγαν προϊόντα με ενδιαφέρον ,όμως άρχισαν να έχουν προβλήματα μια και ούλο το εργατικό δυναμικό είχε τάσεις αποχώρησής ,η αύξηση του τζίρου τους με την προβολή των προϊόντων θα μπορούσε να γίνει, μέσω εκθέσεων και ιδιαιτέρως με βασική έκθεση ου θα βρίσκεται στον τόπο παραγωγής που με τον μόνιμο χαρακτήρα της θα είχε συνεχή προβολή και όχι περιστασιακό.
Συσκέψεις επί συσκέψεων ολόκληρο το 1983 για την δημιουργία της έκθεσης μια και το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο.
Υπήρχαν σοβαρά εμπόδια για μια τέτοια οργάνωση για να είναι επιτυχημένη χρειαζόταν την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από όλο το Δ.Σ. , Στήριξη άπω την πολιτεία Χρηματοδότηση . Ένας χώρος τόσο για τις πρώτες εκθέσεις που θα είναι κατάλληλος για κάτι τέτοιο ,αλλά συγχρόνως τόπος που θα έχει προοπτικές για την δημιουργία του μόνιμου εκθετηρίου αλλά δεν θα συμβάλει στην διεύρυνση της αντιπαλότητας ανάμεσα σε τοπικιστικές αντιλήψεις
Ακόμη για να έχει προοπτική ανάπτυξης ,χρειάζεται τα μέλη της να εμπιστευθούν την διοίκηση και να φέρνουν τα προϊόντα τους και βεβαία δεν ήταν τα μόνα.
*Η ΣΥΝΝΕΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ
Μέσα στο συμβούλιο υπήρχαν 2 απόψεις, που είχαν να κάνουν με τον χρόνο που πρέπει να δημιουργούνται οι εκθέσεις. Η μια ήταν της Διοικούσας Επιτροπής, που έλεγε ότι προκειμένου να βοηθήσεις τις επιχειρήσεις, να αναπτυχθούν, βοήθησε τις, δίνοντας τον τρόπο να προβάλουν το προϊόν. Αυτό, όμως προϋπόθετε τη δεδομένη ποιότητα του προϊόντος, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η ζήτησή του, η οποία θα οδηγούσε και στην ανάπτυξη. Προβολή μπορεί να υπάρξει και μέσω εκθέσεων, οι οποίες πιο εύκολα και πιο γρήγορα συγκεντρώνουν κόσμο, για να ενημερωθεί για οποιοδήποτε προϊόν. Είναι μεγάλες “βιτρίνες”, που προωθούν τις πωλήσεις.
Υπήρχε και η άλλη άποψη που έλεγε ότι, αν δεν έχεις ανεπτυγμένη βιοτεχνία ή βιομηχανία, δεν μπορείς να προχωρείς σε προβολή προϊόντων. Και αυτό,γιατί μπορεί να’ ρθει στιγμή που να μην μπορείς να εξυπηρετήσεις, λόγω ελλείψεως εμπορευμάτων την στιγμή της ζήτησης και όλη η προσπάθεια να πάει χαμένη
Εμείς επιμείναμε για την ορθότητα της θέσης μας, αντιπαραβάλλοντας την παροιμία,’το αγώγι ξυπνά τον αγωγιάτη” και κατά συνεπεία όταν αυξηθεί η ζήτηση θα ρθει και η ανάπτυξη. Τελικά, επικράτησε, κατά πλειοψηφία η άποψή μας και έτσι προχωρήσαμε την δημιουργία της 1ης έκθεσης των προϊόντων μας στη Κοζάνη πλέον.
Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ
Εκείνο τον καιρό οι εκλογές γινόταν με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πολιτική προέλευση των υποψηφίων ήταν νοητή μιας και δεν υπήρχαν παραταξιακά ψηφοδέλτια.
