Δανάη Ρωμανού
Στη χώρα μας οι αλλεργίες του αναπνευστικού θεωρούνται «παιδί» της άνοιξης, λόγω της έντονης γυρεοφορίας που παρατηρείται την εποχή εκείνη. Tι θα πρέπει να προσέχουμε αν έχουμε ένα αλλεργικό άτομο στο σπίτι;
1. Αερίζετε επαρκώς και καθημερινά το σπίτι σας. Ο καλός αερισμός είναι το πιο αποτελεσματικό και πιο οικολογικό ακαρεοκτόνο και μυκητοκτόνο. Μην ανοίγετε τα παράθυρα τις ώρες της μεγάλης γυρεοφορίας (από τις 9 το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα).
2. Διαθέστε το πιο ευήλιο και καλά αεριζόμενο δωμάτιο στο αλλεργικό άτομο της οικογένειας.
3. Εάν έχετε χρόνο κι ο καιρός το επιτρέπει, «λιάστε» τα κλινοσκεπάσματα του αλλεργικού στα ακάρεα ασθενούς.
4. Επειδή και οι μήκυτες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, ελέγχετε περιοδικά και προσεκτικά ευαίσθητα σημεία του σπιτιού σας για τυχόν υγρασία. Εάν υπάρχει, διορθώστε την άμεσα, διότι τροφοδοτεί τόσο τα ακάρεα όσο και τους μύκητες.
5. Μην ξεκινάτε ανοσοθεραπεία εάν δεν έχετε πρόθεση να την εφαρμόσετε για το διάστημα που θα προτείνει ο αλλεργιολόγος.
6. Μην περιμένετε θαύματα τον καιρό χρόνο εφαρμογής της ανοσοθεραπείας. Πρόκειται για θεραπευτική παρέμβαση που αποδίδει με την πάροδο του χρόνου.
7. Μην ασκείστε στην ύπαιθρο στη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε να βγαίνετε για τρέξιμο ή για περπάτημα αφού έχει πέσει ο ήλιος.
8. Αφήνετε τα παπούτσια σας έξω από το σπίτι. Βάζοντάς τα μέσα φέρνετε μέσα στο περιβάλλον σας και όλη τη γύρη που έχετε πατήσει.