Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΒΕΛΒΕΝΤΟ Λουκέτο στις κατασκηνώσεις Αγίας Τριάδας ελλείψει πυροπροστασίας

0 comment 2 minutes read

Χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα πυροπροστασίας λειτουργούσαν πέρσι οι κατασκηνώσεις στην περιοχή ιεράς μονής Αγίας Τριάδας Βελβεντού, όπου εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στα Πιέρια.
Η αποκάλυψη αυτή που έγινε έστω και εκ των υστέρων, με αφορμή την αναστολή για φέτος της άδειας λειτουργίας των κατασκηνώσεων της ιεράς μητρόπολης, από τη διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, προκαλεί δέος.
Άλλωστε, το κύριο μέλημα των αρμοδίων στην πυρκαγιά που ξέσπασε πέρυσι ήταν η άμεση εκκένωση των κατασκηνώσεων αλλά φυσικά κανείς δεν θέλει ούτε να σκεφτεί τι θα γινόταν αν δεν απομακρύνονταν εγκαίρως τα παιδιά.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ
Πέρυσι και πρόπερσι οι κατασκηνώσεις που λειτουργούν με τη χορηγία του δήμου Βελβεντού και με ευθύνη της μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης λειτουργούσαν παράνομα, χωρίς να πληρούν τα μέτρα ασφάλειας και πυροπροστασίας.
Ελλείψει των παραπάνω μέτρων λειτουργούσαν βεβαίως όλα τα προηγούμενα χρόνια, απλώς μέχρι το 2005 επιτρεπόταν η λειτουργία τους για τη μεταβατική προσαρμογή τους, στο νόμο 3208/2003.

ΣΩΡΕΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ
Τελικά, η διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης, αφού στους πρόσφατους ελέγχους διαπίστωσε σωρεία παρατυπιών και παραλείψεων, αποφάσισε για φέτος την αναστολή της λειτουργίας των κατασκηνώσεων, οι οποίες να σημειωθεί φιλοξενούν καθʼ όλη την περίοδο του καλοκαιριού περί τα τριακόσια παιδιά.

ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αλέξανδρος Μάγγος, οι κατασκηνώσεις δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας καθώς διαπιστώθηκαν οι εξής παραλείψεις:
– Δεν διαθέτουν μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, καθώς αντικεραυνικής προστασίας.
– Δεν υπάρχει περίφραξη περιμετρικά των κατασκηνώσεων.
– Διαπιστώθηκε η παροχέτευση λυμάτων στα θεμέλια της κατασκήνωσης, πράγμα που δημιουργεί κινδύνους στην ασφάλεια του κτιρίου, αλλά και σοβαρό πρόβλημα στη δημόσια υγεία των κατασκηνωτών.
Να σημειωθεί ότι μετά την παρέλευση του μεταβατικού διαστήματος για την προσαρμογή στο νόμο μέχρι το 2005, η διεύθυνση Υγείας – Πρόνοιας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης διενήργησε ελέγχους το 2006. Με έγγραφο που απέστειλε στους αρμόδιους της κατασκήνωσης, ζήτησε να μη λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις, καθώς δεν πληρούν τους όρους ασφάλειας λειτουργίας, αλλά οι κατασκηνώσεις λειτούργησαν παράνομα τόσο ο 2006 όσο και το 2007. Τελικώς, φέτος αναστέλλεται η λειτουργία των κατασκηνώσεων της ιεράς μονής Αγίας Τριάδας Βελβεντού, επειδή η Ιερά Σύνοδος έστειλε έγγραφο προς όλες τις μητροπόλεις, με το οποίο ζητά να κλείσουν οι κατασκηνώσεις που δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας.
Προκειμένου πάντως να προσαρμοστούν οι προδιαγραφές της συγκεκριμένης κατασκήνωσης στις απαιτήσεις του νέου νόμου, ώστε να εγγυώνται την ασφαλή λειτουργία τους, πρέπει να γίνουν ορισμένες σημαντικές παρεμβάσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του δήμου Βελβεντού, εκτιμάται ότι απαιτούν ένα ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ, το οποίο δεν υπάρχει και αναζητείται από διάφορα προγράμματα. Την ίδια ώρα, η μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης ανακοίνωσε ότι έχει αναθέσει την εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία νέων κατασκηνώσεων στην περιοχή της ιεράς μονής Αγίου Αντωνίου Σιάπκας, στην Καστανιά Σερβίων.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00