Οι εσωτερικές εκλογές, που έγιναν με 28 εκλέκτορες έφεραν στην ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, μέλη που πολιτικά δεν ήταν κοντά. Παρόλα αυτά επεκράτησε η λογική και το συμφέρον του τόπου και πολύ γρήγορα οι αποφάσεις στη μεν διοικητική επιτροπή ήταν ομόφωνες ,στο δε διοικητικό συμβούλιο ελάχιστοι ήταν αυτοί που διαφωνούσαν και υπήρχε μια πολύ καλή χημεία ανάμεσα σε όλους. Αργότερα, αυτό βοήθησε στην επίτευξη πολλών πραγμάτων.
Από τις πρώτες εβδομάδες, η συνεργασία με τον Νομάρχη Κοζάνης στο ΝΣ βοήθησε και μέσα σε λίγες εβδομάδες επισκέφθηκε το ΕΒΕ. Πρώτα, με γνωριμία στο Διοικητικό Συμβούλιο και έκτοτε πάρα πολύ τακτικά, ερχόταν να συζητήσει τα διάφορα προβλήματα που προέκυπταν, δίνοντας μάλιστα και συμβουλευτικές αρμοδιότητες που δεν καλυπτόταν και από ένα τυπικό νόμο.
*ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
— Ο Χώρος της 1ης έκθεσης το σχολείο των Κύλων
Το νεότευκτο, διώροφο δημοτικό σχολείο, με αρκετά μεγάλο προαύλιο χώρο(
. Το σχολείο είχε ευρύχωρες αίθουσες ,2 ορόφους με 2 σκάλες, που κάλυπταν τους όρους ασφαλείας, σε περίπτωση τυχαίας αναστάτωσης στον πάνω όροφο και με 2 μεγάλα σαλόνια, 1 σε κάθε όροφο, όλους τους βοηθητικούς χώρους και επιπλέον, δυο εξόδους.
Η περίφραξη του ήταν άριστα κατασκευασμένη, με τοίχο και σιδερένια κάγκελα και 3 εισόδους. Ιδανικό! Επιπλέον, ήταν ελεύθερο για 2 ,5 μήνες, το καλοκαίρι, οπότε δεν θα αποτελούσαμε εμπόδιο στη λειτουργία του.
Στο υποσυνείδητο μου, υπέβοσκε και ένας ακόμη λόγος, που ήταν η αύρα, που ενέπνεε ο χώρος του κτηνοτροφικού σταθμού Κοίλων, μέσα από τις παιδικές μου αναμνήσεις.
— Ο κτηνοτροφικός σταθμός Κοίλων
Έπρεπε να βρούμε ένα χώρο που να καλύπτει κάποιες προϋποθέσεις, έτσι ώστε στήνοντας την πρώτη έκθεση να έχει και συνέχεια. Μια έκταση, που το μέγεθός της, να είναι τέτοιο ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων δραστηριοτήτων. Έπρεπε να βρούμε ένα χώρο, προσβάσιμο και με προοπτικές τέτοιες, ώστε η έκθεση να έχει μέλλον και επί πλέον ένα χώρο που να απαλύνει τις ανταγωνιστικές τάσεις, που υπήρχαν και δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στις δυο μεγάλες πόλεις του νομού μας.
-Τάσεις που δυστυχώς συνετέλεσαν, ώστε να χαθούν αρκετά πράγματα από την περιοχή και ο χώρος αυτός βρέθηκε και ήταν ο κτηνοτροφικός σταθμός Κοίλων που μέσα σε αυτόν υπήρχαν ορισμένα κτίρια με αξιοζήλευτα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ..
Έτσι, και τα κτίρια θα σωζόταν, αλλά και οι σκοποί μας θα επιτελούνταν. Επί πλέον, βρισκόταν στον άξονα Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, πιο κοντά, βέβαια, στην Κοζάνη, αλλά, ουσιαστικά, από απόψεως χρόνου μετάβασης η διάφορα μεταξύ των δυο πόλεων ήταν ελάχιστη. Στο χώρο εκείνο γύρω στα 1951-52, η Διεύθυνση Γεωργίας του νομού μας, είχε διοργανώσει έκθεση, την οποία είχα επισκεφθεί, με τον παππού μου, όντας παιδί ακόμα. Μάλιστα, τότε είχα μείνει εντυπωσιασμένος, από κάποιες, τεράστιες ρόκες καλαμποκιού-που προφανώς ήταν ομοιώματα, αλλά τότε μου φάνταζαν αληθινές- .Χρόνια αργότερα, έμαθα, σε μια συζήτηση, με τον γεωπόνο και βουλευτή Γ. Βαγιάτη, ότι εκείνος είχε οργανώσει τις εκθέσεις, όντας στην γεωργική υπηρεσία της Κοζάνης.
ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ
Έχοντας σαν βασικό στόχο την προβολή αποκλειστικά των τοπικών προϊόντων αποφασίσαμε η έκθεση να είναι Βιοτεχνική και Γεωργική μόνον αποκλείοντας εμπορικά προϊόντα που προερχόταν από περιοχές εκτός της αρμοδιότητας του επιμελητηρίου μας
Στόχος μας ήταν η προώθηση της τοπικής παραγωγής όσον αφορά τον Βιοτεχνικό τομέα. Όσο άφορα τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα πέρα από την προβολή της τοπικής παράγωγης είχαμε στόχο ενημέρωσης των αγροτών σε θέματα βελτίωσης της καλλιέργειας και τυποποίησης των προϊόντων με την χρήση νέων τεχνολογιών από όπου και αν προερχόταν .
Απευθυνθήκαμε σε όσες περισσότερες επιχειρήσεις του νομού μπορούσαμε και δώσαμε βάρος αναζητώντας σε όλο το νομό Κοζάνης. ανθρώπους που είχαν επιχειρήσεις ή κατασκεύαζαν καινοτόμα πράγματα, εκείνη την εποχή και αν υπήρχαν δυσκολίες οικονομικές τους λέγαμε ότι δεν έχουμε οικονομικές απαιτήσεις
Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ & Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Η οικονομική κατάσταση στο ΕΒΕ δεν ήταν η καλλίτερη, η εγγραφή και οι συνδρομές δεν ήταν υποχρεωτικές και η εγγεγραμμένοι στα ΕΒΕ της χωράς ήταν μόνον αυτοί που είχαν ανάγκη κυρίως για τις εξαγωγές των προϊόντων (π.χ. γουναράδες) ή για συμμετοχές σε δημοπρασίες
με αποτέλεσμα τα χρήματα που εισέπραττε, να φθάνουν μονάχα για την μισθοδοσία των υπάλληλων. Υπήρχε, βέβαια και μια μικρή επιχορήγηση από το Υπουργείο Εμπορίου.
Υπήρχε ένα μικρο αποθεματικό αλλά εκτιμήσαμε ότι μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρο ποσό , τόσο, που σε καμιά περίπτωση δεν θα επηρέαζε την κάλυψη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων και των άλλων λειτουργικών αναγκών.
Δύσκολα τα πράγματα αλλά ήμασταν αισιόδοξοι, ότι η σωστή δραστηριότητα θα έφερνε κόσμο στο ΕΒΕ, με αποτέλεσμά οποιοδήποτε ποσό χρησιμοποιήσουμε, θα έμπαινε γρήγορα στην θέση του από την αύξηση των εσόδων.
– Νομαρχιακό συμβούλιο.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, προσέφερε 500.000 δρχ και δέχθηκε να είναι συνδιοργανωτής και με συμμετοχές αρμοδιότητος του υπουργείου γεωργίας
–Τράπεζες .
Απευθυνθήκαμε στις τράπεζες, που υπήρχαν στην Κοζάνη η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη αλλά κάποιες από αυτές μας συμπαραστάθηκαν.
– Εθελοντικές εργασίες
Προσωπικοί φίλοι δίκη μου και των μελών του Δ.Σ. έγιναν εθελοντές και μας βοήθησαν με διαφόρους τρόπους, σε όλη την διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης.
