Με την εµπορία βιοµηχανικής κι επιτραπέζιας πατάτας εµπλουτίζει την ευρεία γκάµα δραστηριοτήτων, που αναπτύσσει στη δυτική Μακεδονία µε επίκεντρο τον γεωργικό τοµέα, ο πολυσχιδής επιχειρηµατικός όµιλος της οικογένειας Χρηστίδη, µε έδρα στην Πτολεµαΐδα.
Λεωνίδας Λιάμης
Σε µια τριγωνική σχέση, µε συµµετοχή της πρωτογενούς παραγωγής και της µεταποίησης του προϊόντος, ο δραστήριος όµιλος έχει αναλάβει το ρόλο του ενδιάµεσου φέρνοντας κοντά τους αγρότες µε τις βιοµηχανίες παραγωγής chips, µέσα από το µοντέλο της συµβολαιακής γεωργίας.
«Ξεκινήσαµε διερευνητικά το 2022 µε µια συµφωνία για την παραγωγή περίπου 1.300 τόνων, πήγε καλά και φέτος έχουµε συνάψει συµφωνίες για υπερτριπλάσια ποσότητα, της τάξης των 5.000 τόνων βιοµηχανικής πατάτας µε τρεις από τις τέσσερις βιοµηχανίες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά των chips», αποκαλύπτει ο ∆ηµήτρης Χρηστίδης, γεωπόνος και µέλος του οµώνυµου οικογενειακού οµίλου. Όπως εξηγεί για την εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων προϊόντος η επιχείρηση έχει υπογράψει συµβόλαια µε 22 παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και του Αµυνταίου, οι οποίοι ανέλαβαν να καλλιεργήσουν για λογαριασµό της γύρω στα 1.250 στρέµµατα.
«Όλοι οι συνεργαζόµενοι παραγωγοί είναι πιστοποιηµένοι κατά global gap. Γίνεται µελετηµένη δουλειά από την αρχή, µε εδαφοαναλύσεις µε συγκεκριµένες πρακτικές στη θρέψη και στη φυτοπροστασία, γιατί για να πάει η πατάτα στα εργοστάσια θα πρέπει να έχει συγκεκριµένες προδιαγραφές», υπογραµµίζει χαρακτηριστικά ο συνοµιλητής µας.
Όσον αφορά στην τιµή παραγωγού, επισηµαίνει ότι έχουν συµφωνηθεί, ως standard ποσό, τα 30 λεπτά το κιλό. «Επειδή είχαµε µια αύξηση των εφοδίων ήδη από πέρσι, κάναµε αυτή την υπέρβαση για να στηρίξουµε την καλλιέργεια. Είναι καλή τιµή για τον παραγωγό, ιδίως εάν σκεφτεί κανείς πως τα προηγούµενα χρόνια δεν ξεπερνούσε τα 20 λεπτά», λέει ο κ. Χρηστίδης, συµπληρώνοντας πως «µε δεδοµένο ότι το κόστος της παραγωγής είναι περίπου στα 850 ευρώ το στρέµµα και οι αποδόσεις κινούνται στους 4-4,5 τόνους, µιλάµε για µια καθαρή πρόσοδο στο χέρι του παραγωγού, γύρω στα 400 ευρώ ανά στρέµµα».
Για να στηριχθεί αποτελεσµατικότερα το εγχείρηµα ο όµιλος Χρηστίδη προχώρησε στην αγορά των εγκαταστάσεων της πρώην ΕΑΣ Αµυνταίου, στεγασµένης επιφάνειας 4.000 τ.µ., όπου έχουν τοποθετηθεί 2 γραµµές διαλογής της πατάτας και 8 θάλαµοι αποθήκευσης, ώστε η διάθεση να γίνεται ανάλογα µε τη ζήτηση από τις συνεργαζόµενες βιοµηχανίες. Η συνολική επένδυση για την αγορά του χώρου, τη συντήρησή του και τον εξοπλισµό υπερέβη το 1 εκατ. ευρώ και δείχνει την πρόθεση του οµίλου να αναπτύξει περαιτέρω τη συγκεκριµένη δραστηριότητα.
«Στόχος µας είναι να διευρύνουµε τη δραστηριότητα, να βάλουµε και άλλους παραγωγούς στο εγχείρηµα και να παράξουµε µεγαλύτερες ποσότητες, καθώς υπάρχει ζήτηση από τις βιοµηχανίες. Ο µόνος µας περιοριστικός παράγοντας είναι ότι γενικά η περιοχή βγάζει πατάτα από 15 Αυγούστου και µετά», εξηγεί ο κ. Χρηστίδης.
Επένδυση σε νέα σιλό χωρητικότητας 1.000 τόνων
Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες δραστηριότητες του οµίλου, την περίοδο που διανύουµε βρίσκεται σε εξέλιξη µια ακόµη επένδυση, η οποία έχει να κάνει µε τον τοµέα της εµπορίας δηµητριακών. «Επεκτείνουµε τους αποθηκευτικούς µας χώρους, µε την προσθήκη νέων σιλό, συνολικής χωρητικότητας 1.000 τόνων. Η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι και θα έρθουν να προστεθούν στους υφιστάµενους αποθηκευτικούς χώρους των 15.000 τόνων που διατηρούµε», τονίζει.
Στο κοµµάτι της εµπορίας δηµητριακών πέρσι ήταν µια καλή χρονιά για τον όµιλο καθώς διαχειρίστηκε περίπου 7.000 τόνους σιτηρά κι άλλους 7.000 τόνους καλαµπόκι, τονίζει ο κ. Χρηστίδης, συµπληρώνοντας πως ανοδικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι βραχίονες του οµίλου, όπως είναι η εµπορία αγροεφοδίων κι η παραγωγή και εµπορία τόσο του αλεύρου και του σιµιγδαλιού, όσο και των ζωοτροφών.
agronews.gr