Έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από το ΥΠΕΝ για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 100MW με 24 ανεμογεννήτριες στις θέσεις ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΗ Ι και ΙΙ, κοντά στις Πρέσπες.
Οι οργανώσεις, όπως η Αρκτούρος, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, περιγράφουν την περιοχή ως ένα φυσικό διαμάντι ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000, και στηλιτεύουν την αδειοδότηση ως ελαττωματική και επιζήμια.
Επισημαίνουν ότι η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του Φεβρουαρίου του 2023 αγνοεί σημαντικά στοιχεία για τις μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, τα οποία είχαν κατατεθεί κατά τη διαβούλευση. Υπογραμμίζουν ότι η αδειοδότηση δεν λαμβάνει υπόψη της την επιστημονική γνώση για την καφέ αρκούδα, την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, το ιδιαίτερο γεωλογικό περιβάλλον της περιοχής, τις σωρευτικές επιπτώσεις από άλλες αιολικές εγκαταστάσεις και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που προτείνει την προστασία της περιοχής από τέτοιες παρεμβάσεις.
Οι οργανώσεις τονίζουν τη σημασία του υψιπέδου της Σφήκας, μέρος του όρους Τρικλάριου, το οποίο κρύβεται μέσα στους ορεινούς όγκους της βορειοδυτικής Ελλάδας και συνορεύει με την Αλβανία, ως σημαντικό οικοσύστημα και τοπίο που πρέπει να προστατευτεί. Η προτεινόμενη ένταξη της περιοχής στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης θα έκανε αδύνατη την κατασκευή αιολικών σταθμών και την καταστροφή του ορεινού οικοσυστήματος.