– Οικονομική επιβάρυνση των εκθετών
Αποφασιστικέ η μη υποχρεωτική οικονομική συμμετοχή των εκθετών
που όμως δεν θα ξεπερνούσε τις 10.000 δρχ, ( 33 Ευρώ σημερινά ) κατά εκθέτη, συγκινητικό ήταν ότι όλοι σχεδόν οι εκθέτες προσέφεραν χρήματα και μάλιστα εκθέτες που βραβεύθηκαν δεν πήραν το χρηματικό ποσό που είχαμε καθορίσει και ακόμη πιο συγκινητικό η προσφορά των επιχειρήσεων συσκευασίας μπαχαρικών Μ. Μπακατζούνη επέμενε και προσέφερε 100000 δρχ.
– Η κάλυψη των πολιτιστικών εκδηλώσεων
. Θεωρούσαμε αναγκαίες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ,για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η προβολή της δουλειάς των διαφόρων σωματείων της περιοχής .Απευθυνθήκαμε στον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών και από τότε πρόεδρο Κ. Σιαμπανόπουλο και το Δ.Σ. βρήκαμε άμεση ανταπόκριση, χωρίς καμία επιβάρυνση.
– Δήμος Κοζάνης
Ο δήμος Κοζάνης κατασκεύασε την εξέδρα ομιλιών .
–Ελληνική αστυνομία
Είχαμε ανάγκη φύλαξης των εμπορευμάτων Το πρόβλημα εντοπιζόταν, κυρίως, τις βραδυνές ώρες, κάτι που λύθηκε γρήγορα με την πρόθυμη προσφορά της ελληνικής αστυνομίας, η οποία διέθεσε προσωπικό και τις βραδυνές αλλά και τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης. Έτσι αποφασίσαμε να προσφύγουμε στην συνδρομή, τις ώρες λειτουργίας, ενός μόνο ατόμου.
– Ο Τύπος και το ραδιόφωνο
Μετά από συζήτηση που κάναμε με τους εκπροσώπους του τύπου και του ραδιοφώνου εξασφαλίσαμε την αφιλοκερδή στήριξη όλων
Χωρίς να υπάρχει καμιά οικονομική απαίτηση μας στήριξαν ο ΧΡΟΝΟΣ, το ΘΑΡΡΟΣ, η ΑΙΧΜΗ, η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, η ΕΟΡΔΑΙΚΗ κ .α, αλλά και τον ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ της ΕΡΑ στην Κοζάνη.
— Δωρεάν μεταφορά επισκεπτών.
Τα αστικά λεωφορεία της Κοζάνης ανέλαβαν την μεταφορά επισκεπτών από την Κοζάνη χωρίς εισιτήριο με συνεχή επαναλαμβανόμενα δρομολόγια με κάλυψη μόνον των απαραίτητων εξόδων τους .
Πάρα το γεγονός ότι η κατάσταση στο οικονομικό φαινόταν αδιέξοδη αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να ορίσουμε και την ημερομηνία διεξαγωγής της έκθεσης
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Β. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΗΤΑΝ <<Ο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ >>
Στο τέλος Ιουλίου είχαμε την αναγγελία μια απροσδόκητης επίσκεψης , αυτής του τότε υπουργού Εμπορίου Β. Κεδίκογλου.
Εκείνο το διάστημα, ο τότε υπουργός Εμπορίου Β. Κεδίκογλου, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα με την καθιέρωση νέων μέτρων στην αγορά, που χτυπούσαν την κερδοσκοπία των μεγάλων επιχειρήσεων και διαβλέποντας ότι, ενδεχόμενα, να είναι αυτός το εξιλαστήριο θύμα, άρχισε περιοδείες σε ολόκληρη την Ελλάδα, επισκεπτόμενος τα επιμελητήρια.
Βάλαμε επί τάπητος το θέμα της έκθεσης.
Του δώσαμε στοιχεία για την τοπική οικονομία, τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουμε, την προηγηθείσα επιτυχημένη έκθεση, με τον ΕΟΜΜΕΧ και την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής αγοράς.
Μας ρώτησε το κόστος προϋπολογισμού, του το είπαμε ότι ανέρχονταν στα 4 εκατομμύρια δραχμές και αμέσως μας υποσχέθηκε, ότι το υπουργείο θα καλύψει τη μισή δαπάνη, αλλά και ότι θα ήταν παρόν στα εγκαίνια, που θα γινόταν σε 25μέρες.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
–Ημερομηνία διεξαγωγής
Η επιλογή της ημερομηνίας που θα διεξαγόταν η 1η έκθεση έμπαινε πλέον σε κάποιους περιορισμούς.
