Αδελφοί Μανάκια: Οι Γρεβενιώτες Πρωτοπόροι του Κινηματογράφου στα Βαλκάνια – Μια Εκδήλωση Αποκάλυψης και Μνήμης
ΕΚΔΗΛΩΣΗ « ΤΟ ΕΡΓΟ των Αδελφών ΓΙΑΝΝΗ & ΜΙΛΤΟΥ ΜΑΝΑΚΙΑ»
Δευτέρα, 7 Απριλίου 2025 ώρα 8:00 μ.μ.
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50)
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΙΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ( Ο.Κ.Λ.Ε.)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ : ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά από πολυετή έρευνα τα νέα και βασικότερα θέματα που θα παρουσιαστούν σε φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό :
- Το χαμένο πέτρινο Γεφύρι που βρίσκονταν μέσα στα Γρεβενά και το έψαχναν όλοι οι ερευνητές.
- Ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός Γρεβενών, που δολοφονήθηκε το 1911, αναγνωρίζεται πρώτη φορά, σε φωτογραφίες ΕΝ ΖΩΗ δηλ. όταν ήταν Δεσπότης στο Μοναστήρι. Φωτογ. με τον Αιμιλιανό εν ζωή για πρώτη φορά.
- Πλήθος φωτογραφιών των Αφων Μανάκια που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και αλλού. Από αυτές δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις φωτογραφίες Μακεδονομάχων στο Μοναστήρι και στην ευρύτερη περιοχή.
Εμπλουτίστηκε ολόκληρη η συλλογή των Μανάκια με νέο υλικό.
- Αποκαλύπτεται ότι οι Αφοι Μανάκια έστελναν φωτογραφίες στην Αθήνα και δημοσιεύονταν στο Μακεδονικό Ημερολόγιο που εκδίδονταν αρχές του 1900-1911 στην Αθήνα οπότε έτσι μάθαινε η Ελλάδα τι γίνονταν στην Πίνδο και στην Μακεδονία.
- Παρουσιάζεται η μυστική σφραγίδα του Γιάννη στις ταινίες, ώστε με το λογότυπό τους να βεβαιώνεται η αυθεντικότητά-τους.
- Έρχονται στη Δημοσιότητα : η πανοραμική φωτογραφία των Γρεβενών όπου για πρώτη φορά εμφανίζεται μεταξύ των άλλων και ο Ι.Ν. του πολιούχου Άγίου Αχιλλείου να είναι τζαμί. Επίσης φωτογραφίες των Ιωαννίνων και άλλων χωριών της Πίνδου του 1900-1910 που δεν έχουν ξαναδημοσιευθεί, ούτε γνωρίζαμε ποιοι φωτογράφισαν.
- Προβάλλονται : Video του 1955 με τον Μίλτο στο Μοναστήρι & σε Video η κηδεία του το 1964.
Τα αδέλφια φωτογραφίζουν ηγέτες των Βαλκανίων το 1912/13 – O Μίλτος φωτογραφίζει τον Τίτο το 1961.
Προβάλλεται : Μέρος της ταινίας των Αντωνάκου που αφορά την ζωή τους – καθώς και οι αρχικές σκηνές της ταινίας «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θοδ. Αγγελόπουλου που είναι αφιερωμένες στον Γιάννη Μανάκια.
- Ακούμε για πρώτη φορά από το 1963 την φωνή του Μίλτου. Ο Μίλτος μας μιλάει και αποκαλύπτει πολλά για την ζωή τους και το έργο τους. Για παράδειγμα υπήρξε μεγάλη διαμάχη εάν οι Μανάκια π.χ. φωτογράφησαν στη Θεσσαλονίκη – Εάν, που και ποιος φωτογράφησε τον Σουλτάνο στη Θεσσαλονίκη το 1911.
- Έρχονται στη δημοσιότητα το εσωτερικό των θερινών ανακτόρων του βασιλιά της Ρουμανίας Καρόλου Α΄.
- Σειρά αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών με : οικογένειες και πρόσωπα της Πίνδου του 1900 με τις τοπικές ενδυμασίες και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κοινωνιών της εποχής, μέσα από εκδηλώσεις, έθιμα και κοινωνικές δραστηριότητες. Σε πολλές από αυτές αναγνωρίζονται πρόσωπα & μέλη οικογενειών που ήταν άγνωστα ή χαμένα.
- Η πρώτη φωτογραφία με Μουσικούς των Γρεβενών μαζί με τον Μίλτο, φωτογραφίζονται από τον Γιάννη Μανάκια το 1910.
- Φωτογραφίες Αλβανών ηγετών και των κινητοποιήσεων του ντόπιου πληθυσμού της περιοχής Μοναστηρίου για την καθιέρωση της Αλβανικής Γλώσσας με λατινική γραφή με αφορμή το Οθωμανο-Αλβανικό Μικτό Συνταγματικό Συνέδριο του 1909.
- Η Εβραϊκή Κοινότητα στο Μοναστήρι, σε φωτογραφίες των Αφων Μανάκια.
- Τα cardpostals που δημιούργησε ο Γιάννης με δικά του cliché και η συνεργασία τους με τον Γάλλο Ernest Le Delay στο Παρίσι, μεγαλύτερο οίκο εκτυπώσεων καρτών εκείνη την εποχή. Άλλα cardpostals της εποχής όπου χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες των Αφων Μανάκια.
- Φωτογραφίες των Αφων Μανάκια (της περιοχής Μοναστηρίου) από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο (ορισμένες εκτέθηκαν σε έκθεση στην 70η επέτειο από τη εισβολή των Συμμάχων στην Νορμανδία το 1944 όπου συμμετείχαν ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ΗΠΑ με τον πρόεδρο B. Obama και άλλη σε έκθεση στο « Mémorial de Caen» της Γαλλίας το 2016).
- Προτείναμε το 2018 στα ΕΛΤΑ την κυκλοφορία αναμνηστικού γραμματοσήμου για τους Αφους Μανάκια. Επιστολή αποδοχής των ΕΛΤΑ.
- Προβάλλουμε ΟΛΕΣ τις ταινίες τους. Οι [42] αυτές μικρού μήκους κινηματογραφούμενες σκηνές, έχουν σύνολο 35΄ και είναι γυρισμένες σε διάφορα σημεία στην Πίνδο και στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι αφοί Μανάκια είναι οι πρώτοι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων με τις πρώτες σκηνές που γυρίστηκαν το 1905 στην Αβδέλλα Γρεβενών με θέματα την «γιαγιά Δέσποινα» ηλικίας 117 ετών και τις «Υφάντρες».
Αποδίδουμε στην κοινωνία το έργο τους και καλούμε την πολιτεία να το προστατέψει.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ :
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΙΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ( Ο.Κ.Λ.Ε.)