Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

“ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Η δημιουργία βιομηχανικού Μουσείου δημιουργεί νέες προοπτικές για την περιοχή μας” ( Θέμη Μουμουλίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης)

0 comment 4 minutes read

 

Η συζήτηση ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια. Πως θα αξιοποιηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην περιοχή Πτολεμαΐδας; Διανύουμε ήδη Μεταλιγνιτική εποχή και, δυστυχώς, κανένας σχεδιασμός για το μέλλον της περιοχής δεν υπάρχει. Αντί να περάσουμε μια ακόμη περίοδο ατέλειωτου πολιτικού αυτοσχεδιασμού, ίσως θα ήταν προτιμότερο να κοιτάξουμε την πραματικότητα στα μάτια και να συμφωνήσουμε σε αυτονόητες πολιτικές επιλογές, που θα βοηθήσουν την περιοχή να βγει από το αντικειμενικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί. Η λογική «γκρεμίστε τα όλα», είναι μάλλον το «όραμα» κάποιων για την Πτολεμαΐδα. Κάπως έτσι, ως έρημη πόλη την φαντάζονται μετά το τέλος του λιγνίτη.
Η περιοχή της Πτολεμαΐδας, υπήρξε μια παραδοσιακά αγροτική περιοχή η οποία υπέστη βίαιη εκβιομηχάνιση πριν από περίπου 60 χρόνια, ενώ σήμερα χαρακτηρίζεται από μακρά παράδοση βιομηχανικής δραστηριότητας. Τα δύο κυρίαρχα χαρακτηριστικά της περιοχής, η πολυπολιτισμικότητα, και η λειτουργία του εθνικού ενεργειακού κέντρου, μπορούν να αποτελέσουν τον άξονα οικονομικής και πολιτιστικής αναβάθμισης και ανάπτυξης της περιοχής.
Η ΑΕΒΑΛ καθώς και οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, αποτελούν κορυφαίες εθνικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην ιστορία του 20ου αιώνα. Καμιά ελληνική πόλη δεν διαθέτει παρόμοιας σημασίας και αξίας, βιομηχανικά κτιριακά συγκροτήματα. Ο υπεύθυνος πολιτικός σχεδιασμός του μέλλοντος, δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή την δυναμική πραγματικότητα, η οποία καθόρισε το παρελθόν και καλείται τώρα να συμβάλλει στη δημιουργία του μέλλοντος. Η περιοχή οφείλει να αξιοποιήσει τις βιομηχανικές κτιριακές υποδομές, οφείλει να καταγράψει την ιστορία της, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη σύγχρονη βιομηχανική της περίοδο, οφείλει να δημιουργήσει υποδομές, δομές και δραστηριότητες, που θα αλλάξουν τα χαρακτηριστικά της και θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς της περιοχής σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι γεγονός πως η ΔΕΗ συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ωστόσο είναι επίσης γεγονός πως με τον τρόπο που δραστηριοποιήθηκε στέρησε από την περιοχή σημαντικά πλεονεκτήματα και, κυρίως, την δυνατότητα παράλληλης ανάπτυξης. Το ελάχιστο που σήμερα οφείλει η ΔΕΗ στην περιοχή είναι να της επιστρέψει την ιστορία της, μέσα από δημιουργία χώρων μνήμης, μέσα από την υπεράσπιση του δικαιώματος της περιοχής να διεκδικήσει το μέλλον της, αλλά και να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η περιοχή οφείλει να διαμορφώσει άμεσα ένα παράλληλο με τη ΔΕΗ, μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης.
Η δημιουργία του Βιομηχανικού και Ιστορικού Πάρκου Πτολεμαΐδας ,που θα περιλαμβάνει και θα ενώνει, τις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, με τις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ και την νότια είσοδο της πόλης, είναι ένα κορυφαίο έργο, όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία αλλά για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και ταυτόχρονα ένα εμβληματικό έργο για την περιοχή της Πτολεμαΐδας, που θα της προσδώσει χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και θα συμβάλλει στη δημιουργία παράλληλου με τη ΔΕΗ μοντέλου ανάπτυξης. Η δημιουργία του Βιομηχανικού και Ιστορικού Πάρκου Πτολεμαΐδας, είναι η αυτονόητη φυσική προέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην περιοχή, είναι μια αυτονόητη χειρονομία.
Κάποιοι επιχειρώντας να αμφισβητήσουν το έργο παραθέτουν το παράδειγμα της εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων της ΑΕΒΑΛ. Είναι, ομολογουμένως είναι εγκληματική η επί σειρά ετών, αδιαφορία για την ανάδειξη και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων της ΑΕΒΑΛ, αλλά ας συμφωνήσουμε πως αυτή οφείλεται σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο άσκησης εξουσίας από το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, που την οδήγησε στα σημερινά της προβλήματα.
Με την δημιουργία του Μουσείου στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, θα επιστρέψουν χιλιάδες σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που σήμερα βρίσκονται εγκαταλελειμένα σε σκοτεινές αποθήκες στο μουσείο της Αιανής και στην πόλη της Κοζάνης [Αυτές τις μέρες εκτίθενται, για πρώτη φορά, κάποια από αυτά τα ευρήματα στην Κοζάνη]. Εδώ μπορεί να δημιουργηθεί το ιστορικό αρχείο της ΔΕΗ, να αναδειχτεί η καταγεγραμμένη ιστορία χιλιάδων ανθρώπων που έδωσαν τη δική τους μάχη σε καιρούς δύσκολους. Εδώ θα δημιουργηθεί ένας χώρος όπου επιστρέφοντας η ιστορία-όπως δικαιούται και της αξίζει- θα κάνει τις νεότερες γενιές περήφανες για την γη των παππούδων τους και των γονιών τους.
Η ΔΕΗ οφείλει να επιλέξει ως χώρο προβολής και έκθεσης της ιστορικής διαδρομής της επιχείρησης στην Ελλάδα, τους χώρους του Μουσείου και την περιοχή της Πτολεμαΐδας. Θεωρώ αυτονόητο πως την επιλογή των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθεί το Μουσείο, τις επιλέγει η ΔΕΗ. Η δική μας
πρόταση προκρίνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ως τις εγγύτερες στην πόλη της Πτολεμαΐδας.
Στην έκταση του Βιομηχανικού Ιστορικού Πάρκου, υπάρχει και ο οικισμός της ΔΕΗ. Πρόκειται στην πραγματικότητα για αναξιοποίητα κτήρια τα οποία θα μπορούσαν μέσα από ένα σοβαρό σχεδιασμό να συμβάλλουν στην ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής. Εδώ μπορεί να φιλοξενηθούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ενός διεθνούς τμήματος περιβάλλοντος, που μπορεί να δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, συμβάλλοντας και στην αναβάθμιση του, καθώς ο εκσυγχρονισμός και η εξέλιξή του, θα αλλάζει δυναμικά τις προοπτικές της περιοχής.
Η δημιουργία του Βιομηχανικού Ιστορικού Μουσείου- Πάρκου, είναι για την κοινωνία της Εορδαίας μια αυτονόητη διεκδίκηση. Για την ΔΕΗ είναι η αυτονόητη και επί δεκαετίες αναμενόμενη χειρονομία, αποκατάστασης αδικιών και αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς της περιοχής στην Εθνική Οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης-διεκδίκησης, αναλάβαμε ήδη πρωτοβουλίες, για τη διοργάνωση μιας επιστημονικής ημερίδας,στο πρώτο δίμηνο του 2017, στην Πτολεμαΐδα.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00