Ο πρώτος περιορισμός ήταν, όπως προανέφερα η λειτουργία του σχολείου. Έτσι, ο χρόνος αυτός έπρεπε να βρίσκεται ανάμεσα στις αρχές του Ιούλη και στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ο Δεύτερος περιορισμός προερχόταν από την Έκθεση Θεσ/νίκης υπήρχε απόφαση από το υπουργείο απαγόρευσης διοργάνωσης εκθέσεων λίγες ημέρες πριν και λίγες μετ έτσι ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα για την παλιά και καθιερωμένη έκθεση .
–Διάρκεια της έκθεσης,
Επελέγησαν οι 8 ημέρες. γιατί θέλαμε οι επισκέπτες να έχουν στην διάθεση τους 2 σαββατοκύριακα και μάλιστα το Σεπτέμβρη, καθώς είναι ένας μήνας με βροχοπτώσεις, κάτι που θα ήταν επιζήμιο για την όλη προσπάθεια αν έχοντας μόνο ένα σαββατοκύριακο έβρεχε.
Έτσι καταλήξαμε στην ημερομηνια1/9/1984-9/9/1984.
Οι ημέρες της διεξαγωγής και των εγκαινίων ήρθε με πάρα πολλούς κόπους και προσπάθειες και όλοι περιμέναμε το τελικό αποτέλεσμα
ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Μέχρι την στιγμή εκτύπωσης του φυλλαδίου οδηγιών είχαν εγγραφεί για συμμετοχή το τμήμα της βιοτεχνίας, μέσα ,κυρίως στο κτίριο, 44 επιχειρήσεις και έξω στο προαύλιο 9 επιχειρήσεις του γεωργικού τομέα .
Ενσωματώθηκαν και οι υπηρεσίες του νομού που στο παρελθόν διοργάνωναν εκθέσεις στην Νομαρχία Κοζάνης που ήταν :
– η διεύθυνση γεωργίας
– η διεύθυνση κτηνιατρικής
– η διεύθυνση δασών
-ο οργανισμός καπνού
Και οι ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών του Ν. Κοζάνης
Όλα ήταν έτοιμα
Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
Απέμειναν τα εγκαίνια και η προσέλευση του υπουργού Εμπορίου Β.Κεδίκογλου που μας είχε υποσχεθεί ότι αυτός θα ήταν ο άνθρωπος που θα έκοβε την κορδέλα.
Δύστυχος λίγες ώρες πριν τα εγκαινίων με τηλεφωνεί ότι είναι αδύνατον να έλθει για τι ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου του κάλεσέ σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Μας υποσχέθηκε όμως ότι στο διάστημα της διεξαγωγής της έκθεσης θα επισκεφθεί την έκθεση , γεγονός που το πραγματοποίησε. Έτσι ο Νομάρχης και συμπορευτής στην διοργάνωσε της έκθεσης Θεόδωρος Χαλάτσης ήταν αυτός που έκοψε την κορδέλα.
Υ.Γ
1. Στην επόμενη δημοσίευση η ομιλίες του προέδρου του ΕΒΕ Κοζάνης και του Νομάρχη Κοζάνης και οι εντυπώσεις του υπουργού. Μαζί με οπτικό υλικό φωτογραφίες & βίντεο
2. Ένα video που γυρίστηκε την ημέρα των εγκαινίων δίνει μια εικόνα του χώρου και του κλίματος που επικρατούσε εκείνη την ημέρα , πάρα το γεγονός ότι λόγω της παλαιότατος και της τότε τεχνολογίας έχει μια θολότητα.
Είναι αναρτημένο στο προσωπικό κανάλι στο youtube που φέρνει τον τίτλο FY KA
Ο τίτλος του video είναι : 1η ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΙΛΩΝ 1984 ΑΓΙΑΣΜΟΣ, ΠΡΩΤΗ, ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
Η διάρκεια είναι : 13,46 λεπτά