Ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Hydrogen, μίλησε για την προοπτική της παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στην πρώτη επένδυση της εταιρείας, τη μονάδα ηλεκτρόλυσης «North Project 1» στο Αμύνταιο. Η επένδυση αυτή, που θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2027, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο κορυφαίων εταιρειών στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, της Motor Oil (51%) και της ΔΕΗ (49%).
Έναρξη λειτουργίας το 2027
Η λειτουργία της μονάδας εξαρτάται από την υιοθέτηση ενός σχετικού νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου από την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να προχωρήσει εντός του έτους. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης για να επιτρέψει στους μετόχους να προχωρήσουν με την επενδυτική απόφαση, εκτιμώντας ότι η πρώτη παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2027.
Η επένδυση αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία του Αμύνταιου και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Κατά την κατασκευή της μονάδας αναμένεται να απασχοληθούν περισσότερα από 400 άτομα, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης σε μια περιοχή που έχει πληγεί από την απολιγνιτοποίηση.
Η λειτουργία της μονάδας θα συμβάλει επίσης στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου θα μειώσει το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών και θα περιορίσει τις εκπομπές CO2 κατά 150.000 τόνους ανά έτος, προάγοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Επιπλέον, η διαθεσιμότητα του «πράσινου» υδρογόνου θα μπορούσε να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις στην περιοχή. Οι επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα παραπροϊόντα της διαδικασίας ηλεκτρόλυσης, όπως το βιομηχανικό οξυγόνο και η απορριπτόμενη θερμική ενέργεια, δημιουργώντας έτσι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Υποδομές και συνεργασίες
Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω, απαιτείται η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης, ιδίως όσον αφορά στην ενίσχυση και κατασκευή νέων υποδομών. Για παράδειγμα, η σύνδεση της περιοχής με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσω σιδηροδρομικού δικτύου θα διευκολύνει τη διακίνηση των προϊόντων των δυνητικών επενδύσεων με ταχύτητα και ασφάλεια.
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος επισημαίνει ότι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να περάσει σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις συνέργειες μεταξύ των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν. Η δημιουργία ενός σαφούς και ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου και η υιοθέτηση στρατηγικών υδρογόνου θα επιτρέψουν την επιτυχή υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου της Hellenic Hydrogen και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Με την πραγματοποίηση αυτής της επένδυσης, η περιοχή του Αμύνταιου και η Δυτική Μακεδονία θα βρεθούν στο επίκεντρο της παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση και την απανθρακοποίηση της χώρας.