Του Χάρη Φλουδόπουλου
Καθώς η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, λόγω της ενεργειακής κρίσης, το μείγμα παραγωγής επηρεάζεται ανάλογα με αποτέλεσμα να παρατηρείται υποχώρηση της παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου, η οποία υποκαθίσταται στο μέτρο του εφικτού από την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και των λιγνιτικών μονάδων.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, για τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού το μήνα Σεπτέμβριο που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, καταγράφηκε σημαντική μείωση της τάξης του 37,2% σε σχέση με πέρυσι στην παραγωγή ηλεκτρισμού από μονάδες φυσικού αερίου το Σεπτέμβριο. Το κενό που δημιουργήθηκε από την υποχώρηση των μονάδων φυσικού αερίου καλύφθηκε από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που σημείωσαν αύξηση 25,6% αλλά και από τις λιγνιτικές μονάδες που επίσης αύξησαν την παραγωγή τους κατά 10,1%. Ανοδικά κινήθηκε και η παραγωγή των υδροηλεκτρικών (11,3%).
Συνολικά η θερμική παραγωγή (λιγνίτες και μονάδες φυσικού αερίου) αποτέλεσαν το 47,67% του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής, ενώ ακολουθούν οι ΑΠΕ με 44,59% και τα υδροηλεκτρικά με 7,75%.
Πιο ειδικά τον περασμένο μήνα οι μονάδες φυσικού αερίου παρήγαγαν 1250GWh που αντιπροσώπευαν το 36,2% της συνολικής παραγωγής. Οι ΑΠΕ του συστήματος παρήγαγαν 789GWh (22,8% του μείγματος) ενώ οι ΑΠΕ δικτύου 750GWh (21,7% του μείγματος). Οι λιγνιτικές μονάδες παρήγαγαν 394GWh (11,4% του μείγματος) ενώ τα υδροηλεκτρικά 268GWh (7,7% του μείγματος).
Όπως δείχνουν και τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ευνοϊκή συγκυρία στις ΑΠΕ, οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής των πράσινων μονάδων του συστήματος, η οποία βοήθησε στο να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο. Αυτή η εξέλιξη έχει μεγάλη σημασία καθώς οδηγεί σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές του καυσίμου. Και βέβαια η αύξηση της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής οδηγεί σε μείωση του κόστους των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, με σημαντικό όφελος για την ελληνική οικονομία.
capital.gr